Search
Филтрирай по...

Чудните свойства на дивия ям

Чудните свойства на дивият ямЗа дивия ям много се е говорело, много се и написало. Той не само подмладява, разкрасява, но и удължава продължителността на живота. Добре е познат и като средство за грижа за здравето на ендокринната система, както и средство, което поддържа нивото на хормоните в кръвта. Екстрактът от див ям се използва и за доброто развитие на костната система.

Дивият съдържа диосгенин, който е растителен аналог на стероидните човешки хормони. Налитието му в организма стимулира производството на собствен прогестерон, спомага за понижаване нивото на холестерола и подобрява микроциркулацията на кръвта.

Традиционно дивият ям се използва за производството на кортикостероидни препарати (преднизолон, дексаметазон и др.). В народната медицина той се използва и за повишаване на издръжливостта и прилив на енергия. Дивият ям има питателни и адаптогенни свойства, намалява съсирването на кръвта и разширява периферните кръвоносни съдове, нормализира съня и менструалния цикъл. Прекрасно средство е против артеросклероза, намалява отлагането на липидите в артериите и черния дроб, пособствва за разбиването на камъните в бъбреците и възстановява функциите на жлъчката.

Препоръчва се при следните заболявания:

 • Атеросклероза.
 • Лека форма на хипертония.
 • Исхемична болест на сърцето.
 • Миокардиодистрофия.
 • Нарушения в менструалния цикъл.
 • Безплодие.
 • Патологичен климакс.
 • Функционални разстройства на нервната система при жените.
 • Подагра.
 • Възпаления на ставите и мускулите.
 • Псориазис, екземи, дерматити.
 • Заболявания на пикочо-половата система.

Дивият ям е един чудесен природен дар с широко приложение и чудесен ефект върху човешкото здраве. Неговите ценни качества и липсата на странични ефекти е причината употребата му в САЩ и Канада в последния 5 години да е скочила 2 пъти. Вече е добре разпространен и в Европа, където малко по-малко жъне своя заслужен успех.

Revita Ви препоръчва чистите екстракти от див ям на американската компания Nature’s Way!

176 thoughts on “Чудните свойства на дивия ям”

 1. Габриела

  Здравейте, може ли див ям да се пие в комбинация с вечерна иглика?

  1. Бетина Германова

   Здравейте, Габриела!

   Няма данни, според които двете средства да не могат да се приемат заедно, но трябва да се има предвид повишеният риск от кървене при нарушения в кръвосъсирването или при комедикация с антикоагуланти/антиагреганти, например аспирин, антистенокардин, синтром, ксарелто, брилик и подобните им. Ако често получавате кръвотечение от носа, или при нараняване раните Ви заздравяват бавно, избягвайте тази комбинация. При много обилен месечен цикъл, както и при ендометриоза, също е по-безопасно да не ги комбинирате.

   Също така, ако изберете да приемате вечерна иглика и див ям едновременно, не бива да взимате ибупрофен, диклофенак или мелоксикам – нестероидните противовъзпалителни средства за болка в ставите и мускулите. Ефектът на контрацептивите също няма да е надежден.
   Ако не приемате никакви лекарства и нямате горепосочените проблеми, може да опитате комбинацията. Възможно е да има добър ефект в някои случаи.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 2. Мария

  Здравейте,
  На 43 години съм и винаги съм имала точен и редовен цикъл. Преди 2 години ми махнаха един полип от шийката на матката и един полип в матката. На 6 месеца посещавам АГ и пускам цитонамазка – всичко винаги е било нормално. От около 10 месеца запачнаха проблеми с цикъла – първо два поредни месеца идваше на 18 ден, друг път пък закъсня и дойде на 40 ден, а последния месец отново закъсня и на 40тия ден бях на преглед. Установи се полип на шийката и киста на десния яйчник с размер малко под 3см. Пих примолут нор за 10 дни. След което цикълът ми дойде, направих хормонални изследвания на трети ден от цикъла – fsh 16.71 (при горна референтна граница 12.5); естрадиол < 5 ( при референтни 12.5-166); LH, пролактин и прогестерон са в норма. След приключване на цикъла отново бях на преглед, кистата си стои, само е намалила размера си.. Изписаха ми отново примолут нор за 10дни, считано от 16ти ден от цикъла. Предстои ми и махане на полипа. За пръв път в живота си пия хормони и не се чувствам никак добре. Бихте ли ми препоръчали нещо подходящо за мен.
  Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, завишените стойности на FSH, с ниски стойности на естрадиол, показват намаляване на яйчников резерв и състояние на пременопауза, при все още наличен цикъл, макар и нередовен. В случаите на множествени хормонозависими образования – полипи, кисти и т.н., самолечението е неподходящо. Може да потърсите лична консултация при лекар-фитотерапевт/диетолог, който след прегледа и с резултатите от изследванията ще препоръча индивидуален план за лечение и ще наблюдава ефекта от лечението. Междувременно може да преминете на разтоварваща детокс диета и да приемате хранителни добавки, които подпомагат функцията на черния дроб, където се метаболизират хормоните, което определено ще е от полза за възстановяване на баланса и подобряване на състоянието ви. Например:

   LG Cleanse Formula – има лек лаксативен ефект, неподходящ при склонност към разстройство.
   Complete Liver Cleanse
   Млечен бодил фитозоми, Силифос фитозоми и др. с подобен ефект.
   Биоактивните съставки на тази група продукти подобряват храносмилането, метаболизирането и отделянето на излишните хормонални субстанции, с което подпомагат възстановяването на хормоналния баланс, но не са с хормоноподобен ефект, което е неподходящо за самолечение във вашето състояние.

   д-р Аелита Петрова

  2. Мария

   Д-р Петрова, благодаря за изчерпателния отговор!
   Според АГ специалистът прогестеронът не е правилно отчетен, тъй като трябва да се изследва на 21ден от цикъла, а не от 3тия. Заключението беше, че съм в период на пременопауза и е добре да приемам няколко месеца примолут нор заради пролактина, така че да се нормализира цикъла. В тази връзка подходящ ли е Витекс?
   Обмислях и прием на Вечерна иглика, но от коментара ви, ако правилно съм ви разбрала, ще е противопоказно в моето състояние.
   Благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е противопоказано да се приема Витекс в състояния като вашето, дори се препоръчва от специалисти по фитотерапия, тъй като не съдържа хормони и ефектът му е различен от този на хормоноподобните добавки. Но при вас е необходим контрол на ефекта.

   Вечерна иглика също не е противопоказана – съдържа омега-6 ненаситени мастни киселини /не са хормоноподобни/, с което подпомага метаболизма на половите хормони и съдейства за баланса между тях. Но все пак, да сме внимателни – или едното, или другото. И редовни АГ прегледи.

   д-р Аелита Петрова

 3. Габриела

  Здравейте, коя хранителна добавка е подходяща за ежемесечно кървене по време на овулация, което предполага хормонален дисбаланс? Див ям или вечерна иглика биха ли помогнали в случая?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходимо е да се направи АГ консултация с ендокринологична насоченост, хормонални и УЗ изследвания за установяване на причините за състоянието ви, след което може да обсъдим подходящите за вас хранителни добавки.

   д-р Аелита Петрова

  2. Габриела

   Здравейте отново. В предния си пост не написах, че имам направени УЗ изследване, цитонамазка и изследвания на щитовидни хормони. Всичко е в норма и няма отклонения. Цитонамазката е чиста 2-ра група. Но въпреки това имам кървене при овулация, както и болка в гърдите преди цикъл. Какво бихте ми препоръчали да приемам?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Масло от Вечерна иглика, 2 по 1000 е подходящо за вашите оплаквания. Допринася за овладяване симптомите на ПМС, вкл. напрежението и болката в гърдите. Но е добре да направите и една консултация с мамолог. Друг ефикасен за вашия проблем продукт е PMS (С В-витамини) – освен билките, които подпомагат възстановяването на хормоналния баланс, съдържа витамини и минерали, които са в помощ на чернодробната функция и детоксикацията на тялото, подобряват настроението.

   д-р Аелита Петрова

 4. Здравейте, имам Хашимото (пия Л-тироксин 50мг), пукащи се от самосебе си кисти на яйчниците и на гърдите. Какво бихте ми препоръчали да пия?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Освен подходящата диета и физически упражнения /не са за подценяване!/, може да приемате Инозитол за възстановяване на хорманалния баланс и общо укрепване на здравето, поради благоприятния си ефект върху липидната обмяна, ендокринната и нервна система. Подходящ е също Витекс, тъй като не съдържа хормони и механизмът му на действие е различен от този на билките с хормоноподобни свойства. Както знаете, при хормонозависими заболявания – кисти и др., такива билки /напр. див ям/ не се препоръчват.

   д-р Аелита Петрова

 5. Силвия Петрова

  Здравейте Д-р Петрова!Преди почти година ми бяхте препоръчали прием на Витекс.Повлиях се изключително добре,нормализира се цикъла,не съм имала проблеми с кисти или полипи.Въпросът ми е трябва ли да направя почивка и колко дълго мога да продължа да го приемам или е нужно замяната му с друга добавка,страх ме е ,че при евентуално спиране всички симптоми ще се завърнат отново?Предварително Ви благодаря!С уважение Силвия Петрова

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Витекс е с добър ефект през първите шест месеца от приема, след което влиянието му върху хипофизата намалява. Ето защо е удачно да го прекъснете за месец-два и след това да продължите, ако е необходимо. Междувременно може да приемате Масло от Вечерна иглика, 2 пъти дневно по 1000 мг за поддържане на хормоналния баланс и Млечен бодил за стимулиране на чернодоробната функция – за изчистване на тялото от ненужните метаболити на добавките и храната. Когато продължите с Витекс, може да го направите по схема 25 дни прием и 5 дни почивка. Така ще се избегне отслабването на ефекта и нуждата от продължителна почивка. Или прием 3-4 месеца и 1-2 месеца почивка.

