Search
Филтрирай по...

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, произвеждан от епифизната жлеза в мозъка и регулира цикличния биоритъм на организма като осигурява както редовния сън, така и редовната менструация при жените. Редица изследвания сочат, че равнището на мелатонин е във връзка и с по-големите биологични цикли, като процеса на стареене, тъй като количеството му е най-високо през пубертета и намалява с увеличението на възрастта – резултатите от експерименти с лабораторни животни показват, че повишеният прием на хормона удължава живота им с до 25%. В същото време, мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка.

Тъй като се синтезира през нощта и е пряко обвързан с биоритъма, мелатонинът значително намалява в организма на хора, които спят в осветени помещения, както и при такива, които не са се адаптирали към часовата разлика след далечен полет. При тях се наблюдават безпокойство, понижена възстановителна способност на тъканите, и повишена температура. Хроничният недостиг на хормона при хора в напреднала възраст, от своя страна, е отговорен за често наблюдаваното безсъние, както и за тяхната предразположеност към оксидантен стрес, който може да доведе до развитието на тумори.

Освен че се прилага успешно в профилактиката на безсъние, мелатонинът играе съществена терапевтична роля и в превенцията и ремисията на ракови заболявания, особено по отношение на рака на гърдата и простатата. Той се използва успешно в третирането на неврологични заболявания и психосоматични явления като агресия и хиперактивност, но в същото време е противопоказен при прояви на занижена биофункционалност като депресия, алергия или оплодителни затруднения.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top