Search
Филтрирай по...

Как да се справим с болките в гърба?

 

Как да се справим с болките с гърба?„Не ви боли гърбът и с леснота изпълнявате ежедневните си задължения? Значи имате здрав гръбнак.”- заявява д-р Кенет Лайт,  директор на център за гръбначни болести. За съжаление обаче не много хора могат да се похвалят с това. Болката в гърба е доста разпространена и популярна – на трето място след простудните заболявания и болестите на горните дихателни пътища.

Защо възниква тази болка? Тя идва от гръбнака, който е съвкупност от прешлени с разположени помежду им хрущялни дискове. Именно дисковете са отговорни за 99% от болките в гърба при повечето от хората. Когато с тях има проблем, се образуват разриви, както и малки парченца, които притискат нервите. С времето дисковете  се износват и би трябвало да полагаме специални грижи за тяхното поддържане. Често болките в гърба възникват  вследствие от неправилна стойка или наднормено тегло. За да поддържате гръбнака си в добро състояние, ето няколко съвета на д-р Лайт.

Да излекуваме болките в гърба

  • Не е нужно да вдигате тежки предмети сам, ако виждате, че не е по силите ви.
  • Ако имате болки в гърба, в никакъв случай не вдигайте тежест над 10кг.
  • Купете си пояс! Продават ги в спортните магазини, за да придържат корема и помагат на правия стоеж на гръбнака.
  • Укрепете мускулите на корема! Колкото по-здрави са те, толкова опастността за гръбнака ви е по-малка.
  • “Не накланяйте напред горната част на тялото си, когато сте зад волана” – предупреждава Хоуп Гелерман, специалист по корекция на движенията. “Трябва плещите, вратът и гърбът да са максимално отпуснати. Седнете максимално навътре и се облегнете назад. След това нагласете седалката така , че да ви е удобно да държите волана.”
  • Спете само на твърди матраци! Гърбът ви трябва да е изправен. Препоръчително е да спите по гръб с възглавници под коленете или настрани с възглавница между краката.
  • Поддържайте костите си с хранителни добавки – особено жените над 40 години. Според д-р Лайт препоръчителната доза калций е 150мг. Както знаете, калцият е основният елемент за костната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top