Search
Филтрирай по...

Никотинова зависимост

Никотиновата зависимост е свързана с пристрастяване към тютюневите изделия съдържащи никотин. Това е вещество, което подпомага отделянето на невротрансмитери (химични вещества, отговорни за промените в настроението) от мозъка. Димът от цигарите, пурите и лулите съдържа хиляди химични вещества като над 60 от тях причиняват рак и над 4800 са доказано вредни, включително и никотина. Положителният му ефект върху настроението ви подтиква към употребата на никотин и ви прави зависими от него. Междувременно спирането на цигарите ви прави раздразнителни и нервни.

Никотиновата зависимост води до редица здравословни проблеми. При пушачите се наблюдава повишен риск от инфаркт, инсулт и рак.

Тази зависимост е свързана със следните симптоми:

  • множество неуспешни опити за спиране на цигарите
  • нервност, раздразнителност, слаба концентрация, депресия, безсъние, увеличен апетит в периодите на въздържане от тютюнопушене
  • продължава се да се пуши въпреки здравословните проблеми в резултат от тютюнопушенето
  • отказ от социални събития, на които не може да се пуши

Никотиновата зависимост е свързана с физиологични и физически фактори. Желанието за изпушване на цигара се появява в определени ситуации: със сутрешното кафе, в обедната почивка, след хранене, с алкохол, на определени места или с определени приятели, по време на телефонен разговор, при силен стрес или депресия, при тютюневия аромат, докато шофирате. За да се справите с тази зависимост трябва да промените ежедневните си навици, които свързвате с пушенето.

На колкото по-ранна възраст започнете да пушите, толкова вероятно е да станете пристрастен пушач. При децата, чиито родители са пушачи съществува двойно по-голям риск от такава зависимост. Важно значение имат и други фактори като наследственост (генетична предразположеност към тютюнопушене), депресия, склонност към други зависимости (алкохол, наркотици).

Повече от половината пушачи умират от вредните ефекти на тютюневия дим. Такива са ракът на белите дробове, емфиземът, хроничният бронхит, влошената астма, сърдечно-съдовите заболявания, инфарктът, инсултът, ракът на хранопровода, стомаха, устата, пикочния мехур, панкреаса, бъбреците. Ефектите от тютюнопушенето са свързани и с пожълтяване и сбръчкване на кожата, пожълтяване на зъбите, пръстите и ноктите, импотентност, безплодие. Останалите членове на семейството и особено децата също са изложени на риск от рак на белите дробове, заболявания на сърцето, астма, ушни инфекции и настинки.

Независимо на каква възраст сте, вашето здраве ще се подобри, ако спрете цигарите. Съществуват различни лекарства под формата на никотинови дъвки, лепенки, таблетки, спрейове за нос. Всички те могат да ви помогнат да преодолеете зависимостта от никотина. Препоръчителни са редовните физически упражнения, приема на плодове и зеленчуци, разговорите с приятели. Но преди всичко ви е необходимо вътрешно желание и силна мотивация!

Ревита Ви препоръчва:

Кудзу (корен), 613 mg

Млечен бодил, 335 mg

Тисилин, 175 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top