Изследователи са установили точната доза от три чаши чай дневно, която може да подобри качеството на паметта с напредването на възрастта. Резултатите от проучването са публикувани в сп. Advances in Nutrition. Учените са изследвали хранителните навици на около 1500 мъже и жени, които консумират повече от четири чаши чай дневно. При всички тях резултатите показват, че рискът от отслабване на паметта е намален със 75%.
Учените обясняват, че някои от съединенията, съдържащи се в чая, предпазват мозъка от дегенерация и натрупването на амилоидни плаки, главната причина за развитието на болестта на Алцхаймер. Черният чай съдържа голямо количество витамини С и Е, полифеноли, теофилин, теолромин, флуор, редица микроелементи и етерични масла. Чаят е и силен антиоксидант.
Изследователите уверяват, че дори и само 3 чаши чай дневно са достатъчни, за да намалят риска от когнитивен упадък в по-късна възраст с 43%. Освен това черният чай сваля стреса, тонизира кожата, активизира метаболизма и премахва чувството на гадене. Успокоява стомашната болка и премахва коликите. Редовното пиене на черен чай намалява тромбоцитите, съответно и на опасността от инфаркт и инсулт. Нормализират сърдечния пулс. Особено ефикасен е при хора с ниско кръвно налягане. С него обаче не бива да се прекалява защото 1 чашка съдържа 45 мг. кофеин.
Коментари (0)
Нов коментар