Search
Филтрирай по...

10 хранителни съвета за добро настроение

1. Консумирайте храни с високо съдържание на омега 3, 6 и 9 мастни киселини. Такива храни са: орехите, семките, зехтинът, авокадото и мазната риба.

2. Намалете консумацията на така наречените „джънк фуудс”. Чипсовете, снаксовете, вафлите, полуфабрикатите и хамбургерите често са пренаситени с мазнини и захар.

3. Яжте повече пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, макарони от пшеница, кафяв ориз и др. Тези храни имат нисък гликемичен индекс, което означава по-малко покачване на кръвната захар и по-малко промени в настроението.

4. Пийте повече вода – около 8 чаши на ден – това ще ви зареди с енергия и ще изведе токсичните вещества от организма ви.

5. Яжте често, но в малки количества. Ако ви се хапва нещо с високо съдържание на въглехидрати, е много вероятно организма ви да се нуждае от допълнително количество серотонин. Този хормон отговаря за доброто настроение и контролира апетита и съня.

6. Намалете консумацията на кафе. Кофеинът е естествен стимулант, който повишава концентрацията, но в големи количества той може да доведе до чувство на безпокойство, чести промени в настроението и безсъние.

7. Консумирайте минимум 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Колкото по разнообразни бъдат те, толкова по добре ще се чувствате.

8. Избягвайте алкохола. Ако не можете да го откажете напълно, консумирайте не повече от 100 грама веднъж седмично.

9. Приемайте витамин В12 – недостигът на този витамин води до резки промени в настроението и депресии. Източници на B12 са месото, яйцата и млечните продукти.

10. Приемайте витамин B6 под формата на таблетки или чрез консумация на храни като ядки, риба, зърнени и бобови култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top