Search
Филтрирай по...

Инфаркт на миокарда (сърдечен инфаркт)

ИнфарктЕдна от водещите причини за смъртност и инвалидност в развитите страни е инфарктът на миокарда (сърдечен инфаркт). Сърцето е мускул, който получава обогатена с кислород кръв от коронарните артерии, минаващи по повърхността му. Най-честата причина за възникването на инфаркта е стесняването на коронарните артерии, поради отлагането на атеросклеротична плака по вътрешните им стени. Когато една склерозирала коронарна артерия се блокира напълно от голям кръвен съсирек, кръвоснабдяването в определен участък от сърдечния мускул се преустановява. В лишените от кислород тъкани  настъпват необратими промени и техните клетки започват да загиват. Най-често срещаните симптоми за сърдечния инфаркт са:

● болка в гръдния кош, придружена понякога от недостиг на въздух;

● прекомерно потене;

● гадене и повръщане;

● болка в долната челюст.

Понякога при пациентите липсват класическите симптоми на заболяването. Възможно е те да получат силна болка в раменете и в горната част на ръцете или остра болка в корема. Тази болка може да е съпроводена от стомашно разстройство, което да заблуди лекаря и да се предпише грешно лечение. В други случаи  заболяването може да протече напълно безсимптомно (без болка или задух) или със съвсем неясни  симптоми (нарушения на сърдечния ритъм например). При жените и по-възрастните пациенти симптомите могат да са толкова нетипични, че лекарят да се заблуди и да не допусне вероятността за инфаркт.  Единственото оплакване в подобни случаи е усещане за умора и отпадналост.

Инфаркт на миокарда

Класическата болка, която съпровожда сърдечния инфаркт, се описва като притискаща или пристягаща, като често се излъчва към челюстта и рамото.

Първата стъпка, която трябва да предприемете при съмнение за инфаркт, е незабавно да се обадите на спешен медицински екип, за да бъдете прегледан и да ви се окаже адекватна помощ.

Втората е да вземете аспирин още преди лекарят да е дошъл. Аспиринът предотвратява слепването на  тромбоцитите и намалява съсирваемостта на кръвта.

Третата стъпка е да оставите тялото си в пълен покой. Трябва да бъдете в легнало положение, без да извършвате излишни движения. Когато сърцето е лишено от необходимото му количество кислород, всяко физическо усилие допълнително уврежда мускула и води до сериозни  усложнения.

Много хора умират преди да им е оказана лекарска помощ, защото не са обърнали сериозно внимание на симптомите или са си поставили грешна диагноза. Ето защо не трябва да се пренебрегват симптомите и при тяхната поява незабавно да се обърнете към лекар. Ако електрокардиограмата и другите изследвания установят инфаркт на миокарда, блокираната артерия трябва да се освободи от тромба и кръвотока в нея да се възстанови възможно най-бързо. Основното правило, от което трябва да се ръководят всички хора е: при инфаркт „забавянето е правопропорционално на увреждането на мускула”. Колкото повече се отлага търсенето на компетентна лекарска намеса, толкова повече се уврежда сърцето. Лечението трябва да се провежда в болнично заведение. То включва назначаване на кръворазреждащи средства, за да се разтвори съсирека на мястото на разкъсаната плака и ангиопластика (прохождане на кръвоносните съдове с балонче, прикрепено на  върха на катетър, като това често се съпровожда и от поставяне на стент).

След приключване на болничното лечение пациентът трябва да остане под лекарско наблюдение за дълъг период от време. Редовно трябва да се правят кръвни изследвания за нивата на холестврола и кардиограми за проследяване на работата на сърдечния мускул. Освен това, трябва да се елиминират всички рискови фактори, водещи до инфаркт – най-вече тютюнопушенето, наднорменото тегло, високия холестерол и високото кръвно налягане.

Ревита Ви препоръчва:

Чесън (луковица), 580 mg

Живовляк (семе), 610 mg

Гарлицин, 350 mg

Здраво сърце, 600 mg

Здраво сърце плюс, 1000 mg

Ситринол, 150 mg

Ситринол и фитостероли, 255 мg

Алое вера (лист), 550 mg

Рейши, 190 mg

Шийтаке – майтаке, 400 mg

Куркума, 500 mg

Смирна (смола), 550 mg

Чесън § магданоз, 545 mg

Сминдух (семена), 610 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Крил масло, 500 mg

Мега – ДХК, 1000 mg

Добро настроение, 471 mg

Хром, 200 mcg

Глюкоманан (корен), 665 mg

Юка (стебло), 490 mg

Бразилски женшен (корен), 500 mg

Люцерна (лист), 405 mg

Фо-ти (корен), 610 mg

Хлорела (микроводорасли), 410 mg

Ленено масло, 1300 mg 57%

Ленено масло, 474 ml

Ленено масло, 474 ml супер лигнан

GTF хром, 200 mcg

Ресвератрол, 325 mg

Лецитин, 1200 mg

Инозитол (витамин B8), 500 mg

Холин-инозитол (витамин B4-B8),

Алайв Годжи Бери, 1 l

Алайв Пауър Актив, 1 l

Алайв Акая, 1 l

Маслина (лист), 500 mg

Годжи бери, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top