Search
Филтрирай по...

Учените намериха генът на мигрената

Учените намериха генът на мигренатаУжасна болка, непоносимост към светлината и шума, нервно напрежение… Само хората, които се борят с мигрената знаят колко ужасно е всичко това. Добрата новина е, че учени са идентифицирали три гена, свързани с главоболието. Те са установили, че рискът от главоболие при хората, които наследяват тези гени, скача с 10–15%.
Мигрената е заболяване, което се проявява с тежко главоболие, гадене, чувствителност към светлина и звуци. То се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Пулсиращата болка трае между 4 до 72 часа и в повечето случаи засягат само едната половина на главата. При 1/3 от хората, страдащи от мигренозни пристъпи, симптомите се предшестват от аура – неясни зрителни или звукови усещания.
Изследователите подложили на тестове 23 000 жени, като над 5000 са страдали от мигрена. Учените установили пряка връзка между главоболие и промени в три гена: TRPM8, (който играе ролята при определянето на нивото на чувствителност към студ и болка), LRP1 (ген, който участва в предаването на сигнали между невроните) и PRDM16. “Все още не сме напълно наясно с мигрената, но идентифицирането на тези три гена хвърля светлина върху причините за нея и начина, по който тя трябва да се лекува,” казва американският проф. Даниел Часман, ръководител на проучването. “Смятахме, че мигрената е заболяване, свързано с промени в гените, но нямахме достатъчно доказателства за това” допълва д-р Одри Халперн, клиничен асистент в катедрата по неврология в Нюйоркския университет Langone Medical Center (Ню Йорк – САЩ). “Това изследване ще ни помогне да разберем по-добре този проблем и да се справим с него”, казва тя.
Авторите на проучването споделят, че са необходими още данни, за да може напълно да се разбере проблемът – мигрена.

Срещу главоболие Ревита ви препоръчва

Calmeral, 600 mg

Маточина (лист), 490 mg

Валериана, 525 mg

Валериана (корен), 530 mg

Глог (плод), 510 mg

Лайка (цвят), 350 mg

Добро настроение, 471 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Маточина (лист), 490 mg

Мента (лист), 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top