Search
Филтрирай по...

Чудната молекула хиалуронова киселина

 

Чудната молекула хиалуронова киселинаНа какво са способни продуктите с хиалуронова киселина и как действат на човешкия организъм? На тези и на други въпроси ще ви отговори президентът на Украинската асоциация по приложна естетика дерматологът Ирина Медведева.

Защо кожата се нуждае от хиалуроновата киселина?

 

Всяка клетка в човешкия организъм съдържа вода – в това число и кожата. Организмът произвежда веществото хиалуронова киселина, което отговаря за достатъчното количество вода в клетката. Толкова ценната киселина се произвежда от фибропластите в кожата и по структура прилича на гел. Нейните молекули образуват мрежа, която задържа молекулите на водата. Една молекула хиалуронова киселина привлича сто молекули вода.

Освен задържането на влагата, тя слепва влакната на колагена и еластина, като запълва междуклетъчното пространство. Ако количеството на хиалуронова киселина намалее, кожата става суха, със сив отенък и бързо се сдобива с бръчки. След навършване на 35 г. всяка кожа губи по 3% от ценното вещество. Външни фактори като дефицит на витамин С, магнезий, желязо и цинк или прекомерно излагане на слънце допринасят за бързата загуба на хиалуронова киселина в организма.

Повече хиалуронова киселина

 

За да забавят и предотвратят загубите на хиалуронова киселина, учените са открили начин за добиване на течното чудо. В зората на хиалуроновата индустрия в козметичните средства са се използвали говежди очи и петльови гребенчета, за да е напълно естествено и натурално. Днес освен тях съществува и синтетични еквиваленти, добити от не толкова натурални източници.

Как действа хиалуроновата киселина?

Попаднала веднъж върху кожата, тя съхранява наличната в нея влага, добавя допълнително вода и създава защитен слой, който не позволява на влагата да изчезне. Благодарение на възстановения воден баланс кожата става гладка, еластична, свежа, а малките бръчици тотално изчезват. Днес хиалуроновата киселина може да се намери в много козметични продукти, но е важно да се знае, че ефектът трае до един месец след последния прием. За запазване на ефекта до една година, можете да използвате инжекции – по този начин течността лесно прониква в по-долните слоеве на епидермиса. Вече се предлагат и препарати с нискомолекулна формула, подсилена със спомагателни вещества, наречени енхансери, които подпомагат киселината да проникне в по-долните пластове на кожата и да се задържи по-дълго време. Хубавото на хиалуроновата киселина е, че е подходяща за всички типове кожа – от много суха до много мазна.

Кой се нуждае спешно от хиалуронова киселина?

На първо място са хората, които работят в офис и прекарват часове пред компютъра, пушат през почивките и дишав въздух от климатиците. Сухият въздух в офиса отнема голяма част от влагата на кожата.

Другите потърпевши са любителите на солариуми. Ултравиолетовите лъчи са убийци на хиалуроновата киселина и въобще на кожата.

Трето място заемат дамите над 40г., при които с напредване на възрастта рязко намалява влагата в кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top