   д-р Аелита Петрова

  2. Силвия Петрова

   Отново Ви благодаря Д–р Петрова!

  3. Силвия Петрова

   Здравейте Д-р Петрова! Искам да попитам след прекъсване на прием на Витекс, за около два месеца, след това пак ли по една капсула се продължава, или както в самото начало две и след известно време се преминава на един прием! Благодаря Ви!

  4. Борис Гинчев, магистър-фармацевт

   Здравейте, г-жо Петрова!

   Два месеца прекъсване е достатъчен период на очистване, след който евентуалният нов курс следва да се третира, както първоначален прием. Няма официално зададени терапевтични схеми за Витекс, понеже не е лекарствен продукт, но практиката показва, че първият месец или поне първите 2-3 седмици е по-добре да се направи „натоварваща” доза, след което да се продължи само с 1 капс. дневно. Как Ви се отрази първият курс? Ако не сте проявили някакви съществени странични реакции и ако се чувствате добре от него, започнете с 2 х 1 капс. дневно за 20-30 дни, и после – само по 1. Ако имате съмнения относно това, до каква степен наистина продуктът Ви помага на състоянието, консултирайте се след първия месец от новия курс с лекаря относно евентуални изследвания, с които да се документира прогресът – хормонални нива, визуална диагностика или други, по преценка на гинеколога/ендокринолога.

   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   магистър-фармацевт

 6. Елица

  Здравейте,
  Имам синдром на Хашимото, но нямам промяна във функцията на щитовидната жлеза. На 46 години съм, от 4 години пия фемостон. Имам редовен цикъл. Мога ли да пия и див ямс?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Фемостон е медикамент, който се прилага като хормонозаместителна терапия (ХЗТ).
   Съдържа два вида женски хормони – естроген /Естрадиол/ и прогестаген, тук дидрогестерон. Див ям, от друга страна, е билка с хормоноподобни свойства. Съвместното им приложение не се препоръчва, поради риск от задълбочаване на хормоналния дисбаланс. Подходящо е да приемате
   Thyro Vantage HT™ Тироидна Подкрепа. Съставките на продукта – Л-Тирозин, Селен, Йод в минимални количества, Манган, Мед, Ашваганда и др., са вещества от които щитовидната жлеза се нуждае, за да функционира правилно и осигуряват защита от оксидативния стрес. Препоръчва се като профилактика на евентуална хипофункция на жлезата, рискът от което се увеличава с възрастта и през есенно-зимния сезон. В този сезон е добре да приемате и мултивитаминен продукт, за добавяне на други, необходими за жлезата витамини, минерали и микроелементи.

   д-р Аелита Петрова

 7. Мая Петкова

  Добър ден!
  Имам полискистоза до преди стимулирано забраменяване, бях на противозачатъчни и глукофаж. След раждането ми поставиха диагноза множествна склероза (имам 8 лезии) и не трабва да пия противозачатъчни, а и след разждането хапчета не ми влияят добре. Сега съм на оргаментрил. Имам операцията на щитовиднат жлеза и взимам високи дози еутирокс. Мога ли да заменя хапчетата за поликистозата с добавка от Див Ямс?
  Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е препоръчително да приемате див ям – тъй като нейният ефект /на билката/ се свързва с повлияване нивото на прогестерона, а вие приемате оргаметрил. Оргаметрил съдържа линестренол – изкуствено синтезирано вещество, подобно на естествения хормон прогестерон. Може да приемате PCOS Care™ (Грижа при поликистозен овариален синдром), който съдържа инозитол /вит. В 8/ и други витамини от група В, които са необходими и за нормалната функция на нервната система, освен положителния лечебен ефект при поликистоза. Тъй като имате сериозни хронични заболявания, необходимо е лечението да се проследява от един специалист, запознат с цялостното ви състояние – оплаквания, симптоми, изследвания, медикаменти и т.н. и той да се известява за всяка промяна в лечението. Ако имате интерес към подпомагане на лечението с хранителни добавки и други природосъобразни средства и методи, добре е да се консултирате с лекар – фитотерапевт, натуропат и т.н. специалист по алтернативна медицина.

   д-р Аелита Петрова

  2. Анита Мей

   Здравейте,
   Имам алопеция ареата(дългогодишна) по време на бременността Коса ми порастна почти изцяло. Мога ли да използвам продукта – когато съм си изследвала шитовидната жлеза всички хормони бяха в норма. Имам редовен цикъл и умерени болки. Нервна съм редовно и пия мента глог и валерян, за Косата пия – биотин, Фитовал и за общо здраве магнезий с б комплекс. Ако спра всичко и пия див ям, а нивата на всички хормони са ми нормални, колко време е препоръчително да се пие, с какви почивки?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Див ям/диоскорея/ е билка със спазмолитичен и противовъзпалителен ефект, и успешно се прилага при болки, свързани с цикъла. Стимулира надбъбречната жлеза и предпазва от „натрупване на стрес“. Успокоява нервната система и овладява раздразнителността. Добър антиоксидант с противотуморен ефект. Подтиска липидната пероксидация и забавя стареенето на клетките. Може да се приема продължително време без прекъсване – 6 и повече месеци. При добър ефект и след почивка от 1-2 месеца може да се повтори, след което всяка година да се приема по 3-4 месеца. Добре е да продължите с магнезия, а към грижите за косата да добавите масаж и маска с Кокосово масло. Магнезият е най-добре да се приема вечер, заедно с 5-хидрокситриптофан.

   д-р Аелита Петрова

 8. К. Недева

  Здравейте, виждам че отговаряте на търсещите помощ, затова ще попитам и аз.
  Последните ми изследвания показват ИЯР, както и затихваща функция на яйчниците, Фсх е високо, естрадиола не достатъчно. Проблема е че вече година ми идва на всеки 22 дена и трае по 7 дни, както винаги.
  На 29г. ми откриха ендометриоза, оперирана и лекувана с декапептил депо 6 броя, близо 10 месеца бях в изкуствен климакс, 3 год. по късно забременях инвитро. Сега вече на 38г. се опитвам да задържа напиращия климакс. Опитах с Витекс, но в трите месеца в които го пих качих килограми, и по неприятното беше постоянно подут и болезнен корем, сякаш бях в цикъл, иначе нормализира цикъла като време, но се чувствах ужасно. Сега пред идеята за Хзт, се надявам че може би спасението е в дивия ямс. Мислех да го приемам от овулация до цикъл. Как мислите дали ще има ефект?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е, но тъй като при хранителните добавки ефектът идва с натрупването, може да го приемате без прекъсване най-малко 1 месец и в зависимост от резултата да продължите или да го спрете. Добре е да направите консултация при лекар фитотерапевт, натуропат или хомеопат. Специалист по аюрведична медицина също може да ви помогне.

 9. Илияна Василева

  Здравейте!Аз съм на 47 години и съм с нормален цикъл, но имам понякога нощни изпотявания.Също от две години ми откриха миома .Може ли да приемам див ям и вечерна иглика и в каква доза?Благодаря !

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Див ям не се препоръчва при хормонозависими заболявания на половите органи /миома и др./. Може да приемате Масло от Вечерна иглика 2 по 2, с храната. Ако поносимостта е добра, може да увеличите на 3 по 2.

 10. Едита Дифова

  Здравейте, имам много тежък ПМС с голямо напрежение в гърдите-фиброкистозни, нервност, раздразнителност, тревожност, лоша концентрация и памет, тежест в цялото тяло . На 40г съм. Цикълът ми не е пропускал до сега, но намаля периода до23, 24, дена и се колебае между 27 и 23 дена. Преди 3-4 години беше все още точен на 28 дена. ПМС имам от 10-11години вече, но сега е страшно. От 3 месеца взимам Агнес х 1т дневно и Циклуфем. Мога ли да започна прием на Див ям успоредно с тях или да изчакам след 1 месец (няколко дена преди мензис съм) ? Ефекта от Агнес е слаб, да увелича ли х2 т дневно? Витекс-400мг плод по силен ли е от концентрацията в Агнес? Дивия ямс самостоятелно ли да го пия и колко време? Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Във вашия случай самолечение не се препоръчва.Увеличаване на препоръчителната доза, комбиниране на два и повече продукти с хормоноподобно действие, изискват наблюдение от лекар,специалист в тази област. При силно изразени симптоми хранителните добавки не винаги помагат.Необходимо е да се приложи комбиниран подход на въздействие – диета, билки и хранителни добавки, физически упражнения, релаксация, иглотерапия, рефлексотерапия и т.н. и ако сте насочена към природни методи за решаване на проблема, най-добре е да се консултирате със специалист в тази област.

 11. Силвия Петрова

  Здравейте!На 43г съм,до преди две години без никакви отклонения от цикъла,през тази две имах полип,малка миома и киста 5см.Странното е че веднага след цикъл и кистата и полипа изчезнаха,миомата си стои в същите размери.Изписан ми е Примолут Нор за два месеца след 16ден от цикъла.Мога ли да го заменя с Див Ям?Пропуснах да кажа,че приемам Вечерна иглика от две години с кратки прекъсвания.Прогестерон и Естроген са в норми, а цикъла избързва 23 24 ден или закъснява 40ден.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Полип, миома, киста – както знаете, това са хормонозависими заболявания и затова са в зависимост от цикъла. Див ям е неподходящ при хормонозависими болести.

