Search
Филтрирай по...

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)


През последните десетилетия се наблюдава бум на това състояние. То се характеризира с минимално увреждане на мозъка, проблеми с неговото функциониране, проблеми с поведението и способността за учене, хиперкинетичен синдром, хиперактивно развитие. Това, което е особено за този синдром е огромният брой симптоми, които го характеризират.

Това заболяване се наблюдава в ранна детска възраст, но разпознаването му е много трудно. Основният симптом е затруднение при извършване на различни дейности – в училище и вкъщи – както и проблеми в отношенията с другите деца и възрастните. Повишената активност и пониженото внимание водят до употребата на лекарства като Риталин за контролиране на поведението. Парадоксално, но тези лекарства допринасят за умственото изоставане на детето. Понякога тези лекарства са ефективни при много сериозни случаи. В по-голяма част от случаите, обаче, те са потенциално опасни и могат да блокират симптомите, без да стигнат до същността на проблема.

Ранната интервенция и успешното лечение на СДВХ са изключително важни, тъй като тези деца имат още по-големи затруднения като възрастни. Изследванията сочат, че деца със СДВХ са изложени на по-голям риск от депресия, безпокойство, алкохолизъм, антисоциално поведение.

Билките и хранителните добавки, които могат да помогнат при синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност включват:

·        витамин В6;

·        магнезий;

·        хром;

·        гинко билоба – положителният му ефект върху това заболяване все още не е достатъчно изследван.

Задължителни са и някои промени в начина на хранене. Препоръчителна е диетата с протеини и сложни въглехидрати. Намалете захарта и другите прости въглехидрати. Избягвайте храни с добавки и оцветители. Спрете консумацията на храни съдържащи салицилати – сливи или сини сливи в консерва, ягоди, малини, чушки, домати, бадеми, фъстъци, ментов чай, мед. Много подправки също трябва да бъдат избягвани – кардамон, канела, къри, риган, червен пипер, розмарин, карамфил, градински чай, куркума. Трябва да се намали употребата на храни, които могат да бъдат евентуални алергени – краве мляко, яйца, соя, пшеница, цитрусови плодове.

При синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност е важно да се предприемат и някои промени в начина на живот. Гледането на телевизия и видеоигрите трябва да се ограничат. Консултирайте се с психолог, за да установите дали това състояние не се дължи на проблеми в семейството. Деца, живеещи в промишлени райони, трябва да бъдат изследвани за евентуално натравяне с олово.

Ревита Ви препоръчва:

Хром, 200 mcg

Гинко, 460 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Добро настроение, 471 mg

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Маточина (лист), 490 mg

Коча трева (билка), 380 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Шизандра (плод), 580 mg

Хмел (цвят), 310 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top