Search
Филтрирай по...

Помощ за сухата кожа

Помощ за сухата кожаКожата ви е суха, зачервена и лющеща се. Причините се безброй – от перилните препарати до храната. Дерматолозите са категорични, че все по-често при тях идват хора с екземи и други кожни проблеми. Въпросът е как да се справите с проблема преди да се е задълбочил. Ще ви дадем няколко практически съвета.

Носете ръкавици.
Може би сте чували, че ако искате да запазите в тайна възрастта си трябва да се грижите не толкова за лицето, колкото за ръцете си. Това означава да ги пазите от вредните почистващи препарати, отровните растения, дори слънцезащитните кремове. Решението е винаги да носите ръкавици. Когато почиствате у дома, може да сложите два чифта – един мек и памучен и един гумен. Така кожата ви няма да е в контакт с гумата. Навън носенето на ръкавици е желателно. По този начин ще се предпазите от вредните лъчи на слънцето. Може да ви струва прекалено, но кожата на ръцете е точно толкова нежна, колкото и тази на лицето.

Къпете се след плуване.
Една от основните причини за сухата и напукана кожа дебне извън дома – това е хлорът в басейните. През лятото много хора предпочитат да се разхладят в басейна, отколкото в морето. Хлорът и другите химически препарати обаче са опустошителни за кожата. Ето защо веднага щом излезете от басейна трябва да се измиете с вода и мек сапун. Използвайте глицеринов, който ще запази влагата в кожата ви за по-дълго време.

Хапвайте риба и вземайте ленено масло.
Често сухата кожа може да се причини и от липсата на есенциални мастни киселини. Ето защо от значение е да включите в менюто си повече риба, както и да приемате допълнително ленено масло, което е богато на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини.

Използвайте вазелин.
Най-доброто лечение за хора със суха и чувствителна кожа е вазелинът. Той е много нежен към епидермиса и може да се използва както за лицето, устните и ръцете, така и за цялото тяло. Намажете се и оставете да попие за 10–15 минути преди да се облечете. Използвайте вазелин за местата със зачервявания.

Хайде на овесената каша.
Ако ръцете ви са се зачервили от почистващите препарати, а лицето ви е подпухнало от крема, може да се доверите на овесената каша, за да решите проблема. Овесът се използва десетилетия наред за справяне с кожни възпаления. Някои по-смели дами дори се потапят в овесена вана, за да омекотят кожата си.

Почистете дома си.
Едва ли предполагате с колко малки натрапници съжителствате у дома. Микроскопичните акари в леглото, килима и канапето ви са причина за много кожни неразположения. От значение е да почиствате изцяло дома си поне два пъти в месеца с врява вода поне на 150 ° С.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top