Search
Филтрирай по...

Бор

Борът (В, присъстващ в периодичната таблица под номер 5) е важен микроелемент, който трябва да присъства в човешката диета, тъй като регулира редица биохимични процеси в живите организми. Той подпомага метаболизма на минералите калций, магнезий, фосфор, мед и витамин D. Борът е от съществено значение за производството на някои стероидни хормони, като естроген и тестостерон, които са жизнено важни за цялостното функциониране на организма – от растежа и укрепването на костите и мускулите, до сексуалната функция и оплодителната способност.

Недостигът на бор може да затрудни метаболизма на калция и да направи костите по-крехки. Недостатъчният прием на този микроелемент чувствително изостря симптомите на настъпване на менопаузата при жените, а у мъжете предизвиква значително намаляване на нивата на тестостерона и може да доведе до преждевременна импотентност.

Една от основните терапевтични функции на бора е свързана с доброто здраве на ставите и костите. Редица изследвания потвърждават, че повишеният прием на бор предотвратява отделянето на калций, магнезий и фосфор с урината и значително увеличава кръвните нива на витамин D и на хормона естроген, които възпрепятстват деминерализацията на костите с възрастта. В този смисъл борът намалява риска от остеопороза, остеоартрит и ревматоиден артрит. Не на последно място, борът стимулира мозъка като подобрява способностите му да черпи енергия от мазнини и захари.

Природен източник на този микроелемент са листните зеленчуци, ядките, зърнените култури, морковите, ябълките, крушите и гроздето, а сред продуктите от животински произход той е открит в яйчния жълтък и млякото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top