Search
Филтрирай по...

Холестерол

Холестеролът е мазна тъкан, която се произвежда в черния дроб. Холестерол има и в  животински храни – млечни продукти, яйца, месо. Тялото има нужда от холестерол, за да функционира правилно. Но тялото има нужда от малко количество холестерол. Когато в тялото има твърде много холестерол, тогава започват и проблемите.

Какви може да са видовете холестерол?

LDL – лош холестерол (липопротеин с ниска плътност), може да причини образуване на натръпвания по стените на артериите, което води до стесняване на артериите. Колкото повече лош холестерол имате в кръвта, толкова е по-висок риска за болести на сърцето.

HDL – добър холестерол, който се грижи да прочиства тялото от лошия холестерол. Колкото по-високи нива на добрия холестерол имате, толкова по-добре.

Високият холестерол може да доведе до формирането на натрупвания по стените на артериите, като така се намалява притока на кръв до сърцето. С течение на времето тези наслоявания могат да причинят втърдяване на артериите, което може до доведе до сърдечни заболявания.

Основните причини за лошия холестерол са лошото хранене и обездвижване. Затова ако не искате да имате проблем с холестерола внимавайте с какво се храните и се движете повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top