Search
Филтрирай по...

Биофлавоноиди


Растенията са развили естествена защита, която може да помогне и на нас!

Биофлавоноидите са ключов компонент на всяка диета. Те представляват група витаминообразни водоразтворими растителни пигменти, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали (молекули с нестабилни и неравномерни връзки между електроните, които увреждат клетките). Смята се, че пораженията, които нанасят свободните радикали водят до различни здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания и преждевременно състаряване. Установено е, че биофлавоноидите проявяват по-мощно антиоксидантно действие от класическите антиоксидантни хранителни вещества като витамин С, Е и бета-каротин и подпомагат детоксикацията на организма в дългосрочен план. Те защитават клетъчните мембрани от токсините на околната среда и понижават способността на холестерола да образува плаки в артериите.

Недостигът на биофлавоноиди води до капилярна неустойчивост със зачервени или сини петна по кожата, възпаление, кръвотечение от венците и вътрешна болка в ушите – симптоми, сходни с тези на недостиг на витамин C, чието правилно усвояване се подпомага именно от тези вещества.

До момента са идентифицирани повече от 4 000 биофлавоноида с разностранно положително действие върху човешкия организъм. Изследвания, проведени с животни, доказват, че нарингенинът предпазва от рак. Кверцетинът помага на диабетно болните и може да намали възпалителните процеси, свързвани с алергиите, да забави растежа на рак в мозъка, да защити дробовете от вредното въздействие на замърсителите и цигарения дим. Рутинът укрепва капилярите и по този начин помага на хората, страдащи от атеросклероза и високо кръвно налягане. Ползата от хесперидина за имунната система е голяма – той предпазва от инфектиране с някои вируси: херпес симплекс и грипни вируси и може да ни предпази от някои сърдечни заболявания. Тангеритинът помага в профилактиката срещу рака. Той активира т. нар. ензими от Фаза 2, които са защитен механизъм на организма против навлизането на канцерогенни, токсични, радиоактивни и други вредни вещества. Понастоящем се провеждат изследвания за възможността биофлавоноидите да потискат развитието на вече появили се ракови процеси.

Има експериментални данни, че някои биофлавоноиди имат защитно действие по отношение развитието на язва на стомаха и че те могат да бъдат полезни при нейното лечение. Съществуват и претенции, че биофлавоноидите са полезни при редица други заболявания, като хемороиди, алергии, астма, синдрома на менопаузата, както и за предотвратяване на спонтанния аборт, но за да се стигне до окончателно заключение са необходими допълнителни научни изследвания.

Особено ценно свойство на биофлавоноидите е, че те се усвояват изключително лесно от организма – трябва само да си ги набавите. Изобилието от пресни плодове и зеленчуци означава и изобилие от биофлавоноиди. Най-ценни в това отношение са цитрусовите и горските плодове, черният и зеленият чай, виното, какаото, кайсиите, броколите и доматите.

Не на последно място, биофлавоноидите не само се усвояват, но и се изхвърлят лесно, поради водноразтворимата си структура, което прави приема им напълно безвреден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top