Search
Филтрирай по...

Витамин С (Аскорбинова киселина)


Отново за най-популярния витамин.

Нуждата на човешкия организъм от витамин С (аскорбинова киселина) е безспорна. Той представлява водоразтворим витамин, който изпълнява множество важни функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Витамин С подпомага заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак. За съжаление, за разлика от повечето бозайници, човешкият организъм не може свободно да синтезира витамин С, поради което е нужно набавянето му чрез храната или хранителни добавки.

Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С: пушенето, приемът на противозачатъчни и други лекарствени средства и подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт. Недостигът на витамин С се характеризира с прояви на слабост и летаргия, последвани от забавено оздравяване на рани. Ако запасите са напълно изчерпани, се появява скорбут със симптоми, включващи деменция, кървящи венци, загуба на зъби, прекалено силно кървене и болки в мускулите, ставите и костите.

Витамин С е основно средство за подобряване на общия тонус на организма. Особено често се препоръчва в период на растеж, при повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, понижен имунитет, кръвотечения, при физически и психически натоварвания, при недохранване. Той е изключително важен антиоксидант, който същевременно усилва действието на други антиоксиданти, като витамини А и Е, поради което може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един за друг, понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два. Освен това, витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които имат функцията да откриват и разрушават вирусите, бактериите и раковите клетки. Белите кръвни телца на хора, които приемат витамин С в порядъка на 2 до 3 гр. дневно се отличават със значително по-голяма активност. Витамин С противодейства и на други токсични и и канцерогенни процеси, предизвикани от цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали, които ежедневно атакуват организма ни.

Витамин С се намира в най-голямо количество в цитрусовите плодове, шипките и касиса, а от зеленчуците безценен източник са магданозът, лютите чушки и зелето.

Ревита Ви препоръчва:

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Vit C Release, 500 mg

Алое вера (гел и сок) плодов, 1000 ml

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Горчив портокал, 450 mg

Гроздово семе, 300 mg

Детелина (цвят), 500 mg

Естросой, 335 mg

Естросой плюс, 335 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Ечемик (кълнове), 500 mg

Златен корен, 250 mg

Коноп & протеин & фибри, 454 mg

Корал калций, 805 mg

Мaлина (лист), 480 mg

Мико дифенс, 1000 mg

Лег вейнс, 435 mg

Люцерна (лист), 405 mg

Пчелен прашец, 580 mg

Сена (лист), 450 mg

Червена боровинка, 465 mg

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top