Search
Филтрирай по...

Панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза), при което неговите ензими се активират и го увреждат. Основните причини за възникване на панкреатит са:

  • злоупотреба с алкохол
  • заболявания на жлъчните пътища и жлъчния мехур
  • възпаления на дванадесетопръстника (дуоденит, гастродуоденит, язва)
  • травми
  • прием на някои видове лекарства – имуносупресивни средства, антибиотици, сулфаниламиди, непреки антикоагуланти, индометацин, парацетамол, глюкокортикостероиди, естроген;
  • инфекции (включително хепатит B, C и заушка)
  • хиперлипидемия
  • хиперпаратиреоидизъм
  • заболявания на кръвоносните съдове
  • заболявания на съединителната тъкан.

Заболяването съществува в две форми – остра и хронична. За острия панкреатит са характерни спонтанно появяващи се симптоми и регулярно повтарящи се пристъпи. Обикновено оздравяването настъпва самопроизволно. Необратими увреждания на панкреаса не се наблюдават. Изключение правят случаите, при които заболяването е провокирано от злоупотребата с алкохол. Основният симптом на острия панкреатит са болките в областта на корема и гърба. Други характерни симптоми са гадене, повръщане и висока температура.

В периодите на изостряне на заболяването приемът на храна трябва да се сведе до минимум. Нормалното хранене се замества с венозно, докато симптомите не утихнат. Често за отстраняване на причината, провокирала заболяването се използва хирургическа намеса.

Хроничният панкреатит се характеризира с бавно прогресиращо възпаление на панкреаса, водещо дo необратимо фиброзиране и загуба на екзокринна и ендокринна тъкан. Среща се предимно при пациенти страдащи от хроничен алкохолизъм. Симптомите са свързани със загуба на апетит, гадене, повръщане, подуване на корема, болки в областта на гърба и горната част на корема, повишено слюноотделяне, различни нарушения в работата на храносмилателния тракт и др.

Често хроничният панкреатит става причина за развитие на диабет, поради разрушаването на клетките, участващи в синтеза на инсулин. При хроничен хепатит пълното оздравяване е невъзможно. Целта на лечението е предотвратяване на последващо увреждане на панкреаса. Терапевтичните процедури включват пълно изключване на кофеина и алкохола от дневното меню; употреба на леки храни без мазнини; прием на витамини и препарати, съдържащи панкреатични ензими; лечение на диабета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top