Search
Филтрирай по...

Ликопен


Ликопенът е естествен пигмент, който придава червен цвят на някои плодове и зеленчуци. Той принадлежи към групата на каротиноидите, които са необходими за нормалния растеж и развитие на клетките и за поддържането на различни функции на организма. Ликопенът е може би най-силният антиоксидант, който предотвратява разрушенията, предизвикани от свободните радикали.

Особеност на ликопена е, че той е мастноразтворимо съединение. В този смисъл, недостатъчният прием на мазнини в диетата или заболявания на мастния обмен могат да предизвикат недостиг на ликопен, което да създаде благоприятна среда за развитието на редица хронични болести, включително сърдечни и ракови заболявания.

Ликопенът играе важна роля в превенцията на сърдечносъдови заболявания като намалява нивата на холестерола, а в качеството си на мощен антиоксидант се използва за предотвратяване и профилактика на широк спектър ракови образувания като рак на гърдата, на шийката на матката, на белия дроб, на панкреаса, на простатата, на кожата, на стомаха и др. Последните изследвания показват, че този каротиноид може да повиши и концентрацията на сперматозоидите при безплодни мъже.

Ликопенът се съдържа в най-големи количества в червените плодове и зеленчуци, сред които първенство държат доматите, чиято термична обработка дори повишава концентрацията му. Сред останалите храни богати на ликопен са кайсиите, динята и розовият грейпфрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top