Search
Филтрирай по...

Как да разберем дали страдаме от глутенова непоносимост?

grains17621548Глутенът е растителен протеин, открит в житните растения, като пшеница, овес, ечемик, ръж и др. При хората, които са генетично предразположени, приемът дори на минимални количества глутен, отключва имунна реакция в тънкото черво и води до поява на хронично възпаление.

 

Главната функция на тънкото черво е да абсорбира витамините, минералите и всички останали хранителни вещества, важни за човешкия организъм. Глутенът уврежда ганглиите (власинките, които образуват абсорбиращата част на тънкото черво), в резултат от което вътрешните стени на чревния тракт стават гладки. Това отнема от повърхността на тънкото черво и намалява времето, за което се абсорбират хранителните вещества.

 

Непоносимостта към глутен се нарича целиакия (цьолиакия). Тя може да отключи повече от 55 заболявания. Тревожен факт е, че около 99% от хората с непоносимост към глутен, дори не предполагат за състоянието си!

 

Ето кои са най-разпространените симптоми на глутеновата непоносимост:

 

Храносмилателни проблеми, като прекомерно образуване на газове, подут корем, запек, стомашно разстройство.

 

„Пилешка кожа” или т. нар. синдром Keratosis Pilaris, който се проявява предимно по вътрешната страна на ръцете и бедрата. Keratosis Pilaris най-често е следствие от недостиг на витамин А и мастна киселина, и обикновено наподобява състоянието на кожата при акне.

 

Отпадналост и общо усещане за умора скоро след консумацията на продукти със съдържание на глутен.

 

Наличие на автоимунни заболявания, включително тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артит, псориазис, лупус, язвен колит, склеродермия („твърда кожа”), множествена склероза и др.

 

Неврологични симптоми, като замайване или загуба на равновесие.

 

Хормонален дисбаланс, СПКЯ (Синдром на поликистозните яйчници), стерилитет с неясен произход.

 

Мигрена

 

Възпаление, подуване, болки в ставите.

 

Резки промени в настроението, тревожност, временни прояви на т. нар. „паник атаки”, чувство на несигурност, депресия, Синдром на дефицит на вниманието (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD).

 

Самостоятелна проверка за наличие на непоносимост към глутен (целиакия)

 

Можете сами да проверите дали не страдате от непоносимост към глутен, като се подложите на 100% безглутенова диета за период от 2 – 3 седмици. Ако след като отново се върнете към обичайния си режим, откриете че се чувствате значително по-зле, в сравнение с времето, през което сте се хранили без глутен, изводът е ясен.

 

Ако имате симптомите на целиакия, не съществува вариант, при който просто да ограничите консумацията на храни със съдържание на глутен. Тази стъпка ни най-малко няма да промени ситуацията!

 

Единственото адекватно решение в случая е да прекратите напълно консумацията на храни със съдържание на глутен. С други думи – 100% безглутенова диета!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top