Search
Филтрирай по...

Верижно-разклонени аминокиселини (BCAA)

Верижно-разклонените аминокиселини (BCAA) са L-левцин, L-изолевцин и L-валин. Те представляват много важна група аминокиселини за всеки човек, от световно признатите атлети до обикновените хора. Тялото използва BCAA, за да подпомогне зарастването на повредени тъкани, те ускоряват възстановяването и предпазват мускулите от разграждане (катаболизъм) при физическо натоварване. BCAA са важни за развитието и изграждането на мускулите. Проучванията сочат, че BCAA са полезни и за други части на тялото поради факта, че всяка аминокиселина действа независимо от другите. Например, левцинът е необходим за зарастването на рани на кожата и костите и спомага за предпазване на мускулите, валинът подпомага ускоряването на обмена или поддържането на баланс на азота (жизнено важен за мускулното развитие), изолевцинът повишава енергийните нива и е необходим за образуването на хемоглобин.

Верижно-разклонените аминокиселини (BCAA) се състоят от три незаменими мастни киселини – L-левцин, L-изолевцин и L-валин. „Верижно-разклонени” се отнася до химическата им структура, която ги отличава от останалите аминокиселини.  При хората около 15-25% от общия протеинов прием се пада на BCAA, като млечните продукти са особено богати на тях. BCAA представляват 35-40% от незаменимите мастни киселини в телесните протеини и 14% от общото количество протеини в скелетните мускули. Верижно-разклонените аминокиселини се считат за незаменими, тъй като човек не може да оцелее, ако те не присъстват в храната му.

Левцинът се получава при хидролизата на протеин от панкреатичните ензими по време на храносмилането и е необходим за оптималния растеж на бебетата и децата и за поддържане баланса на азот при възрастните. Валинът допринася за структурата на протеините, като става част от тях благодарение на способността на разклонената си верига да участва в хидрофобни взаимодействия. Изолевцинът се използва в тялото за производство на биохимични съставки, които подпомагат производството на енергия. Метаболизмът на BCAA се осъществява директно в мускулите. Това уникално качество означава, че те са силно анаболни (изграждат мускули) и силно анти-катаболни (спират разграждането на мускулите). Добавките с BCAA се използват най-вече от бодибилдърите и спортистите, които са подложени на интензивно физическо натоварване.

Най-голямо количество BCAA се съдържат в млечните продукти и червеното месо. Протеинът в суроватката и яйчния протеин са други източници на верижно-разклонени аминокиселини. Изолевцинът се среща в по-голяма част от храните и е силно застъпен в много видове месо, риба и сирене. Левцинът се среща основно в храните с високо съдържание на протеин като боб, бирена мая, триците на кафявия ориз, казеин, царевица. Хранителните източници на валина включват соево брашно, бяло сирене, риба, зърнени грани, гъби, фъстъци, месо, зеленчуци.

Предимства на верижно-разклонените аминокиселини

BCAA се използват основно като добавки при силовите атлети, тъй като те увеличават синтезирането на протеини в мускулите. Верижно-разклонените аминокиселини се използват за доставяне на енергия и те имат свойството да намаляват болките след тренировка, което ускорява времето на възстановяване, дори след интензивна и изтощителна тренировка.

BCAA са важен източник на гориво за скелетните мускули в моменти на метаболитен стрес. BCAA са необходими за поддържането на мускулната тъкан и съхраняват мускулните резерви от гликоген. Освен това BCAA предотвратяват разграждането на протеините в мускулите по време на тренировка.

BCAA въздействат върху метаболизма на всички протеини и при стрес са необходими на организма повече от всички други аминокиселини. BCAA може да подпомогнат изграждането на протеини по време на и след физическо натоварване чрез намаляване разграждането на протеини и увеличаване на техния синтез.

BCAA са необходими за оптималния растеж на децата и за баланса на азот при възрастните. При влизането им в тялото BCAA се превръщат в мускулна тъкан след като бъдат преработени. Изолевцинът е необходим за образуването на хемоглобин и също подпомага поддържането на оптимални енергийни нива. Освен това изолевцинът е важен за стабилизиране и регулиране на кръвната захар и енергийните нива и се набавя чрез храната, тъй като не може да се синтезира в тялото. Левцинът е необходим за зарастване на костите, кожата и мускулната тъкан. Левцинът има директно действие върху обмяната на хранителни вещества като регулира синтеза на протеин в мастната тъкан. В скелетните мускули, левцинът стимулира  синтеза на протеин чрез многобройни независими механизма. Валинът помага за синтеза на глюкоза в черния дроб, особено в анаеробни условия.

Поради важността на верижно-разклонените аминокиселини за правилното функциониране на мускулната тъкан, те са много популярни сред силовите атлети, бодибилдърите и други хора, които искат да поддържат добро здраве. Метаболизмът на BCAA протича в мускулите, а не в черния дроб, поради което много бодибилдъри и атлети използват добавки с BCAA по време на интензивни тренировки. Дори леките упражнения могат да причинят рязко намаляване на верижно-разклонените аминокиселини, което води до разрушаване на мускулите (катаболизъм) и умора. BCAA са добър избор за хората, които се опитват да изградят тренировъчни навици или за тези, които имат продължителни тренировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top