Search
Филтрирай по...

Стрес контрол


Стресът е всеки физически, химически или емоционален фактор, който предизвиква умствено безпокойство или напрежение. Докато повечето хора свързват думата „стрес” единствено с физиологичния стрес, учените и лекарите използват този термин, за да обозначат всяка сила, която нарушава стабилността и баланса в тялото.

Силният стрес води до редица заболявания, но в малки количества той може да бъде полезен. Често стресът ни помага да бъдем по-внимателни и съсредоточени и да вършим по-добре своята работа.

Пълната елиминация на стреса е невъзможна. Той е част от нашия живот. Единственото, което можем да направим, е да се научим да го контролираме, за да намалим ефекта му върху нашето физическо и психическо здраве.

Кой е най-уязвим от стрес?

Стресът може да засегне хора от всички възрасти и слоеве на обществото. Степента на стрес в живота ни зависи от индивидуални фактори, като нашето физическото здраве, качеството на нашите междуличностни взаимоотношения, броят на ангажиментите, които поемаме, отговорностите, които имаме, очакванията на другите към нас, подкрепата, която получаваме, както и от промените и травматичните събития, които сме преживели наскоро. Хората, които получават адекватна социална подкрепа (включваща семейството, приятелите, религиозните организации и др.) са по-малко податливи на стрес, в сравнение с тези, които нямат социални контакти. Тези, които не отделят достатъчно време за сън или не са в добро физическо състояние, по-трудно се справят с напрежението и стреса.

Какви са последствията от стреса?

При всеки човек стресът може да се прояви по различен начин. Разпространени „симптоми” са: главоболие, нарушения на съня, чувство на безпокойство, напрежение, гняв, проблеми с концентрацията, депресия, понижен или повишен апетит и др.

Медицинските проучвания показват, че психическият стрес може да влоши симптомите на заболявания като астма, множествена склероза, акне и дори депресия. Въпреки, че стресът сам по себе си не е причина за сърдечно-съдови заболявания, той е способен да ускори тяхното развитие.

Стресът също така оказва влияние върху имунната система. Прекаленият стрес намалява способността на организма да се бори с настинките и инфекциите. Медицинските проучвания също така показват, че стресът може да намали ефекта от ваксините и да забави зарастването на раните.

Как да контролираме стреса?

Стресът е свързан едновременно с външни и вътрешни фактори. Външните фактори включват нашата работа, отношенията ни с околните, домът ни и всички ситуации, предизвикателства и трудности, с които се сблъскваме всеки ден. Вътрешните фактори се определят от способността ни да се справим със стресовите ситуации и включват нашето здравословно и психическо състояние, физическата ни активност и времето, което отделяме за сън и почивка.

Ефективни техники за контролиране на стреса:

Упражнения

Физическите упражнения не само ни осигуряват по-добро здраве, но също така ни помагат да се преборим с емоционалния стрес и напрежението. Добрата физическа форма ни помага по-лесно да се справим със стресовите ситуации.

Техники за релаксация и медитация:

·  Автогенна тренировка: Разработена в началото на 20 век, тази техника е базирана върху пасивна концентрация върху усещанията на тялото. Чрез повтаряне на така наречените автогенни „формули” човек се фокусира върху определени усещания, като топлина или тежест, в различни части на тялото. Автогенната тренировка има широко приложение в медицината и се прилага като част от терапията на много заболявания. Въпреки, че тази техника не изисква специални физически умения, е най-добре да се посещава курс по автогенна тренировка

·  Изображения: Тази техника включва използване на приятни отпускащи изображения за успокояване на ума и тялото. Чрез контрол на дишането и специални изображения се постига дълбока релаксация. Този метод може да се практикува от всеки и е изключително лесен за прилагане.

·  Медитация: Медитацията е един от най-популярните методи за постигане на физическа и умствена релаксация. Медитацията е дълбока концентрация върху същината на човешкото съществуване. Съществуват различни техники за медитация и много от тях могат да бъдат научени самостоятелно.

В последните десетилетия популярна техника стана трансцеденталната медитация (ТМ). Целта на ТМ е постигане на трансцедентално мислене. Практикува се по 15-20 минути сутрин и вечер и е относително лесна за овладяване.

·  Прогресивна мускулна релаксация: Прогресивната мускулна релаксация представлява последователно стягане и отпускане на мускулите. Този метод е основан на идеята, че умствената релаксация е естествено продължение на физическата релаксация. Въпреки, че тази техника включва физически упражнения, тя не изисква специални умения и може да бъде овладяна почти от всеки. Прогресивната мускулна релаксация се практикува по 10-20 минути на ден.

 

·  Чигун: Китайското бойно изкуство Чигун комбинира физически упражнения с източни философски техники и техники за релаксация. Над 70 млн китайци практикуват Чигун всеки ден. От векове Чигун се използва за лечение на редица заболявания. Овладяването му изисква време, отдаденост и търпение.

·  Тай Чи: Също като Чигун, Тай Чи е древно китайско бойно изкуство. Тай Чи е „медитация в движение”. Характеризира се с изпълнение на плавни и бавни движения, които разпъват мускулите и отварят гръдния кош. Позната още като Тай Чи Чуан, тази техника е на хиляди години. За да се овладее изкуството на Тай Чи трябва да се посещава специален курс.

·  Йога: Съществуват много разновидности на тази древна индийска форма на упражнения. Една от нейните цели е да се възстанови баланса и хармонията на тялото и емоциите, чрез многобройни дихателни упражнения. На санскрит думата йога означава „съединение”. Йога е „съюз между човешкото и божественото”. Тази техника може да се практикува от всеки. Хора, които страдат от хронични заболявания, трябва да се консултират с лекуващия лекар, преди да започнат практикуването на йога.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top