  2. Силвия Петрова

   Благодаря Ви,д-р Петрова,от това,което съм чела и слушала останах с впечатление,че продукта е точно за регулиране на хормоните,от които всъщност са всички подобни проблеми.Бихте ли ме насочили към нещо друго подходящо за оплакванията,никога не съм приемала хормонални препарати и ми се иска ако има възможност да ги отложа във времето.Приемам Вечерна иглика както Ви писах и Фоликулиниум на 8 и 13 ден от месечния цикъл.Отново хиляди благодарности!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Приемате Вечерна иглика. Добре е, че правите почивки. Може да приемате и Витекс – механизмът на действие при него е различен от този на див ям и се прилага при подобни състояния. Добре е да се консултирате с лекар-фитотерапевт, който да проследява състоянието ви.

 12. Здравейте,от години насам имам проблем със цикъла. Бих казала, че е нередовен тъй като 3 месеца ми идва на 30 ден, но след три месеца започва да ми закъснява със 40 дни. Имам един спонтанен аборт. Правени са ми изследвания на хормоните докторите казват, че няма място за притеснение, но мина година и четери месеца от спонтанния аборт и нещата не се получават…… Няма бебе 🙁 При последното ми посещение при Аг специалист ми предписа кломифен цитрат и сега чакаме резултат, но ако не се получи мисля да си пусна отново хормонални изследвания, тъй като мина година от предните изследвания. Таа въпросът ми е мога ли да приемам див ям?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Див ям се прилага за нормализиране на хормоналния баланс и в помощ на забременяване. За специализирана консултация може да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.
   https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0.&rlz=1C1AVFC_enBG829BG830&oq=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0.&aqs=chrome..69i57j0l5.1442j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 13. Здравейте!на 47 години съм и от 9 месеца нямам цикъл,а 1г.6м. преди това ми бе отстранен полип от шийката на майката.Удачен ли е приемът на Див ям.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако полипът е последица от хормонален дисбаланс, див ям е неподходящ. Може да приемате витекс и кокосово масло локално / Кокосово масло 474 ml/.

 14. Здравейте , Д-р Петрова
  Аз съм на 51 години и от една година съм в менопауза. Имам синдром на Хашимото и АХ. Провеждам лечение с Ремифемин 2х1 табл., L-тироксин 100мг и Ирбесан 150 мг. 2х1табл.. Въпроса ми е дали Див ям е подходящ за мен и в какви дози е препоръчителния прием?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е препоръчително. Може да добавите Масло от вечерна иглика на Natural Factors.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 15. nanaalisn4

  Здравейте д-р Петрова!На 28 години съм преди две години ми откриха голяма киста казаха,че съм за операция не се подложих на операция … Преди една година ходих на преглед казаха,че нямам кисти след това спря да ми идва редовно 13 дена имах случай да ми тече черна и кафява кръв получих стомах все едно съм в 4 месец,цикълът ми вече не е редовен преди имах болки преди да ми дойде и ми течеше по най много 5 дена червена кръв,а сега ми те по 8 или 10 дена черна кръв и леко зацапващо червена,но бледо червено…Ходих на Гинеколог при този който ми каза,че имам киста,а после каза,че нямам нищо обясних му той ме гледа и каза,че ми няма нищо и не вижда наличие на миома и киста …..???? Сега имам тежест в яичника и стомаха ми расте…Мога ли да ползвам Див Ям защото вече не знам какво ми е и докторите нищо ми не казват пак ми предписаха противозачатъчни таблетки….Ако може съвет моля ви ????

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да направите АГ консултация в специализирана гинекологична клиника и ако е необходимо, да се направят необходимите изследвания в болнична обстановка.
   https://maichindom.com/. Див ям е противопоказан при хормонозависими заболявания, а при вас диагнозата е неясна.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 16. Милена

  Здравейте,в момента съм в положение на хормонален дисбаланс или по-точното определение за мен е хормонален срив.На 31 г. съм и в момента имам проблем с МЦ ,като при преглед ми предписаха 5 дена 3х1 хапчетаа Примолут-Нор и сега очаквам така дългоочакваният цикъл.Проблем ли ще бъде ако вземам и див ям или само ще бъде в положителна насока?За следващите 2 МЦ имам предписани хапчета Дуфастон.А в допълнение да каже,че ужасно се подух, а почти не ям ,само плодове,зеленчуци и млеко кисело!!!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Причината за подуването вероятно се дължи на реакция от страна на яйчниците. Не е препоръчително да приемате заедно ХЗ медикамент и добавки с хормоноподобно действие. След нормализиране на цикъла и спиране на лекарствата, може да приемате профилактично подходяща хранителна добавка – див ям или друго.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 17. Здравейте, мога ли да пия див ям при установена проста ендометриална хиперплазия?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е подходящо за самолечение при вас. Заболяването Ви е хормонозависимо, а див ям повлиява баланса на половите хормони и не се препоръчва приема му без контрол от специалист.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 18. Кристияна

  Здравейте, бих искала да попитам как да постъпя в тази ситуация. Като тийнейджърка нямах акне и мазно лице , цикъла ми беше редовен между 21-24 ден, болезнен беше както и сега . Вече съм на 24 години изследвах си хормоните естрадиола ми е леко занижен 38,00 фол.46-607 овул. 315-1828 лут. 161-774 менстр до 201. Започнах да получавам омазняване на Т-зоната по лицето и финни комедонни пъпки и вече цикълът ми започна да ми идва на 30-32 ден. Всички други хормони са ми в норма . Какво бих могла да приемам за комедоните и омазнената кожа? Благодаря Ви предварително!

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Може да се приеме, че проблемът се дължи на хормонален дисбаланс. Препоръчва се лечебно хранене, спорт, физически упражнения, достатъчно сън, почивка и релакс. Подходящи хранителни добавки – Масло от Вечерна иглика, Цинк, Селен, Витамин А, Омега – 3 мастни киселини /от микроводорасли, от хайвер, от ленено семе и др./.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 19. Здравейте, напълнява ли се от дивия ямс. В ранна меноупауза съм, на 38г, и ми препоръчват ХЗТ, но не се чувствам добре от нея, вдигам кръвно и пълнея само в корема. Той подходящ ли е въобще за мен?

  1. Здравейте,

   Не би трябвало да има проблем с напълняване. Подходящ е като алтернатива на ХЗТ, когато няма противопоказания – хормонозависими заболявания.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 20. Дончето

  Здравейте искам да попитам могат ли да се приемат едновременно Див Ямс и Витекс ? И има ли някаква схема на прием … Изследвах ниво на прогестерон и то е доста ниско и ФСХ и ЛХ също са нисички но в нормално съотношение . Имах киста за която ми изписаха инофолик за 6 месеца а от 3 мес приемам и 2те билкови хапчета но цикъл все още нямам от февруари 🙁 вече 4 месеца … Обиколила съм всякакви лекари АГ (варна , стара загора , пловдив ) … без резултат …

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте

   В случая /хормонозависима киста/ див ям не се препоръчва. Може да добавите Витекс (плод) 400 mg, по 1 капс. 3 пъти дневно за около 3 месеца, след което по 1 капс. дневно още 2-3 месеца.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 21. Цвете

  Здравейте преди 6 месеца ми отстраха фиброаденом ,имам ниско ниво на прогестерин, мога ли да приемам Витекс за регулиране на хормони.Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Според специалисти, витекс е подходящ в подобни случаи. Добре е да направите консултация и с фитотерапевт.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 22. Кремена

  Здравейте! На 35 г. Съм. Имам ужасно главоболие по време на овулацията и дни преди цикъл. Пия вечерна иглика вече два месеца, но сякаш ефект не виждам. Преди една година се оперирах от миомен възел, който както знам е в следствие на висок естроген в даден момент. Може ли да започна да пия див ям профилактично за ПМС и за естественото нормализиране на хормоните в организма?

 23. Пламена

  Здравйте!На 47 години съм
  Откакто родих (на 33)имам ужасен ПМС.
  Оритвала съм всичко,но не помага
  Преди половин година започнах Див ям и се почувствах невероятно.Пих го 6 месеца и през цялото време всичко бе отлечно,во имам мастопатия и сега започнах вечерна иглика,но не е същото и странно защо цикълът ми закъснява с 7 до 10 дена откакто пия веч. Иглика
  Единственото което ме спасява наистина е дивия ям но според вас ми е противопоказен. Какво да правя?

  .

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да се посъветвате със специалист фитотерапевт.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 24. Радост

  Здравейте! Има ли противопоказания див ям да се употребява по време на бременност? Искам да го ползвам като регулиране на хормоните, тъй като имам занижени нива на прогестерон.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям е противопоказан по време на бременност.
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. Николина Панова

  На 41 г. съм , с хистеректомия след второто раждане , запазени яйчници мога ли да приемам дим ямс?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако хистеректомията е била по повод на хормонозависимо заболяване / миома или др./, не се препоръчва самолечение.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 26. Може ли да се пие див ямс при отстранена преди 7 години щитоведна жлеза (еутирокс, в нормални граници на тсх и фт) и гастрит? С какво (примерно, фитоестрогени, витамини?) е добре да се комбинира за поддържане на добра кондиция в постменопауза?

