Отново за най-популярния витамин.
Нуждата на човешкия организъм от витамин С (аскорбинова киселина) е безспорна. Той представлява водоразтворим витамин, който изпълнява множество важни функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Витамин С подпомага заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак. За съжаление, за разлика от повечето бозайници, човешкият организъм не може свободно да синтезира витамин С, поради което е нужно набавянето му чрез храната или хранителни добавки.
Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С: пушенето, приемът на противозачатъчни и други лекарствени средства и подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт. Недостигът на витамин С се характеризира с прояви на слабост и летаргия, последвани от забавено оздравяване на рани. Ако запасите са напълно изчерпани, се появява скорбут със симптоми, включващи деменция, кървящи венци, загуба на зъби, прекалено силно кървене и болки в мускулите, ставите и костите.
Витамин С е основно средство за подобряване на общия тонус на организма. Особено често се препоръчва в период на растеж, при повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, понижен имунитет, кръвотечения, при физически и психически натоварвания, при недохранване. Той е изключително важен антиоксидант, който същевременно усилва действието на други антиоксиданти, като витамини А и Е, поради което може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един за друг, понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два. Освен това, витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които имат функцията да откриват и разрушават вирусите, бактериите и раковите клетки. Белите кръвни телца на хора, които приемат витамин С в порядъка на 2 до 3 гр. дневно се отличават със значително по-голяма активност. Витамин С противодейства и на други токсични и и канцерогенни процеси, предизвикани от цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали, които ежедневно атакуват организма ни.
Витамин С се намира в най-голямо количество в цитрусовите плодове, шипките и касиса, а от зеленчуците безценен източник са магданозът, лютите чушки и зелето.
Ревита Ви препоръчва:
Витамин С – биофлавони, 500 mg
Витамин С – минерален произход, 500 mg
Алое вера (гел и сок) плодов, 1000 ml