Search
Филтрирай по...

Аргинин


Научните изследвания са доказали, че есенциалната аминокиселина аргинин е необходима за синтеза на белтъците и допринася за синтеза на растежния хормон в хипофизата. Потребността от аргинин е особено голяма при мъжете, тъй като в спермата се съдържа 80% от това протеин-изграждащо вещество. В същото време аминокиселината поддържа доброто състояние на бъбреците като улеснява отстраняването на токсичния амоняк, с което подпомага функциите на черния дроб и укрепва имунната система.

Недостатъчният прием на аргинин с храната води до забавяне на растежа, а при деца в предпубертетна възраст би могъл значително да забави половото съзряване.

През последните години аминокиселините заеха своето заслужено място в терапевтичната практика. Доказано е, че приложението на аргинин поддържа здрава сърдечносъдовата система, като способства за разширяване на съдовете, възпрепятства слепването на тромбоцитите и натрупването им по стените на кръвоносните съдове и по този начин предотвратява развитието на тромби. В същото време, той помага при профилактиката и облекчаването на симптомите на нарушена или болезнена менструация, някои видове безплодие, нарушена сперматогенеза. Приложението му може да доведе и до подобрение в случай на увреждане на черния дроб. Редица лабораторни експерименти са установили, че аргининът забавя растежа на доброкачествени и злокачествени туморни образувания, като увеличава броя и функционирането на белите имунни тела, атакуващи раковите клетки. Това имуностимулиращо свойство е и причината аминокиселината да бъде включена в програмата за профилактика и лечение на СПИН.

Основният хранителен източник на аргинин са растителните протеини, съдържащи се в слънчогледовото семе, сусама, пълнозърнестия хляб, кафевия ориз, орехите, лешниците, брашното и в шоколада. Установено е, че протеините от животински произход набавят значително по-малки и по-трудноусвоими количества от аминокиселината.

Ревита Ви препоръчва:

Ленена пудра, 454 mg

Коноп & протеин & фибри, 454 g

Алайв мултивитамини, 1 g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top