 27. Може ли да е пие див ямс при отстранена още преди 7 години щитовидна жлеза (на еутирокс съм, в нормални граници на тсх и ФТ 4) и гастрит? С какво (примерно фитоестрогени?) може да се комбинира за поддържане на добра кондиция в постменопауза?

 28. Мирослава Иванова

  Здравейте,

  Имам много болезнена овулация, като понякога по 4-5 дена изпитвам неразположение – болки и подуване. Иначе цикъла ми е редовен. Проблема е от няколко години вече. Преди това ме болеше по време на манструация, а сега през овулацията. Преди нея даже не я разбирах кога е. Ходя редовно на профилактични прегледи – нямам кисти и други проблеми. Цитонамазка 1-ва група. Но като питам за овулацията, всеки път ми казват, че било нормално. Трима лекари съм питала. Имам 2 раждания секцио – 2007г. и 2010г. Освен това имам проблем с нервите – тревожна и депресирана съм, плача често без причина и т.н.
  Тъй като според мен проблемът е хормонален явно, въпроса ми е дали Див ям би могъл да регулира нещата при мен (най-вече за проблема с овулацията)?
  Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям е подходящ при проблеми с цикъла. Успокоява нервите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 29. Иванка Кичева

  Здравейте, след като 7 месеца вземах див ям 2х1 и след Вашето одобрение на хранителна добавка менопейс нощ, към момента пия сутрин по едно див ям, а вечер едно менопейс нощ. Въпроса ми е, мога ли да комбинирам така двете добавки?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Съставките на див ям и менопейс са съвместими и маже да ги приемате заедно. Все пак, добре е сега да направите около месец почивка от див ям, като продължите с менопейс, след което да продължите с див ям и да почивате относно менопейс и така през няколко месеца да редувате почивките, за да може тялото да се освобождава от ненужни метаболити.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 30. Иванка Кичева

  Здравейте, в продължение на 6 месеца вземах див ям и към момента правя почивка1 месец. Аптекарка ми препоръча през този период да вземам друга хранителна добавка – менопейс нощ. Какво е Вашето мнение за тази добавка? Ще припомня,че съм на 51год. в климакс, с всички негативни проявления – нервност,безсъние, депресивни състояния, топли вълни, липса на концентрация.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Менопейс нощ съдържа успокояващи нервната система вещества, витамини, минерали и микроелементи. Нямам личен опит, но съдържанието предполага добър ефект. Може да се приема продължително време.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 31. Мартина

  Вземам див ямс от месец време.
  Появява се постепенно един кофти вкус, който с времето се натрупва. Така ли е по принцип?
  Не че се оплаквам, просто питам от ямса ли е?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е наблюдаван и описан такъв страничен ефект, но като се има предвид, че билката има детоксикиращ ефект, възможно е да го усещате така. Необходимо е да приемате повече течности и да улесните детоксикацията като се храните предимно с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 32. Рали Тодорова

  Здравейте,
  От вчера и аз приемам капсулите Див Ям.
  От месец пия Шуслерова сол-магнезий, Агнес и масло от вечерна иглика.
  Мога ли да добавя и Див Ям към тази комбинация?
  С хормонални нарушения съм и по-точно ниски нива на прогрестерон.
  В изследванията ми само холестерола и кръвната ми захар са малко завишени(инсулинова резистентност)
  Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Според мен е достатъчна тази комбинация, а след 6 месеца може да продължите с див ям вместо витекс. След 3 месеца може да направите почивка на вечерната иглика. Колкото повече медикаменти и/или хранителни добавки се приемат заедно, толкова повече се увеличава вероятността някои от тях да са несъвместими. Дори когато теоретично не би трябвало да има негативно взаимодействие, е възможна несъвместимост, тъй като не всички комбинации са проучени в клиниката.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 33. ива ангелова

  Здравейте !
  Искам да попитам как е правилно да се приема дневната доза – веднъж 2кап. или 2 х 1капс, не е уточнено на опаковката,благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Приемайте ги 2х1 капсула дневно.

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 34. Анна Лазарова

  Здравейте, изписан ми е дуфастон заради киста на яйчника, пия го 10 дни от 13 ден на цикъла, при прегледа днес кистата е намаляла наполовина, но ми изписаха още една серия дуфастон пак от 13тия ден. Може ли едновременно с него да пия див ямс или да изчакам да се махне кистата с дуфастон и след това да пие профилактично като превенция за появата на нови и за регулиране на хормините.
  Благодаря Ви!

  1. Анна Лазарова

   Освен това четох,че мексиканците са го използвали като контрацептив, означава ли това, че подтиска овулацията?

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Хранителната добавка Див ям не е подходяща за контрацепция. Не се препоръчва при хормонозависими заболявания на половите органи / кисти и др. /.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 35. Даниела

  Здравейте , искам да попитам за реглуриане на хормоните трябва ли да спирам приема по време на циъл ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако се чувствате добре, може да го приемате 5-6 месеца без прекъсване и тогава да направите почивка от 2-3 седмици.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 36. На 45г съм. Имам киста на яйчника 4.7мм.изписаха ми Дуфастон но вече два месеца не се повлиява. Освен Дуфастона сега започнах да пия и чай от турта невен и бял равнец. Мога ли да пробвам и с див ям в комбинация

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е подходящо да приемате Див Ям.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте! Моля ви за съвет!
   На 38 години съм, до преди около година цикъла ми винаги е бил редовен – между 23 и 26 дни. През април месец, цикъла ми дойде на 15- я ден / на 06,04/ и от тогава го няма, което към днешна дата преви 40 дни. Пускала съм си хормони през м.януари тази година / на 4-ти ден от цикъла/, за които гинеколога твърди ,че са перфектни и съм далеч от менопауза. При други подобни закъснения съм се оказвала с киста, която единствено следях и изчезваше от само себе си. Преди седмица посетих гинеколог заради закъснението, като очаквах отново да имам киста. Всичко се оказа наред- киста няма, единствено лигавицата ми била тънка все още и затова не настъпвала менструация. Аз нямам обяснение как при нормални хормони и преглед , от който всичко видимо е наред – менструацията е нередовна и не настъпва. Моля, посъветвай те ме какво да направя? мога ли започна приема на Див Ям, по каква схема и колко дълго да го пия? Благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е ниско ниво на прогестерон. Той се изследва на 21-23 ден от началото на цикъла. Може да се изследва сега. Див ям не се препоръчва при хормонозависими заболявания на женската полова система /тумори, кисти и др./ без назначение от специалист след консултация.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 37. Ралица

  Здравейте имам фиброаденомчета по гърдите,как би ми повлиало това лекарство див ям

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям не е лекарство в обичайния смисъл на думата, а хранителна добавка и за разлика от лекарствата, може да се закупува и приема без лекарско назначение. Въпреки че хранителните добавки по принцип са с ниска концентрация на активното вещество и са безвредни, добре е да се внимава при някои предполагаеми противопоказания. Така например, див ям не се препоръчва при хормонозависими заболявания, тъй като повлиява хормоналния баланс. Фиброаденомите са хормонозависими тумори /кисти/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 38. Бетина

  Здравейте!
  Аз съм на 23 години и ме интересува дали може да се приема продукта при киста на яйчника, както и при прием на Логест?
  Предварително благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се препоръчва заедно с хормоносъдържащи медикаменти, както и при хормонозависими тумори и кисти.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 39. Светлана

  Здравейте!

  От 2 месеца и половина ползвам крем на основата на див ямс. На 26 години съм, но ме посъветваха да се мажа 25 дни, а четох, че трябвало да се мажа след овулация… също така жената, която ми го продаде ми каза да увелича дозата в началото, за да достигна нужните симптоми. Последния месец се мазах доста повече от описаното на опаковката..
  Притеснението ми е, че се спира 1-2 дни преди да ти дойде цикъл.. Но на мен все още не ми е дошъл.. Закъснението е 5 дни.
  Възможно ли е да е от предозиране с крема??

  Благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Нямам опит с такъв продукт. Див ям се използва за регулиране на цикъла и ако кремът съдържа само див ям не би трябвало той да е причината. Но ако има добавени хормони „за засилване на ефекта“, без да са отбелязани в съдържанието, възможно е предозирането да е причина за хормоналния дисбаланс. Ако има и най-минимална вероятност за бременност, направете тест.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям не е противопоказан при Хашимото.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 40. Нина Търпанова

  Здравейте,
  Може ли да се приема Див ям с антикоагуланти /синтром /?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не са описани антикоагулиращи свойства на див ям. Не е противопоказано да се приема заедно със синтром. Добре е лекуващият лекар да е запознат с всяка промяна в лечението, вкл. хранителните добавки.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 41. МСтойчева

  Здравейте,
  на 42 години съм. Преди 2 години ми премахнаха единия яйчник, заради голяма ендометриозна киста. Преди 2 месеца претърпях вагинална операция за пролапс, при която от взетия хистологичен материал, имам поставена диагноза аденоматозна хиперплазия, на места атипична. Започнах изследвания на хормони, засега само прогестерон на 21 ден от цикъла. При референтни стойности между 5 ,30 и 86, моят резултат е 3,12. Имам назначена терапия с оргаметрил 2х1 в продължение на 14 дни от 12 ден на цикъла за период от 3 месеца. При незадоволителни резултати, се предполага, че ще трябва да се пристъпи към хистеректомия. Имам и няколко малки миоми (под 1,5см).Не съм привърженик на хормоналната терапия, а засега друго не ми е предложено. Дали дивия ям няма да помогне или комбинацията му с други добавки?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям не се препоръчва при хормонозависими процеси, каквато е аденоматозната хиперплазия. Хранителните добавки имат бавен ефект и не са подходящи във Вашия случай.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 42. дочка

