Хлорела е зелено микроводорасло оказващо благоприятно въздействия върху здравето на целия организъм. Тя съдържа 60% белтъчини и е богат източник на ДНК и РНК – нуклеинови киселини, които осигуряват нормален клетъчен метаболизъм и регенерация на клетките. В състава на водораслото влизат над 20 витамина и микроелемента, включително витамини В1, В2, B6, B12, бета-каротин, витамини E и K, желязо, цинк, фосфор, калий, сяра, мед, кобалт, йод, калций и магнезий. Хлорела съдържа уникалния растежен фактор (РФХ), който стимулира регенерацията на тъканите и предпазва клетките от въздействието на токсичните вещества. Установено е, че хлорела е до 20 пъти по-богата на хлорофил от спирулината и люцерната. Клинични изпитания доказват способността на водораслото да увеличава енергията, да защитава клетките и да поддържа дейността на стомашно-чревния тракт.
Хлорела съдържа естествения антибиотик хлорелан – вещество от групата на силно разклонените полизахариди, което повишава макрофагната активност и действа като силен имуномодулатор. Хлорела увеличава количеството макрофаги и стимулира производството на противоракови фактори. Водораслото повишава синтеза на T и B лимфоцити и предпазва организма от вируси с липидна мембрана.
Хлорела притежава специфично действие срещу ЦМВ (цитомегаловирус ) и вируса на Епщайн-Бар. Тя е по-активна от чистия хлорофил, благодарение на растежния фактор, който съдържа. Хлорела подпомага лечението на панкреатит, който често е свързан с консумацията на алкохол, жлъчнокаменна болест, неправилно хранене и високо съдържание на калций в кръвта. Хлорофилът в състава на водораслото потиска активността на протеазните ензими и успокоява възпалителните процеси в панкреаса.
Хлорела притежава силни детоксикиращи свойства, дължащи се на особения строеж на стените на нейните клетки. Микроводораслото помага при ендогенни и екзогенни интоксикации, махмурлук, констипация, язви, алергии, артрит, атеросклероза, висок холестерол и хипертония.
Показания за употреба:
- отслабена имунна система
- ракови образувания
- висок холестерол
- стомашно-чревни заболявания