Search
Филтрирай по...

Избор на вода

Избор на вода за здраве

Минералната вода се категоризира по няколко признака. Някои от тях са чистотата на нейния източник, минералното й съдържание, количеството микроелементи в нея, нейната трайност и лечебни свойства. В зависимост от състава на солите в нея, минералната вода бива: с много ниско, с ниско ниво, със средно ниво на съдържание на минерали, както и силно минерализирана. Минералната вода се класифицира още според вида на преобладаващите в нея йони, както и според лечебния й ефект – съответно с диуретични, противовъзпалителни и други свойства.

Минерална вода и хидратация на кожата

Изследвания върху дебелината и тургура на кожата сочат, че минералната вода има подчертано по-добър хидратиращ ефект върху кожата в сравнение с чешмяната вода.

Калциев обмен

Минералната вода с високо съдържание на калциеви соли снабдява организма със значителни количества калций. Проучване сочи, че калций се усвоява много по-ефективно от минерална вода, отколкото от млечни продукти. Затова се препоръчва употребата на богати на калциеви йони минерални води за постигане на оптимални нива на калций, особено при пациенти с лактозна непоносимост, които не могат да го усвоят от млечните продукти.

Камъни в бъбреците

По-голямата част от бъбречните камъни се образуват от калциеви оксалати. От друга страна магнезият и високото Ph (т.е. алкална среда) са сред основните фактори, възпрепятстващи образуването на камъни. По-високо Ph на урината се постига чрез прием на богати на магнезиеви и бикарбонатни йони води. Така се предотвратява и отлагането на калциеви оксалати.

Кариеси

Според италианско изследване сред деца в ранна училищна възраст минералната вода предпазва от кариес на млечните зъби.

Остеопороза

Консумацията на богата на калций минерална вода забавя костната дегенерация при жени в периода след менопауза. Общият прием на калций е пряко свързан с костната система и в частност с нейната плътност. Водата, богата на калциеви, калиеви и фосфорни йони, има регулиращ ефект върху хормоните, чупливостта и плътността на костите.

Въглехидратна и мастна обмяна

Изследвания са установили, че богатите на сулфатни йони минерални води имат антиоксидантни свойства, докато водите с високо съдържание на бикарбонати регулират липидните нива в организма и чувствителността му към инсулин. Според друго проучване от 2004 година редовната консумация на минерална вода, богата на натриеви йони, води до значително намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия HDL-холестерол. Значително намаляват и възпалителните процеси в организма. Съвкупността от тези факти е знак за значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Високо кръвно налягане

Установено е, че приемът на минерална вода от хора с недостиг на калций и магнезий води до понижаване на кръвното налягане.

Когато трябва да изберем каква вода да пием и алтернативите са между минерална и чешмяна, по-добре изберете минералната! Тя не застрашава тялото ни от биологично замърсяване и има една дозина други качества. Анализ на медицинска статистика в няколко страни регистрира 0,5 милион случая на зарази в следствие на замърсена питейна вода и нито един подобен случай в резултат на прием на минерална вода. Това показва какъв трябва да е и нашият избор, нали?

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калциев цитрат, 250 mg

Калциев комплекс, 500 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Корал калций, 805 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top