  здравейте аз съм много доволна от див ям бях на 33 години когато вдигнах кръвно правех всякакви изследвания всички лекари казваха че няма причина да вдигам кръвно накрая отидох да си изследвам щитовидната железа и тя се оказа че е добре и лекарката ми каза за тези хапчета див ям понеже качих килограми и то доста по време на бременноста и според нея всичко е от килограмите бях раздразнителна пиех хапчета за кръвно и пак го вдигах пих 3 месеца див ям и се чуствах много добре месец след това кръвното ми падна и сега дори не пия и хапчетата за кръвно свалих 10кг бях 92 сега съм 82 сега съм на 35 години две години се мъчих с това кръвно само този див ям ми помогна въпроса ми е мога ли отново да ги пия див ям за да сваля още малко килограми ще ми попречат ли по някакъв начин с висок пулс съм пия бизогама 5мг сутрин мина около месец два от както не пия див ям благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, може да го започнете отново.Доколкото разбирам, до голяма степен проблемът е емоционален. Див ям има успокояващо нервната система действие.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. дочка

   здравейте отново започнах да пия див ям както ми казахте вчера ми беше първото хапче и пих само едно сутрин но днес ми дойде цикъла отново след като ми е свършило преди седмица възможно ли е да е от хапчетата да продължавам ли да ги пия

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ефектът на хранителните добавки настъпва бавно, тъй като активното вещество е в ниска концентрация с цел безопасност при употреба без рецепта. Вие имате нередовен цикъл и при продължителна употреба на див ям най-вероятно ще се нормализира. Чувствителността на тялото Ви и ефектът от добавките са индивидуални.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 43. Юлияна Великова

  Здравейте , имам увеличен лоб на щитовидната жлеза / хашимото /, от там и хормонален дисбаланс, П М С , начална миома 3 см. Обилна менструация със съсиреци първите дни ,на 46 год., възможно ли е Див ям в моя случай да ми помогне ? Благодаря предварително !!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям не се препоръчва при хормонално зависими тумори, каквато е миомата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 44. Величка Борисова

  Здравейте, на 58г.съм.Пия “Див ям” по-вече от година,даже кажи-речи 2г.
  Преди това съм пила доста години(8-9) фемостон 2/10,после фемостон “Конти”,които ми бяха изписвани от лекар.Чувствах се добре,при прегледите на гърди и матка-също слава Богу,няма проблеми,но след като ми казаха,че с “Див ям” пак ще постигам нещата и при това,то е хр.добавка,по безобидно и влияе и на нервна с-ма , на ендокринна с-ма и т.н.,аз вече както казах го пия от около 2г.Да! Чувствам се страхотно,но за съжаление,точно за този период качих 4-5 г./апък все съм била преди вталена дама,но уви сега имам предимно корем,талията ми се заличи и гърдите наедряват все по-вече.Иначе краката ,ръцете и дупето не са ми напълнели-напротив същите са.Казах,възмутена съм от корема най-вече,като блеменна хлебарка съм.Какво да правя?Сега пък търся и всемам “Калорекс”,”Инхуа-слим” и тем подобни-НЯМА оправия.Помогнете ми кое да спра,какво да вземам,защото сега пък за пластири ме зарибяват.Просто съм объркана,апък искам да си бъда както преди,да си нося хубавите коктюмчета и якенца вталени.Не ям мног-напротив даже хляб почти не.Предимно плодове,кисело мляко,китайски ориз, пилешко месо,риба и
  някога-рядко колбаси и свинско,но не мисля,че е от храната.НЕЩО МИ ПРЕЧИ-ПОМОГНЕТЕ МИ ДА РАЗБЕРА.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   За съжаление, не знам как да Ви помогна. С времето метаболизмът се променя и се проявяват предразположения/може би наследствени/, които до тогава са били компенсирани. Ако приемате малко, при това т.н. полезни калории с храната, това което Ви остава е да увеличите физическата активност – туризъм, тичане, йога, фитнес, танци, плуване – всичко, което ускорява обмяната на веществата и подобрява метаболизма на въглехидратите и мазнините. И друго – Храната, с която се храните, е предимно киселинна/това, което сте написала/, а това определено осуетява всички усилия за отслабване. Помислете върху това. рН на урината може да се измери с тест лента. http://www.balevbiomarket.com/ph-test-lenti.html?gclid=CMfks9Kn9c8CFVMW0wodVmoBSA
   От личен опит знам, че “Калорекс”,”Инхуа-слим” и тем подобни не помагат. При мен помага прясно приготвена храна в количество около 2 шепи на 2-3 часа. Продължително дъвчене. Калоричните храни от 10 до 16 ч. Правилно съчетаване на храните. По възможност без консерванти. Почти безсолно. Без бяло брашно и добавена захар. Всеки ден по 1 час ходене/ бързо/ пеша. Всеки ден упражнения до изпотяване и 15 мин. след това. Топла вода сутрин на гладно и 15 мин. преди ядене за ускоряване на метаболизма. Детоксикация на тялото по 1-3 дни в седмицата. Хранителни добавки – ХУСК, Спирулина, Алое вера, Алкализиращи минерални капки, Млечен бодил, Трифала, Ябълков пектин, 5- хидрокситриптофан, Канела, Магнезий и биотин. В зависимост от други оплаквания, ако имате такива, може да изберете подходяща хранителна добавка, която помага изчистването на тялото от задържани метаболити и активира обмяната на веществата.

   д-р Аелита Петрова

 45. Илияна Тачева

  Здравейте,

  От 1 месец пия див ям, не мога да преценя дали влияе на цикъла ми. Но имам усещането, че сериозно пълнея откакто го взимам.На 45 години съм,препоръчаха ми го горещо. А сега съм притеснена-защо пълнея? Моля, посъветвайте ме -да продължа ли с приема?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям е доказал положителния си ефект при регулиране на цикъла, включително в периода на пременопауза и с основание са Ви го препоръчали. Освен това, описани са 3-4 годишни наблюдения върху приема на див ямс без да се отчита увеличаване на теглото. Такъв ефект не се отбелязва и от фирмите производителки в информацията към продукта. Вие сте първата, която съобщава за този страничен ефект, но в интерес на истината при мен също се получи увеличаване на апетита и напълняване. Спрете го. Не е подходящ за Вашата обмяна на веществата. Вероятно при вас /както и при други с подобен проблем в метаболизма/, страничен ефект от тази билка е задържането на соли и вода и увеличаване на теглото. Както знаем, активното вещество на див ям е предшественик на прогестерона, кортизола и др. стероидни хормони, а тези двата, съответно подобни химични съединения, имат такъв ефект върху обмяната.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 46. ВАСИЛКА ИВАНОВА

  Здравейте на 49 съм и имам нервност ,тревожност нередовен цикъл въпроса е Ще помогне ли Дивия ям за нервността и тревожността?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   По подходящ за тези симптоми е Гроздовиден ресник 2 по 1 табл. и Валериана вечер. Физически и релаксиращи упражнения. Практикуване на бавно, дълбоко, равномерно дишане.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 47. Венета

  Здравейте имам нередовен цикъл, през 33-35 дни, когато дойте. Искам да забременя, започнах да пия див ям по 2 на ден, след предполагаема овулация и до поява на цикъл. Четох, че ако се пие преди овулация може да я потисне. Вярно ли е? В кои периоди от месеца мога да го пия, при условие че искам бременност? Благодаря Ви.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Продуктът Див ям / Диоскорея на Nature’s Way, предлаган от Ревита, представлява екстракт от корен на див ям /мексикански ямс/ и съдържа в голямо количество веществото диосгенин, което е предшественик на прогестерона, но организмът не може да го превръща в прогестерон. Освен този див ямс,в растителния род Диоскорея има още около 600 вида ямс, като всеки от тях съдържа биологично-активни вещества в различни количества – повече естрогеноподобни или повече прогестероноподобни.

   Ето защо, някои фитотерапевти предполагат, че с цел забременяване, в първата половина на цикъла трябва да се взема африкански ямс – богат на естрогени, а във втората – мексикански, богат на диосгенин. Научни доказателства, че нещата се случват, както се предполага, няма. Факт е, че африканските племена, където африкански ямс е съществена част от менюто, са особено плодовити.

