Search
Филтрирай по...

Какво представлява дехидратацията?


Нашето тяло се състои от 75% вода. Основната част от водата се намира в клетките (вътреклетъчно пространство). Останалата част се намира в кръвоносните съдове  (вътресъдово пространство) и в пространството между клетките (междуклетъчно пространство).

Когато водата във вътресъдовото пространство намалее, кръвоносните съдове изсмукват вода от околните клетки. Ако загубеното количество вода не бъде своевременно възстановено, настъпва дехидратация. Всеки ден ние губим значително количество течности като се потим, уринираме и дори когато дишаме. Ето защо е необходимо да пием вода, която да компенсира тази загуба.

Тялото ни се нуждае от определено количество вода, за да функционира правилно. Чувството на жажда е сигнал, че организмът ни има нужда от течности. За да редуцира загубата на вода, тялото ни произвежда антидиуретичен хормон (наричан още Вазопресин), който увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета и намалява отделената при уриниране вода.

Какво предизвиква дехидратация?

Тялото се дехидратира тогава, когато загубата на вода е прекалено висока, а приемът и не е достатъчен. Основните причини за обезводняването са:

 • Диария. Диарията е една от най-разпространените причини за прекомерна загуба на течности. Годишно над четири милиона деца по света умират от дехидратация в следствие на диария.
 • Изпотяване. За да се охлади тялото отделя значително количество вода под формата на пот. Третиране на изпотяването се налага само в случаи, в които то наистина е болестно състояние.
 • Повръщане. Повръщането също може да предизвика сериозна загуба на течности. Тази загуба се компенсира много трудно, тъй като организмът не е в състояние да задържи приетата вода.
 • Диабет. Високата концентрация на глюкоза в кръвта на диабетиците покачва осмотичното ѝ налягане. За да се възстанови баланса, глюкозата започва да се отделя с урината и “тегли” със себе си повече вода. Резултатът е обезводняване.
 • Изгаряния. Хората получили изгаряния често губят много течности, защото водата се концентрира около увредената кожа. Кожните възпаления също предизвикват допълнителна загуба на течности.

Кои са симптомите на дехидратацията?

За да намали обезводняването, тялото има различни механизми, с които контролира загубата на течности. Увеличава се чувството на жажда. Честотата на уринирането намалява, а урината става по-концентрирана и тъмна на цвят.

Първите симптоми на обезводняването са:

 • сухост в устата,
 • намалено изпотяване,
 • мускулни спазми,
 • гадене или повръщане,
 • ускорен пулс и
 • световъртеж

Кои са усложненията на дехидратацията?

Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е често срещано усложнение, което възниква в следствие на дехидратация. Когато количеството вода във вътресъдовото пространство намалee, кръвното налягане пада. Това понижава притока на кръв към бъбреците, в резултат на което те не могат да извършват нормалните си функции. Открито в ранна фаза, заболяването е лечимо.

Шок

Освен че причинява бъбречна недостатъчност, ниското кръвно налягане може да доведе и до състояние на циркулаторен шок. Причината е, че органите не получават достатъчен приток на кислород и не могат да функционират правилно.

Електролитни аномалии

Когато се потим, тялото ни губи електролити като натрий и калий. Липсата на калий в организма може да предизвика мускулна слабост и аритмия, а липсата на натрий носи опасност за апоплектичен удар. Нивото на течностите и електролитите в тялото трябва да следи от лекуващия лекар.

Може ли дехидратацията да бъде предотвратена?

Най-добрият начин за справяне с дехидратацията е превенцията. За да не се  обезводняваме, ние се нуждаем поне от 1,5 литра вода на ден. Водата може да бъде набавена и като се  консумират плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват тежките физически упражнения в горещата част от денонощието. Хората, които работят в гореща среда трябва да пият по-големи количества вода и хидратиращи напитки. Най-застрашени от обезводняване са децата и хората в напреднала възраст. По време на горещите вълни, възрастните хора трябва да бъдат посещавани в техните домове.

Ревита Ви препоръчва:

Хидраплениш (65% Хиалуронова киселина) серум + Витамин С, 30 ml

Хидраплениш серум (88% Хиалуронова киселина), 30 ml

Хидраплениш § МСМ, 750 mg

Хидраплениш, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top