Search
Филтрирай по...

Витамин D


Здраве от слънцето!

Така нареченият „слънчев” витамин D е мастноразтворим витамин, който се синтезира в кожата под действието на слънчевата светлина, но може да се набавя и от хранителни източници. Той е отговорен за усвояването на изграждащите костите минерали – калций и фосфор като по този начин подпомага растежа на скелетния апарат при децата и способства зарастването на счупвания и фрактури. За разлика от водоразтворимите витамини, като витамин С например, витамин D може да остане в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е разтворим в мазнините.

Недостатъчното излагане на слънце, което е често явление в страните от северното полукълбо и нарушеното усвояване на витамин D и други вещества, като протеини, калций и т.н., могат да доведат до недостиг на витамин D. Опасностите от този дефицит са сериозни, тъй като при децата се развива рахит, който забавя минерализацията на костите, а при възрастните се проявява състояние, наречено остеомалация – ускорена загуба на костно вещество, болки и намалена мускулна сила, при което се увеличава рискът от остеопороза и фрактури. Според други изследвания, недостигът на витамин D води до депресии и други психични проблеми. Непрекъснато се увеличават доказателствата, че недостигът на витамин D особено при възрастни хора, които се излагат на слънце значително по-рядко, е безшумна епидемия.

Известна е ролята на витамин D в предпазването от рахит и осигуряването на правилно формиране на костно-ставния апарат чрез участитето в калциевата обмяна. Оказва се обаче, че освен с тези свойства, витаминът е важен и за функцията на имунната система, както и за развитието на мозъка. Все повече данни сочат значението му за предпазване от автоимунни заболявания като множествена склероза, диабет първи тип. Витамин D се препоръчва и във връзка с профилактика на ракови заболявания, защото е един от важните антиоксиданти, а това означава, че противодейства на свободните радикали, които атакуват клетките. Изследвания сочат, че хората с по-високи нива на витамин D имат по-голям шанс да преживеят рака на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове. Други учени твърдят, че този витамин намалява риска от сърдечни заболявания, от диабет и дори от настинка и грип.

Освен от слънчевата светлина, витамин D може да се набавя и чрез храната. Най-големи количества се съдържат в мазните риби като сьомга, сардини, скумрия и риба тон, както и в млякото, сиренето, жълтъците на яйцата и черния дроб.

Ревита Ви препоръчва:

Калциев комплекс, 500 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Корал калций, 805 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top