   В заключение – може да приемате продукта без прекъсване година и повече, тъй като очакваният ефект е да се нормализира функцията на яйчниците, съответно съотношението естрогени/ прогестини да е благоприятно за настъпване на бременност. Продуктът работи с времето, приема се продължително и не всеки организъм е податлив на неговото действие. Ако искате бързо забременяване, може би трябва да потърсите друго решение. Разбира се, може и да продължите да го приемате, както досега, няма да навреди, дори може да помогне. Механизмите на действие не са добре проучени.Затова е хранителна добавка, а не лекарство.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Диана

   Здравейте.Имам завишен дхеас- 15.3 реф.стойности до 9.0.Тетстостеронът ми е в норма.Дали дивия ясм ще помогне? На 21г.съм.Имам и няколко симптона-акне и напоследък окосмяваме на корема.Блгодаря

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходимо е резултатите да се консултират с ендокринолог или гинеколог-ендокринолог, да се постави съответната диагноза след обстоен преглед, вкл.УЗ на яйчниците и тогава да се определя кое е най подходящото лечение. Ако вече е направено, имате диагноза и сте се лекувала без ефект, моля споделете.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 48. симона

  Здравейте, пия див ямс капсули от април месец. И преди бях писала тук. Цикъл почти нямах преди да започна приема, първите два месеца имах зацапване само, следващия месецт имах доста обилен и много продължителен цикъл и сега през последния месец имах нормален цикъл. Всичко това всеки месец от началото на приема. Много съм щастлива че имам цикъл без намесата на противозачатъчни или други хормонални препарати. Въпросът ми е колко време трябва да пия див ямс, защото предполагам, че трябва да се правят почивки на определен период. Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да приемате Див ямс 10-12 месеца без почивка, след като организмът Ви го приема добре и се нуждае от него.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 49. Почетох добри коментари за дивия ям може ли да ми помогне за проблеми с tsh 5,05 и нередовен цикъл. В момента вземам калиум карбоникум.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям има добър ефект за поддържане на равновесие в половите хормони, но когато нередовният цикъл се дължи на заболяване на щитовидната жлеза, основно е лечението на щитовидната жлеза.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 50. Лидия Иванова

  Здравейте, бих се радвала да отговорите и на моя въпрос.
  Аз съм на 47 г. Преди няколко години менструацията ми стана нередовна,откриха ми киста,оперирах я. После обаче не се нормализира цикъла. Диагнозата вече беше климакс.Няколко пъти пих Дуфастон, а после започнах Див ям. Продължавам вече година и половина. Всичко беше наред,нямах цикъл, нямах вълни. Чувствах се добре, намалих дозата на 1 хапче на ден. Но преди няколко месеца отново прокървих. Генекологът каза, че може да е от добавката и да я спра.Но аз мисля, че е защото намалих дозата. Мисля, че отново се е повишила нормата на естрогена за сметка на прогестерона и затова пак се появиха кисти, макар и малки. Въпросът ми е дали да се върна към приема 2 на ден или да преустановя приема изцяло.Възможен ли е подобен ефект. Лекарят не е много за това лечение с билки, по скоро предпочита отново медикаментите.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Аз също съм склонна да мисля така, макар че научните изследвания за участието на диосгенина /активното вещество на див ям/ в метаболизма на хормоните не са убедителни. Така или иначе, хилядолетен опит показва добрия ефект на див ям при лечение на хормонален дисбаланс. Както при всяка добавка и тук е необходима почивка за изчистване на черния дроб и бъбреците от остатъчни метаболити. Ето защо е добре да спрете див ям. Добре е да се направят хормонални изследвания и ако дисбалансът не е силно изразен, може да опитате с витекс. Добре е да се вслушате и в мнението на гинеколога и да изберете по-доброто за вас. Основата на самолечението е самонаблюдение – информиране – опитване – наблюдение – извод – нови наблюдения и повтаряне на цикъла до получаване на желания резултат.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 51. С.Иванова

  Здравейте, моля за отговор и на моя въпрос. На 43 год съм, от няколко години – четири, пет дена преди цикъл имам зацапване. Една година по лекарско предписание съм слагала утрогестан глоболи. Зацапването изчезна, цикъла идваше на 27 – 28 ден, но определено се скъси. След приключване на лечението зацапването пак се появи. Една година съм ползвала крем с прогестерон / в началото имаше ефект, но беше временно/. Преди три месеца си пуснах хормони на 5 ден след месечния цикъл , прогестерон – 0,20, при допустима долна граница 0,27. Лекарката ми изписа оргаметрил за 3 месеца, и препоръча след това да приемам див ямс. Първия месец цикъла беше ок, но сега третия зацапването пак се появи независимо, че взимах хормони! Моля за съвет, чух че има прогестеронови спирали които дават на организма необходимите количества прогестерон, и дали приема на див ямс ще нормализира нещата? Благодаря ви предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ям може да Ви помогне, но е необходим продължителен прием. Въпросната спирала представлява вътрематочна лекарстводоставяща система, която освобождава в матката хормона левоноргестрел – синтетичен еквивалент на прогестерона. Като всеки подобен метод има рискове, противопоказания и странични ефекти. Потърсете второ мнение за най-подходящото за Вас лечение. Редовни физически, дихателни и релаксиращи упражнения могат да ви помогнат да нормализирате хормоналния баланс без медикаменти, тъй като дефицитът на прогестерон при Вас е сравнително слабо изразен.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 52. Здравейте,научих наскоро за този продукт и останах изумена от многобройните му ползи. Искам са попитам навлязох в критическа и липсата на цикъл ми се отразява много зле. Изпотявания,раздразнителност,загуба на памет,болки в краката. Изписаха ми какво ли не. (Не мога да взимам всякакви хормонални средства защото съм със разширени вени.) Стигнах дори до антидепресанти. Прочетох за див ямс и искам да помоля за информация мога ли да го използвам наместо всички лекарства който в момента ме побъркват. Моля ако някой има наблюдения да ми даде информация ще съм много благодарна.

 53. Здравейте. На 25г. съм и от няколко години цикълът ми не идва без противозачатъчни. Редовно ходя на преглед и ми е поставена диагнозата поликистозни яйчници. Хормоналните ми изследвания са напълно в норма ,но постоянно ми изписват хапчета, които вече не желая да пия. Въпросът ми е дали тази добавка би благоприятствала за нормализиране на цикъла ? Храня се здравословно и спортувам. Благодаря предварително .

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Понастоящем като причина за СПКЯ/ поликистозни яйчници/ се приема също инсулиновата резистентност и повишеното ниво на инсулин в кръвта. Ето защо, преди да се ориентирате към самолечение, е добре да се направят изследвания в тази насока, както и да се повторят хормоналните изследвания, за да се потвърди тяхната достоверност и, ако е необходимо, да се приложи лечение с медикаменти, чийто ефект
   не може да бъде постигнат с хранителни добавки. Ако вече е назначено такова лечение, моля споделете го, за да се подберат най-подходящите добавки към него.
   http://www.usbale.com/str_Diabet.htm
   http://www.usbale.com/Med_centar.htm

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 54. Емилия

  Здравейте.От известно време имам проблеми с цикъла, продължителни и обилни над 10 дни.Установиха ми киста,/и намален прогестерон/ която според гинеколога ще отпадне след приемане на Оргоментрил.Бих искала да попитам може ли да се прилага Дивия ямс при съпътстващо лечение за Лупус с кортикостероиди?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е препоръчително. Освен това, хранителните добавки са с бавно настъпващ ефект, а Вие имате нужда от спешно лечение, за да се предотврати анемия. След регулиране на цикъла, може да направите консултация с хомеопат или фитотерапевт за подходящо лечение.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 55. Здравейте, закупих Див Ямс и силно се надявам да ми помогне. На 20 години съм и цикълът ми идва много рядко , имам и ПКЯ . В затворен кръг съм от противозачатъчни и след спирането им отново се появява проблемът. Ходила съм и на ендокринолог ,не откри нищо тревожно , а хормоналните изследвания бяха в норма, но забелязах ,че не е изследван прогестерон. Надявам се този продукт да повлияе на цялостното ми състояние и най-накрая да имам нормален цикъл. По каква схема бихте ми препоръчали да го пия? И имате ли някакви препоръки към мен? Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е див ям да ви помогне. Може да го приемате шест и повече месеци по 2 капс. дневно. Ще бъде от полза и ако промените храненето – без сладко, тестено, хляб, картофи, ориз. Белият хляб се заменя с пълнозърнест, пълнозърнести спагети и т.н. Всякакви зеленчуци, плодове-предимно тъмно червени и ябълки, ядки(сурови), нетлъсти меса и т.н. Задължително се ядат много зеленчуци и се спазват принципите за здравословно хранене и приготвяне на храната. Физическа активност – спорт, йога.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 56. Милена

  Здравейте, имам информация, че е противопоказно да се взимат противозачатъчни и да се пуши. Дали тютюнопушенето отслабва влиянието на дивия ямс? Дали не е опасно да се пуши ако се приема див ямс? Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Няма данни за такива проучвания. И макар че див ямс не е типичен хормонален препарат, редно е да сте предпазлива и да не пушите, в краен случай не повече от 5 цигари дневно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 57. Здравейте! Бих искала да попитам колко дълго може да се пие дивия ям и дали трябва да се прави почивка? Аз го пия вече 5 месеца, заради нередовен цикъл и съм доволна! Благодаря предварително.

 58. Кремена Модева

  Имах закъснение на цикъла и започнах да пия Див ям. Няколко дни по-късно ми дойде, но сега не ми спира. Трябва ли да спра да пия Дивия ям. Четох, че разширява кръвоносните съдове и усилва кръвообращението.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Див ям намалява съсирването на кръвта и разширява периферните кръвоносни съдове, но в указаните дози и след няколко таблетки не би могъл да има този ефект, ако организмът ви не е бил предразположен към това, поради друга причина, кото трябва да потърсите. Добре е да направите ПКК и изследване на кръвосъсирването. И спрете билката.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 59. Здравейте-правя ин-витро процедури-но явно проблема е при инплантацията.Имам завишено ТСХ/пия еутирокс 50мг/,и пролактин на горна граница или леко над нея,също така много болезнини гърди.Дали може да пия билката?

  1. д-р Маламова

   Здравейте!

   По време на процедурите приемайте само медикаментите предписани Ви от наблюдаващия гинеколог!

