Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Благотворното въздействие на ниските температури върху човешкия организъм са научно доказан факт. Студът може да подобри имунитета, да повиши работоспособността на организма и устойчивостта към стрес, да нормализира работата на ендокринната система и да помогне при редица заболявания.

Лечението със студ се нарича криотерапия и има широко приложение в различни области на медицината и козметологията:

Пулмология – лечение на бронхиални заболявания: астма, бронхит;

Гастроентерология – лечение на язви, хроничен холецистит и гастрит;

Травматология, ревматология – лечение на фрактури и заболявания на опорно-двигателния апарат (ревматоиден артрит и др.);

Невропатология – лечение на заболявания на нервната система (множествена склероза, миастения, Паркинсон и др.);

Дерматология – лечение на възпалителни процеси и кожни заболявания като псориазис, екзема, лишеи, акне и др.

Криопроцедури

Според назначението, криотерапията може да бъде обща (с цел въздействие върху целия организъм) и локална или местна.

При криопроцедурите се използва течен азот, охладен газ, вода или замразени вещества – в зависимост от целта на процедурата.

Обща криотерапия

Общата криотерапия мобилизира всички регулаторни центрове, отговарящи за защитните механизми на организма, повишава тонуса, нормализира работата на нервната система, снема нервното напрежение и подобрява състоянието на кожата. Ефектът от терапията се проявява тогава, когато повърхността на човешкото тяло достигне до температура по-ниска от 0°С. Такова кратковременно охлаждане е безопасно за кожата.

Процедурата се извършва с помощта на специални камери (така наречените криосауни, приличащи на вертикален солариум), които се пълнят с охладен въздух или течен азот. Клиентите влизат в тези камери с ръкавици, чорапи и марлени превръзки, които им осигуряват защита от възможно измръзване. Тялото се охлажда от стъпалата до шията, като студеният въздушен поток или газ достига до температура от -130°С до -140°С. Продължителността на престоя в камерата е приблизително 2-3 минути.

Внимание! Провеждането на обща криотерапия е противопоказно при тежки заболявания и състояния като инфаркт на миокарда, хипертония, сърдечна или бъбречна недостатъчност, а също така при наличие на остри инфекциозни заболявания, непоносимост към студ и др.

Местна криотерапия

v  През последните години козметиците и дерматолозите често прибягват до локално въздействие върху определени участъци от тялото, с помощта на струя охладен газ, който представлява азот под налягане. Тази техника се използва в гинекологията, при извършване на криодеструкция – процедура за отстраняване на ерозии на шийката на матката.

Лечение на заболявания на окосмената част на главата, а също така на кожни дефекти и новообразувания – течният азот има широко приложение в тази област на козметологията, с негова помощ се отстраняват брадавици, папиломи, белези от акне и др.

Криомасаж с течен азот – използва се за лечение на дребни дефекти, когато не се изисква дълбоко въздействие.

Криотерапия в домашни условия

Към домашната криотерапия спадат студените компреси за намаляване на болката при удари, навяхвания и разтежения и козметичните масажи с кубчета лед. За приготвянето на кубчетата се използва билкова отвара вместо обикновена вода.

За суха кожа е подходящ масажът с лед от: живовляк, магданоз, лайка, листа от мента, жълт кантарион, глог, жен шен и корен от глухарче.

За мазна кожа: микс от лайка и невен, жълтениче (змийско мляко) и китайски лимонник.

За комбинирана кожа: микс от лайка, глухарче и обикновен равнец.

Внимание! Контактът на леда с всеки участък от кожата не трябва да превишава 5 секунди, а цялата процедура не трябва да отнема повече от 5 минути! Процедурите по криотерапия трябва да бъдат строго дозирани, а въздействието на ниските температури – добре пресметнато!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart