Search
Филтрирай по...

Какво са консервантите?

КонсервантиКонсервантите са вещества, които възпрепятстват растежа и развитието на гъбичките и микробите в състава на продуктите, с които се храним. Благодарение на наличието на консерванти хранителните продукти запазват по-дълго своите вкусови качества, аромат и консистенция. В редица случаи консервантите предотвратяват размножаването на опасни за живота микроби, сред които възбудителите на заболяването бутолизъм, срещащи се в някои продукти сред продължително съхранение.

Всяка домакиня използва в кухнята си няколко естествени консерванта, без дори да се замисля над това. Такива консерванти са готварската сол, захарта, лимонената киселина и оцетът. Приготвяйки продукти за зимата, ние добавяме тези подправки не само за придадем на храната по-приятен вкус, но също така за своя собствена безопасност. В концентрирания солев и захарен разтвор или в киселата среда, създадена с помощта на лимонената киселина в компотите, туршиите и киселите краставички не се развиват гъбички и микроби.

В хранителната промишленост освен „домашни” консерванти се използват близо 100 различни химически съединения, които също притежават способността да предпазват продуктите от заразяване и да съхраняват техния цвят, мирис и търговски вид.

Названията на тези консерванти не са никак кратки, поради което през 1953 година в Европа бе решено на етикетите на храните да се изписва само техният код. За осведомяване на европейските потребители бе въведена система за класификация на хранителните добавки съгласно която консервантите получиха кодове Е200 – Е299.

Днес промишлени консерванти се използват при производството на всички видове храни. Но добавянето на консерванти е забранено в следните продукти:

 • мляко
 • краве масло
 • брашно, хляб (освен разфасован и опакован за продължително съхранение)
 • свежо месо
 • диетични продукти и продукти за малки деца, обозначени като „натурални” или „свежи”

Към забранените за употреба консерванти спадат:

 • Е216 – пропилов р-хидроксибензоат
 • Е217 – натриев пропил р-хидроксибензоат
 • Е240 – формалдехид

При избора на продукти помнете, че:

 1. колкото по-кисел е продуктът, толкова по-малко консерванти са използвани при неговото производство;
 2. колкото повече захар, сол или спирт съдържа продуктът, толкова по-малко промишлени консерванти се съдържат в него;
 3. в нискокалоричните продукти стандартно се добавят с 30-40% повече консерванти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top