   д-р Маламова

  2. Здравейте, поради високи стойности на TSH ми изписаха еутирокс и селен , понеже качих килограми и се чувствам подута – може ли заедно с тях да приемам Див Ямс ?

  3. Ревита

   Здравейте,

   Див ямс не е противопоказан при това състояние, но имам някои лични наблюдения, които показват увеличаване на апетита и още по-труден контрол върху теглото.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 60. Анна Йонова

  Само да добавя, че към краткия цикъл имам доста болезнени гърди( аз така разбрах за леко завишения пролактин, както казах е на горна гланица или много малко над нея, което според гинеколога не трябва да ме притеснява). Почти през целия месец ме болят гърдите (още щом цикълът поприключи започват да ми се напрягат и да ме болят до следващият цикъл). Те са си мастопатични гърдите, още от кърменето така си останаха нещата. И като пия агнеса, поне гърдите не ме болят, но с цикъла нещата не са добре.

 61. Анна Йонова

  Здравейте, на 40 год съм и от няколко години цикълът ми значително се скъси – на 22-23 дни, съответно доста оскъден и тъмен на цвят. Препоръчаха ми агнес(Витекс), който провокира производството на ФСХ и ЛХ, както и спада пролактиновите нива (моите са на горна граница). Диагнозата е ранен климактериум. Задържах положението до момента с този Агнес, нищо, че ми идва на по-кратък интервал. Ноот два-три месеца (в които пиех Прим Ойл и Див Ямс, по препоръка на гинеколога) усещам сухота във влагалището, либидо никакво и тоя месец направо не ми дойде- един ден леко зацапване, само на хартията. И то на 19-тия ден. Препоръчаха ми Фемовита, но се питам мога ли да го комбинирам с Агнес или пък друга комбинация – първата половина на цикъла Фемовита, през вотрата – див Ямс. Тъй като фемовита съдържа предимно фитоестрогени, а през втората половина на цикъла е необходим прогестерон (което пък е дивият ямс). Наистина незнам как да задържа положението поне още 3-4 години. За ХЗТ не искам и да чувам. Искам билки, защото знам, че деййстват, но наистина трябва да е правилната комбинация. Моля за съвет.

  1. Ревита

   Здравейте!

   Може да комбинирате витекс и див ям, като приема е през целия месец. Ефектът от фитопрепататите е основно върху неприятните симптоми на менопаузата, като топли вълни,сърцебиене,напрегнатост. Ефектът върху удължаването на менструалния цикъл и съхраняване на костната плътност е несигурен. Изследвайте костна плътност и направете хормонални изследвания, след това коментирайте резултатите с Вашия гинеколог или ендокринолог.

   д-р Маламова

 62. Здравейте, моите проблеми с нередовния цикъл започнаха на 38г. В продължение на2 години ми изписваха противозачатъни лекарства, за да го имам и регулирам . Правиха ми изследвания на хормоните на 39г. Оказа се че още съм далеч от менопаузата. Тогава лекарят ми каза, че поне до 42г. трябва да имам цикъл, а по- нататък ще ми препоръча ХЗТ ако желая. Не се чуствах добре от противозач. Лекарства и реших да опитам Див ямс, под формата на крем. Около година цикълът ми беше редовен. След това менструацията се появяваше на 40, 50, 60 дни. И така до преди 8 месеца, когато дойде за последен път. До третия месец от закъснението изобщо не бях спирала Дивия ямс. Реших че вече и той не помага. Лекарката ми изписа фемовита. Пия вече 4 месеца. Но цикъл нямам. Какво бихте ми препоръчали? мога лии да съчетая двата препарата или просто отново да използвам само див ямс? Фемовита ми изписаха заради ужасните топли вълни. ( пропуснах да кажа че майка ми е с ранен климакс – на 38 години.)
  Бих желала вашия компетентен съвет! Благодаря Ви предварително!

  1. Ревита

   Здравейте,
   Най-вероятно навлизате в менопауза, добре е отново да направите хормонално изследване.Към фемовита може да добавите гроздовиден ресник.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 63. Zdraveite, razbrah za div am. Moje li da mi kajete dali e podhodqsht. V kriticheska sum ,tormozqt me izpotqvaniq prez noshta. Az sum operirana ot rak na gurdata predi10god..Blagodarq.

 64. Здравейте Д-р Петрова,
  аз съм на 40 г. Преди 2 години имах кръвотечение във втората половина на цикала. Генеколога ми изписа Оргаментрил, който пих 3 месеца. Нещата се нормализираха за няколко месеца. После започна да закъснява и генеколога пак ми изписа оргаментрил. Пих го няколко дни. И от тогава си идва когато си иска, но идва. Междувремено качих и килограми. Започнах да усещам разни миризми и на моменти се чувствам като бремена, но не съм. Тази година през юли МЦ пропусна, но август ми доиде и имах цикъл 3 седмици. Започнах да приемам див ям и спря. Мога ли да го пия? А по време на МЦ? Колко време?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   В природната медицина хората от векове използват дивия ям за лечението на проблеми при жените, свързани с менструацията и раждането.Приема се непрекъснато продължително време/вкл. по време на цикъла/ по 2 капсули дневно с храната.За да се установи причината на проблема, предполагам вашият гинеколог е назначил хормонални изследвания и ехографски преглед?

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер

 65. Светла

  Здравейте, д-р Петрова,
  На 02.07.2014 г. написах своя въпрос към Вас и на 07.07.2014 г. получих Вашия отговор. Много Ви благодаря! Съветът Ви беше да изследвам половите хормони, за да можете да направите по-точна преценка за ползата от дивия ям в моя случай. Ето резултатите от изследванията: Прогестерон 0,12 nmol/L, Естрадиол <18,35pmol.L, FSH 6,43 mlU/ml
  Искам да добавя, че имам проблем и с щитовидната жлеза – тиреоидит на Хашимото. При тази ситуация дивият ям може ли да ми помогне и трябва ли да приемам и още нещо?
  Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Маламова

   Здравейте,

   Писах Ви по имейл.

   д-р Маламова
   гинеколог

 66. Преди 1,5г родих третото си дете в чужбина. Историята ми от Бг беше 2 преждевременни раждания в 8-ми м., поради което тук се презастраховаха с почти 6месечна терапия с Прогестерон. Забременях 55кг, изписаха ме от болницата 57кг, но броени седмици след това вече бях 65 и няма вече втора година оттърване от тях, особено в областта на ханша и бедрата. За сметка на това се разделям болезнено с изключително гъстата си и чуплива коса и до сега. Зная за косопада след раждане, но 1,5г? Появиха се и силни спорадични главоболия, някак изведнъж рязко се състарих… Мислите ли(както аз мисля), че тези резки промени се дължат на терапията и дали има някакъв “път наобратно”? Благодаря преьварително, д-р Петрова

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е прогестероновата терапия да е причинила хормонални съотношения, благоприятни за износване на бременността, но предизвикващи хормонален дисбаланс след раждането. Независимо от причината, при нарушаване на хормоналния баланс, ефектът е траен и не са малко случаите, в които хормоналното равновесие не се възстановява. Високите нива на прогестерон вероятно са подтиснали естествената яйчникова функция, което е вероятна причина за състаряването и косопада. Добре е да направите изследване на женски полови хормони – лутеинизиращ , фоликулостимулиращ, пролактин, прогестерон, естрадиол, тестостерон, за да се определи яъчниковата функция и да се изберат подходящите добавки/или медикаменти/. Направете профилактично и ПКК.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 67. Светла

  Здравейте,
  На 46 години съм, от 3 месеца нямам цикъл и искам да разбера с Див Ям могат ли да се нормализират нещата или да приема, че навлизам в периода на менопаузата. Днес бях на гинеколог, той ми изписа Дуфастон, но честно казано предпочитам да опитам да нормализирам цикъла (ако това е възможно) с природни средства. Смятате ли, че Дивият Ям ще ми помогне, по колко мг. дневно трябва да вземам и колко време?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да направите изследване на половите хормони, което ще ни помогне да преценим какви са възможностите на яйчниците и евентуалния ефект от приемането на див ям.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 68. Здравейте, Доктор Петрова, на 46 години съм, от 3 месеца взимам екстракт от розова детелина , от няколко дни взимам по една таблетка див ямс, във втората част на цикъла, трябва ли да почивам известно време от розовата детелина? Благодаря Ви.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Може да приемате див ям и детелината заедно 1 месец без да прекъсвате , за да се получат добри нива на биологично активните вещества, след което да направите почивка на детелината 1 месец като останете само на див ямс. След 3-4 месеца спирате ямса за почивка и оставате само на детелината и т.н. Разбира се, схемата търпи промени в зависимост от състоянието и нуждите на организма ви.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 69. ТЕОДОРА НЕДЕЛЧЕВА

  Искам да попитам за дивия ямс и Витекс. Имам ниски нива на естрадиол и прогестерон, на 35 г. съм и месечния ми цикъл е нередовен – идва ми на 2,3 м. веднъж и то с медикаменти. Пия от 2 м. и двата препарата едновременно, та дано помогне поне единия. Предписан ми е Дуфастон, но засега не го пия, надявам се билките да помогнат. Грешно ли е като пия и двата препарата едновременно – Див Ямс и Витекс? В началото много бях обнадеждена – вечния глад, нощното изпотяване, световъртежа и общото неразположение на организма от ниските нива на хормоните отшумяха, но резултатът общо взето беше това. Вече два месеца нямам менструация, имам сякаш ПМС, но липсва менструация. Какво да правя? Да продължавам ли да ги пия или да пия Дуфастон. Гинекологът естествено е на мнение да пия Дуфастона, защото не знаел пропорцията на билките в препаратите дали е точната доза, както в традиционния медикамент. Моля, дайте ми съвет.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Няма конкретни научни изследвания, които да показват как точно растителните хормоноподобни вещества се включват в метаболизма при хората и повлияват нивата на хормоните. Понякога помагат, понякога – не, затова не може да се разчита единствено на хранителна добавка при сериозни смущения на здравето. Може да се опита, но е нужно повече време, понякога 5-6 месеца, за да се получи ефект. Според мен е добре да се възстановят хормоналните нива с дуфастон и след като цикълът се нормализира, да се премине на див ям профилактично, напр. 2 пъти в годината по 3-4 месеца.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 70. К. Николова

  Здравейте д-р Петрова,
  От 5 години правя инвитро опити ( до момента без резултат ). През два месеца на пункциите вадят празни яйцеклетки. Аз си го обяснявам и с възрастта, на 40 год. съм. Въпросът ми е според Вас, дивият ям ще подобри ли качеството на яйцеклетките и дали не е по-добре да се пие екстракт от билката?
  Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте!

