Search
Филтрирай по...

Коензим Q10


През последните години коензим Q10 се превърна в едва ли не задължителен компонент на всеки уважаващ себе си козметичен продукт, тъй като дарява младост и дълголетие на кожата. Всъщност, полезните свойства на това естествено за човешкото тяло вещество са далеч повече. Коензим Q10 има ключово участие в процесите на генериране на енергия, поради което се открива в най-големи количества в клетките с голяма производствена активност в сърцето, черния дроб, далака и панкреаса.

Липсата на коензима в организма води до нарушение на енергийния баланс и различни функционални отклонения като сърдечна недостатъчност, хипертония и преждевременно стареене.

Освен доказаните си козметични ползи да възвръща жизнеността на кожата, да стимулира защитните й функции срещу действието на UV лъчите и на другите фактори на околната среда, да я обновява и да намалява дълбочината на бръчките, терапията с коензим Q10 намира широко приложение в лечението на сърдечносъдови заболявания. Повишеният прием на коензима увеличава капацитета на сърдечносъдовата система и намалява склонността към инфаркт, повлиява кардиомиопатията и исхемичната болест. Доказано е, че коензим Q10 защитава лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника и може да ускори зарастването на язвените лезии. Изследователите са установили и положителен ефект при алергии, астма и заболявания на дихателната система, както и в лечението на шизофрения и болестта на Алцхаймер.

Коензим Q10 е квинон, който подпомага осигуряването на енергия за клетките на всички кислородно дишащи организми. Учените са открили за пръв път коензим Q10 през 1957 година, като го наричат убиквинон – квинон, който се открива във всички клетки на тялото („уби” – навсякъде). Убиквиноните са липофилни, водноразтворими вещества, които предават електрически заряд на митохондриите – енергийните централи на клетките, за да могат те да произвеждат енергия и да поддържат живота.

Коензим Q10, който е витаминоподобно вещество, играе ролята на коензим в тялото и има няколко жизненоважни функции. Коензим Q10 е важен за синтеза на аденозинтрифосфата (АТР), който е най-големият източник на енергия за клетката. АТР регулира няколко биологични процеса включително мускулните съкращения и производството на протеини. Коензим Q10 играе важна роля като коензим за поне 3 ензима на митохондриите (комплекс I, II и III), както и за ензими в други части на тялото.

Най-богатите източници на коензим Q10 са сърцата от елен, говеждите и свинските сърца, следвани от мазните видове риба. Около сто хранителни източника могат да подсигурят коензим Q10, но е трудно да се набави достатъчно количество с някои от най-апетитните храни.

Предимства на коензим Q10

Коензим Q10 е естествена хранителна съставка, която се среща във всяка клетка на тялото. За пръв път е била открита от учените от университета в Уисконсин през 1957 година. Коензим Q10 увеличава енергията чрез мощен синтез на АТР, подсилва имунната система и подсигурява предимствата на антиоксидантите. Освен това играе ролята на коензим за множество ключови ензимни процеси при производството на енергия в клетката.

Коензим Q10 може да се приема вътрешно като хранителна добавка или да се прилага локално като компонент в кремовете за лице и кожа.

Коензим Q10 подобрява кръвообращението в тялото и прави по-ефективно преработването на мазнини и холестерол в митохондриите. Той увеличава количеството кръв и кислород, които достигат до сърцето. Приемът на коензим Q10 с поне 600–800 IU витамин Е дневно, витамин С и ниацин подпомага за увеличаване на полезността му.
Освен това коензим Q10 е мощен антиоксидант, който предпазва тялото от свободни радикали, вещества, които могат да увредят клетъчните мембрани. С напредване на възрастта, най-вече след 30-годишна възраст, нивата на коензим Q10 започват да намаляват, което прави тялото по-податливо на увреждане от свободни радикали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top