Search
Филтрирай по...

Ново проучване показва ползите от ашваганда за мозъчната памет и психомоторните функции

аюрведа, екстракт от ашвагандаАшваганда (Withania somnifera) е адаптогенно растение, използвано в Аюрведа, което подпомага адаптацията на организма при стресови ситуации, подпомага когнитивните функции и паметта.

Наскоро проведено рандомизирано, двойно сляпо, плацебо контролирано изследване дава нови данни за растението ашваганда. В това изследване е използван стандартизиран, изсушен екстракт от корени и листа на ашваганда или плацебо. Веществата били давани на здрави хора с цел проследяване на ефекта върху паметта и психомоторните функции. Те приемали по 500мг ашваганда или плацебо два пъти дневно.

Учените провели серия от психометрични тестове в началото и след края на двуседмичното изследване. При участниците, които приемали ашваганда имало значително подобрение на показателите в края на изследването в сравнение с хората, които приемали плацебо. Били измерени следните показатели: времето за реакция (измерва вниманието и сензо-моторното представяне), заместване на дигиталната система (измерва вниманието, скоростта на реакция, зрително-моторната интеграцията и координация), задачи за бдителност (измерва вниманието, бдителността и селективния капацитет) и сортиране на карти (измерва сензорната, моторната, интегративната и изпълнителната функции).

Заключението на учените от това изследване било, че екстрактът от ашваганда подобрява когнитивната и психомоторната функция при здрави хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top