Ацетил Л-Карнитин - въздействие върху организма - Revita.bg

Ацетил Л-Карнитин – въздействие върху организма

Ацетил ЛКарнитин е особена форма на Л-карнитин – витаминоподобно вещество, играещо важна метаболитна роля в организма. Ацетил Л-Карнитин участва в производството на енергия в клетките и в синтеза на ацетилхолин – основният химически преносител на нервния импулс във вегетативната нервна система. Ацетил ЛКарнитин стимулира раждането на нови неврони в мозъка и подобрява сигнализацията между тях. Препаратът повишава умствената работоспособност и предпазва мозъка от процесите на стареене. Ацетил ЛКарнитин играе основополагаща роля в поддържането на имунната система. Веществото стимулира действието на макрофагите – клетките, предпазващи човешкия организъм от вируси, паразити и др. и повишава антибактериалната активност на лимфоцитите. Ацетил ЛКарнитин намалява психоемоционалното напрежение като възпрепятства освобождаването на кортизол, смятан за основния хормон на стреса. Препаратът повишава устойчивостта към физическо и умствено натоварване и помага при фибромиалгия и синдром на хроничната умора.

Въздействие върху централната нервна система

При здрави хора Ацетил ЛКарнитин подобрява краткосрочната и дългосрочната памет, зрително-моторната координация, скоростта на реакциите и способността за обучение. Повишава качеството на съня. Подобрява настроението. Възпрепятства процесите на стареене на главния мозък (старческа умствена деградация) и стимулира умствената дейност при хора в напреднала възраст.

При неблагоприятни състояния като мозъчни инсулти Ацетил ЛКарнитин ускорява процеса на възстановяване и подобрява обема на вниманието. При болест на Алцхаймер забавя прогресирането на заболяването и нарушението на интелектуалните функции. При синдром на Даун подобрява стойностите на показателите за внимание и краткосрочната памет.

Въздействие върху периферната нервна система

Ацетил ЛКарнитин ускорява регенерацията на нервните влакна след увреждащи въздействия. Подобрява функцията на моторните нерви при спастични състояния. Възпрепятства разрушаването на миелиновата обвивка – мастния слой, който обгражда и защитава невроните. Повишава скоростта на провеждане на нервните сигнали.

Въздействие върху ендокринната и половата система

Ацетил ЛКарнитин нормализира нивото на хормона бета-ендорфин и повишава нивото на ТТХ (тиреотропен хормон). При мъжете възпрепятства възрастовото понижаване на тестостерон и увеличава подвижността на сперматозоидите.

Въздействие върху зрителната система

Ацетил Л-Карнитин защитава от увреждане на невроните на зрителния нерв и зрителната кора на мозъка. Предпазва от възрастово влошаване на зрението, катаракта и ретинопатия.

Въздействие върху имунната система

Стимулирайки действието на макрофагите, Ацетил ЛКарнитин предпазва организма от вируси, бактерии паразити и др. Препаратът помага при понижен имунитет вследствие на нервно-емоционално напрежение.

Ревита Ви препоръчва:
Ацетил Л-карнитин, 500 mg

Ацетил Л-Карнитин - въздействие върху организма, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...