Search
Филтрирай по...

Превенция на атеросклероза и инфаркт

Коронарната атеросклероза представлява уплътняването и стесняването на артериите, които снабдяват сърцето с кръв. Това състояние е основната причина за инфаркт. На свой  ред инфарктът е главният причинител на внезапна смърт при здрави хора в разцвета на тяхната възраст.

Коронарната атеросклероза и инфарктът могат да бъдат предотвратени. Човек може значително да понижи риска от възникване на тези заболявания чрез намаляване на кръвното налягане, контролиране на диабета, спиране на тютюнопушенето, сваляне на излишните килограми, редовни физически упражнения, намаляване нивата на „лошия” холестерол в кръвта. Много от тези мерки за предотвратяване на инфаркт могат да помогнат за подобряване състоянието и на други артерии като каротидната и церебралните артерии. Това означава, че тези мерки са важни и за превенцията на инсулт.

Инфарктът представлява умиране на сърдечния мускул в резултат от внезапен и пълен блокаж на коронарна артерия от кръвен съсирек. Този блокаж обикновено настъпва в артерии, които съдържат холестеролни плаки. Това лишава сърдечния мускул от необходимите хранителни вещества и от кислорода.

Човек се ражда с напълно проходими коронарни артерии. Между 10 и 20-годишна възраст започва натрупването на мастни наслагвания по вътрешната обвивка на коронарните артерии. През годините част от тези наслагвания прерастват в холестеролни плаки, които могат да доведат до втвърдяване на артериалните стени. Повечето хора на възраст между 20 и 30 години нямат представа, че в коронарните им артерии вече са натрупани холестеролни плаки. Между 40 и 50-годишна възраст повечето хора са натрупали достатъчно плака, за да бъдат изложени на риск от инфаркт.

Превенцията на атеросклерозата и инфаркта трябва да започне рано – още в детството или в юношеската възраст. По тази причина трябва да се създадат трайни навици на децата да спортуват, да избягват тютюнопушенето и да се хранят правилно. Голяма част от хората не вземат никакви мерки за превенция на тези заболявания. Това се дължи основно на:

•  липсата на информираност, че инфарктът може да бъде предотвратен

•  нежелание или неспособност да се спре тютюнопушенето

•  незнание, че човек има висок холестерол

•  недобро контролиране на диабета и високото кръвно налягане

•  липса на физически упражнения

•  богати на мазнини и холестерол храни в диетата

•  неспособност да се намалят излишните килограми

Ревита Ви препоръчва:

Чесън (луковица), 580 mg

Живовляк (семе), 610 mg

Гарлицин, 350 mg

Здраво сърце, 600 mg

Здраво сърце плюс, 1000 mg

Ситринол, 150 mg

Ситринол и фитостероли, 255 мg

Алое вера (лист), 550 mg

Рейши, 190 mg

Шийтаке – майтаке, 400 mg

Куркума, 500 mg

Смирна (смола), 550 mg

Чесън § магданоз, 545 mg

Сминдух (семена), 610 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Крил масло, 500 mg

Мега – ДХК, 1000 mg

Добро настроение, 471 mg

Хром, 200 mcg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top