
Биофлавоноидите в горските плодове предпазват мозъка от ефектите на стареенето като намаляват възпалителните процеси и осигуряват мощни антиоксиданти, това съобщи водещата на научно проучване по темата д-р Елизабет Девор, цитирана от vitaminshoppe.com.
Биофлавоноидите, понякога просто наричани флавоноиди, са съединения, които дават на растения техните характерни цветове. Синьото, червеното и лилавото идват от биофлавоноиди, наречените антоцианидини. Горските плодове са особено богати на антоцианидини. Точно те помагат да се запазят познавателните функции на мозъка, сочи проучване, в което са били обхванати 16 000 жени на 70 и повече години. Те са били подлагани на тестове два пъти в годината. Резултати показали, че жените, които ядат поне по половин чаша седмично боровинки или по половин чаша два пъти седмично горски ягоди, имат значително по-бавни темпове на отслабване на паметта. Функциите на мозъка на тези жени, съответстват мозъка на жени, по-млади с 2,5 години.
Тези констатации имат значителни последици за общественото здраве, тъй като увеличаването на приема на горски плодове в прясно или замразено състояние представлява доста проста хранителна промяна, а ефектът за запазване познавателните функции на мозъка е значителен, казва д-р Девор. Тя дава няколко полезни съвета как да се използват горските плодове в храната.
- Добавете малко овесени ядки. Нарязаните ягоди или замразените боровинки вървят добре с топла зърнена каша.
- Направете си шейк: 1 чаша ягоди, ½ чаша кисело мляко, 1 шепа грозде. Добавете вода или сок, за да достигнете желаната консистенция.
- Добавяйте горските плодове в кексове, в кифли и други печива, от това те ще станат още по-вкусни и полезни.
Ревита Ви препоръчва:
Червена боровинка, 430 mg
Червена боровинка (плод), 465 mg
КРАН Rx – червена боровинка 500 mg
Коментари (0)
Нов коментар