   Фитотерапията е много ефективни в някой случаи, в голяма част от лекарствените препарати се ползват фитосуровини. Във Вашия случай обаче, не мога да Ви гарантирам, че при такива сериозни промени ще има ефект от фитотерапията. Моят съвет към Вас в да се консултирате и с Вашия специалист по репродуктивна медицина дали бихте могли да взимате като допълнение към лечението фитопрепарати, но в никакъв случай не може да разчитате само на тях.

   д-р Маламова

 71. М. Пенева

  Др.Петрова имам един въпрос : Започнах да пия Див Ямс (750 )по 1 таблетка на ден. Прекъснах го в деня на менструалния цикъл. Отново започнах да го пия след последния ден на МЦ. Но сега след 4 дни приемане на ямс отново предизвика цикъл. Възможно ли е това да е от прекъсването на ямса? Да не би да съм объркала схемата за приемане на див ямс. Много малко лекари са запознати с този вид хормони и не могат да ми отговорят на въпросите как да го приемам. Започнах приемането му поради хормонален дисбаланс (повече женски и по -малко мъжки хормони). За сега не е установено поради каква причина е той. Хормона на щитовидната ми жлеза е в норми.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Див ямс се приема непрекъснато 3 месеца, почива се 1 – 3 месеца и при необходимост се повтаря. Не мога да ви кажа дали повторното кръвотечение се дължи на него, не би трябвало да е така и за да не се пропусне друга причина е добре да се консултирате с гинеколог. От друга страна, хормоналния баланс е много фина настройка на организма и всеки хормон добавен отвън налага пренастройване, в процеса на което не са изключени реакции, които изглеждат като усложнения.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 72. Здравейте, имам кръвотечение по време на овулация. След преглед при гинеколог се установи, че имам ниски нива на прогестерон. Изписа ми дуфастон, да го пия три месеца, през това време ще ме наблюдава. Дали е възможно заедно с дуфастона да започна да приемам и дивия ям? Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Индивидуално е, зависи от нивата на хормоните и тъй като има опасност от предозиране, не се препоръчва за прием без наблюдение от специалист и чест контрол на хормоналните нива.

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 73. Dr.Petrova, zdraveite imam povisheni stoinosti na majki hormoni (androstendion) i vsichki posledstviq ot tova – uvelichavane na tegloto, akne, nervni smushteniq, no pak imam redoven mesechen cikal. Dali priemaneto na div qm bi pomognalo da se regulirat. Ginekologa mi izpisa anti bebe tabletki, no ne iskam da gi priemam. Izvinqvam se za latinicata. Shte ochakvam Vashiqt otgovor. Blagodarq Vi predvaritelno .

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Каква е причината за това състояние, на колко сте години? Преди да започнете самолечение, е нужно да се информирате за причината на състоянието и какви са възможните последици от лечението, което сте избрала.

   Възможно е див ям да помогне, но е необходим продължителен прием, около 3 месеца, след което Витекс 3 месеца и повторение на курса. Ако приемате други лекарства или билки, трябва да са съвместими.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 74. елена

  Здравейте,
  имам кръвотечение 2 седмици пред менструация, дължащо се на нисък прогестерон, т.е. не поддържам лигавицата на матката в 2ра фаза. Не искам да пия хормони. Дивия ямс би ли помогнал?
  Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Елена,

   Див ямс е хранителна добавка и ефектът ще настъпи много бавно – след месеци. Във вашия случай има сериозна симптоматика изискваща медикаментозно лечение с бърз ефект поради реалната опасност от анемия.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 75. Мария

  Преди години ми предписаха оргаметрил (нерведовен МЦ), от който за няколко дни качих 5 килограма, задържах течности. Възможно ли е тази билка да ми подейства по същия начин?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Мария,
   С регулиращото си въздействие върху хормоналния баланс, див ям подпомага освобождаването на натрупаните течности, но понякога увеличава апетита.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 76. Романова

  Здравейте, изписаха ми Див Ям след преглед, на който се установи, че дебелината на ендометриума ми е 14 мм и имах оплаквания като нервност и раздразнителност. Това опасна дебелина ли е и как влияе този продукт на нервността, например? Благодаря предварително за отговора.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   14 мм дебелина на ендометриума е над нормата и за късната секреторна фаза на менструалния цикъл.
   Див ям регулира функцията на женските полови органи и успокоява нервната система. Искате ли да споделите с нас кой е гинекологът, който Ви изписа Див ям, за да изпращаме и други пациенти при него?

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Романова

   Д-р Кунев ми изписа този Див Ям. От него ми се нормализира цикъла – промени се о 7 на 4-5 дни, не беше толкова обилен, не сме гледали стената на ендометриума как е, нервността ми също бе в някакви граници уталожена. Но от него ми ставаше лошо, тежко, имах гадене и отпадналост. Според оплакванията ми Д-р Кунев от Клиника за репродуктивно здраве Щерев в Русе, ми изписа някакъв друг вид Див Ям, на китайски производител мисля, по-евтин, отскоро пия него и то само преди лягане, затова още нямам коментар върху действието му.

 77. Здравейте д-р Петрова,

  Няколко пъти съм правила изследвания на хормоните. Тестостерона наистина е повишен.
  Преди 5 години съм пила Диане 35 – но нямаше резултат, т.е окосмяването и повишеният тестостерон не се регулираха. И отговора на повечето лекари беше, че това е козметичен дефект, и може да се премахне повишеното окосмяване, чрез различни козметични процедури. Пробвах какви ли не процедури, но нещата не се подобриха – напротив влошиха се. Затова ви попитах, дали Дивият ям може да регулира нивото на свободния тестостерон в кръвта, и да намали окосмяването.

  Благодаря още веднъж!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Роза,
   По мое мнение Див ям не може да повлияе хипертрихоза, която не се е повлияла от Диане 35 и козметични процедури. Но се допитайте и до специалист по билколечение.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 78. Здравейте, дивият ям помага ли при прекалено окосмяване, вследствие на нарушен хормонален баланс?
  Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Роза,
   Както знаете, прекаленото окосмяване е признак за повишено количество на тестостерон. В такива случаи е необходима консултация с гинеколог и хормонално изследване, като от резултатите се определя лечението. Вие имате ли такава консултация и какви са резултатите?

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 79. Molq vi kajete mi vuzmojna li e poqvata na celulit v sledstvie ot izplozvaneto na produkta?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Нина,
   Както знаете, целулит се получава най-вече при: Наднормено тегло, Неправилно хранене, Колебания в теглото, Заседналият начин на живот, Наследствено предразположение, Хормоналните нарушения, Стрес, Вредните навици: тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.
   Див ям е добавка, която регулира хормоналната секреция и като такава не би могла да е причина за целулит, но показанията за нейното приложение – хормонален дисбаланс – могат.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

  2. Здравейте, искам да попитам може ли див ям да се съчетава с вечерна иглика за продължителен период? Благодаря.

  3. Борис Гинчев Магистър-фармацевт

   Здравейте, Ина!

   Да, можете да приемате див ям (диоскорея) и масло от вечерна иглика за дълъг период от време – 3-6 месеца и дори повече, но е добре да се посъветвате по някое време с лекаря относно това, с какъв лабораторен или друг диагностичен метод ще се отчита подобрението в състоянието Ви – т.е. да Ви назначи дати за контролен преглед, на които да се оценява успехът на терапията.
   Както дивият ям, така и вечерната иглика, се понасят обичайно добре от организма и не се очакват взаимодействия между тях – не са описани такива в литературата. Основните активни вещества на двата суплемента – диосгенинът и гама-линоленовата киселина, както и второстепенните – тритерпеноидите и омега-3 мастните киселини, са природни продукти с висок профил на ефективност и безопасност в препоръчаните на етикетите дози. В редки случаи може да се наблюдава гадене или стомашно-чревен дискомфорт, които са краткотрайни и не са силно изразени. Високите дози масло от вечерна иглика (както всяко друго масло) могат да имат слабителен ефект, но при 3-4 грама дневно не се очаква да го проявят.
   Не взимайте див ям, ако страдате от естроген-зависима патология – ендометриоза, миоми на матката или онкологични заболявания на гърдата, яйчниците или маточната шийка. Вечерната иглика не бива да се приема с антикоагуланти и при нарушения в кръвосъсирването. В останалите случаи, комбинацията е синергична и може да даде наистина добър ефект.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top