Search
Филтрирай по...

Секс и здраве

Секс и здравеВсеки човек ще отговори различно на въпроса “Какво представлява сексът и за какво е нужен всъщност?”. Но сексът е не само източник на удоволствие и кулминация на любовта, той е и лекарство…

Според научните изследвания мъжете, които правят секс по-често, имат по-високи шансове за дълголетие. При това продължителността на живота много по-силно се влияе от половата активност, отколкото от материалното положение на човека. И с това ползите от секса не свършват. Съществуват изследвания, според които редовният секс:

  • Понижава вероятността от болести на съдовете и сърцето. Според учените при мъжете, правещи секс три или повече пъти седмично, рискът от инсулт или инфаркт е два пъти по-нисък, от този при останалите мъже. Сексът може да бъде и отлично „средство за диагностика” на сърдечно-съдови заболявания. Трудностите с ерекцията на половия член могат да бъдат признак за наличие на заболяване на кръвоносните съдове, захарен диабет, хипертония и атеросклероза.
  • Подобрява обонянието. Сексът увеличава производството на хормона пролактин, който стимулира развитието на мозъчните неврони, включително на тези, които са разположени в центъра за обоняние в мозъка.
  • Подобрява настроението. Този феномен се дължи не само на психологическото удовлетворение от секса, но и на измененията в хормоналния статус на организма, обусловени от активацията на някои центрове в мозъка.
  • Понижава теглото. Сексът е своеобразно физическо упражнение. При възбудения човек честотата на пулса се повишава от 70 до 150 удара в минута, а един полов акт изгаря приблизително толкова калории, колкото бягането на пътека. Съкращенията на мускулите по време на секс укрепват мускулатурата на бедрата, таза, ръцете и гръдния кош, а произведеният тестостерон укрепва опорно-двигателния апарат.
  • Понижава вероятността от простуда. В кръвта на хората, редовно практикуващи секс, се съдържат до 30% повече антитела, в сравнение с тази на въздържателите, а това означава, че редовният секс понижава честотата на инфекциозните заболявания.
  • Облекчава болките. Преди оргазъм в човешкия организъм се повишва синтеза на хормона окситоцин, под въздействието на който се образуват ендорфини, притежаващи мощни болкоуспокояващи свойства. При жените сексът активира синтеза на естроген, който потиска болките, свързани с предменструалния синдром.
  • Подобрява състоянието на пикочния мехур. Половият акт е отлична „гимнастика” за мускулите на пикочния мехур, предотвратяваща развитието на цистит и други подобни заболявания.
  • Подобрява състоянието на зъбите. Според учени повечето хора мият зъбите си преди полов акт, с което понижават честотата на посещенията при стоматолога.
  • Подобрява състоянието на простатата. Съществува теория, според която при производството на семенна течност от кръвта на мъжа се извличат някои канцерогенни вещества, които по-късно се изхвърлят от организма със спермата. Ето защо при редовен секс, канцерогените не успяват да навредат на простатата, съответно рискът от развитие на рак на простатната жлеза се понижава.

От всичко това може да се заключи, че сексът е не само приятно, но и полезно занимание. Не бива да се забравя обаче за болестите, предавани по полов път и риска от нежелана бременност. Ето защо, отдавайки се на това полезно удоволствие, не пренебрегвайте здравето си и здравето на вашия партньор.

Ревита Ви препоръчва:

Мака (корен), 525 mg

Годжи бери, 500 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Епимедиум/ Разгонен козел, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top