
Инсулиновата резистентност означава, че тялото ви става по-малко чувствително към действието на естествения инсулин. Една от основните функции на инсулина е да пренася глюкозата от кръвта в клетките. Инсулиновата резистентност провокира атеросклерозата и инфаркта чрез следните механизми:
- Повишените нива на кръвна захар са свързани с увеличеното прикрепяне на глюкозата към рецептора за протеин, По този начин чернодробните клетки не разбират, че в кръвта има много холестерол и започват да произвеждат още холестерол.
- Повишените нива на кръвна захар са свързани с окислителен стрес, който води до увреждане на LDL холестерола и до повишаване на хроничното възпаление.
- Инсулиновата резистентност е свързана с високото кръвно налягане
- Инсулиновата резистентност води до увеличаване на LDL холестерола и триглицеридните нива
- Инсулиновата резистентност увеличава риска от образуване на съсиреци
- Инсулиновата резистентност е свързана с повишени нива на надбъбречния хормон кортизол.
Инсулиновата резистентност е пряко свързана с коремните мазнини. Ако обиколката на талията ви е по-голяма от тази на ханша е много вероятно да страдате от инсулинова резистентност. Когато мастните клетки в корема се уголемяват или увеличават броя си, те секретират много биологични продукти, които намаляват ефекта на инсулина, спират използването на глюкоза от скелетните мускули и увеличават производството на глюкоза в черния дроб.
Увеличаването на мастните клетки води и до намалена секреция на свързани с инсулина съставки като адипонектина. Той има значение не само за производството на инсулин, но има и противовъзпалително действие, блокира триглицеридите и спира развитието на атеросклерозата.
Подобряването на инсулиновата чувствителност е много важно за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Най-добрата комбинация включва промяна в начина на хранене, спортуване и прием на добавки. Особено важно е да се избягват храните, които рязко повишават гликемичния индекс като рафинираните захари и бялото брашно. Особено подходящи за подобряване на инсулиновата чувствителност са водноразтворимите фибри от зеленолистните зеленчуци, овесените трици, ядките, семената, крушите, ябълките и повечето зеленчуци.
Коментари (0)
Нов коментар