Search
Филтрирай по...

Витамин В4 (Холин)

Подкрепа за черния дроб и мозъка!

Холинът е химически подобен на B-витамините и често причисляван към тяхната група под наименованието В4. Биологичната му роля в организма е твърде разнообразна. В качеството си на емулгатор на мазнини холинът съдейства за оползотворяването на мазнините и регулира мастните натрупвания в черния дроб. Той има и спомагателна функция – да предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим и да подобрява паметта. Холинът участва и в процесите на кръвосъздаване.

Недостигът на холин може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб и втвърдяване на артериите. Ранните симптоми на подобен дефицит са главоболието, повишеното артериално налягане и появата на световъртеж. Особено опасен е недостигът на холин в храната на бременни и деца, тъй като това може да се отрази на умственото развитие на детето. Алкохолът, кофеинът и захарта ограничават усвояването на холина, а естрогенът, сулфамидните лекарства и термичната обработка го разрушават.

Допълнителен прием на холин се препоръчва при интензивни физически натоварвания, нервни изтощения, придружени със стресови последствия и поражения на периферната нервна система, поради което често е прилаган при нервни заболявания, като дистонии (тикове), полиневрит, Алцхаймер и др. Той е особено важен за развитието и дейността на мозъка, тъй като подпомага изпращането на мозъчни импулси и стимулира паметта. Лабораторни тестове показват, че холинът повишава интелекта на ембриона. В същото време, подкрепяйки функциите на черния дроб, той съдейства за детоксикация на организма от лекарства и отрови и може да помогне за обратимост на вреди, които вече са нанесени на черния дроб.

Холин може да се внесе в организма чрез консумация на зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш; мозък, сърца, мляко. Най-богати на това вещество обаче са яйчните жълтъци, така че консумацията им не бива да се избягва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top