×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наближават наистина студените дни и сме наясно, че тази смяна на климата неминуемо дава отражение върху организма- върху биологичния ни часовник, върху процесите в тялото ни, върху състоянието на кожата и косата ни. Зимата е най-неблагоприятното време от годината що се отнася до нашия тен, а за нас жените той е особено важен. Сухата, матова и безжизнена кожа не е красива в ничии очи, но добрата новина е, че има изход от това състояние. Именно за това ще „поговорим“ днес- за кожата през зимата- за начините, по които да я поддържаме в добра форма.

Знаем, че студеният, сух въздух често не се отразява никак добре на кожата ни и тя може да се зачерви, раздразни, да ни сърби, да стане твърде суха, напукана и дори лющеща се. Зимата е в състояние да причини хаос на кожата ни и може дори да ни се стори, че няма спасение. Ако трябва да сме честни, нещата стоят по този начин- студените, ветровити условия навън оставят кожата ни зачервена и някак опъната, докато топлината на закрито от своя страна е много приятна, но пък отнема влагата от въздуха и кожата ви т.е. тази смяна „от много студено на много топло“, почти ежедневна, не се отразява никак добре на епидермиса. И дори нещата, които правят зимата прекрасна, като седене до камината, могат да изсушат твърде много кожата ви. Горещият душ, който обича да си „причиняваме“ след измръзващ ден навън, определено ни сгрява, но пък горещата вода лишава кожата от естествените и мазнини. И така- как да излезем от този омагьосан кръг, за да запазим кожата си в добро състояние?

За щастие има много начини да се борите с причините за суха кожа и да я поддържате влажна и еластична през целия сезон, включително някои лесни промени в ежедневието ви.

1. Осигурете си овлажнител за дома

През студените зимни месеци външният въздух обикновено задържа по-малко вода и е по-сух и по-студен. Овлажнител във вашия дом или офис, ще възстанови влагата във въздуха, помагайки да поддържате кожата си хидратирана. Хубаво е да го имате поне в стаите, в които прекарвате най-много време- стремете да поддържате нивата на влажност на закрито между 30 и 50 процента (за целта е добре да имате влагомер- не са скъпи и са полезни уреди). Препоръчително е да включвате овлажнителя през нощта, докато спите. Друг вариант, вместо да купувате овлажнител, е да поставите резервоари за вода в целия апартамент- достатъчно е да пълните вази, бутилки, чаши и различни съдове, както и да проветрявате по-често. В този случай стаята ще бъде наситена с допълнителна влага за дълго време.

2. Поддържайте умерена температурата у дома

Температурата в дома ви трябва да не е особено висока. Радиатор, климатик или какъвто и да е начин на отопление, правят въздуха в дома ви сух и вреден за доброто състояние на кожата ви. Като препоръчителна температура на въздуха в помещенията през зимата се смята 20–22°С- за да се чувства добре не само кожата ви, а цялото ви тяло. Прекомерната топлина не е никак полезна.

3. Не се къпете с вряла вода

Вече споменахме, че дългите душове с пара за повечето от нас са страхотна зимна идея, когато е студено и ветровито навън, но горещата вода може да изсуши кожата ви твърде много. 5 до 10-минутен топъл душ (или вана) е по-малко вероятно да влоши сухата кожа, отколкото горещ. Помнете- ако водата кара кожата ви да се зачервява, значи е твърде гореща. Също така трябва да избягвате използването на прекалено гореща вода, когато миете ръцете си. Това е особено вярно, ако ръцете ви са склонни да бъдат червени, люспести и сърбящи (потенциални признаци на екзема по ръцете). Сухата кожа от излагане на гореща вода или хладен зимен въздух, може да предизвика обостряне на екзема. Проучване сочи, че по-хладната вода изглежда е също толкова ефективна, колкото и топлата вода за премахване на микроби и е далеч по-малко дразнеща за кожата.

4. Изберете нежни измиващи средства, без аромат

Сапунът може да влоши сухотата, като премахва естествените мазнини на кожата и разрушава микробиома. За тези с много суха кожа е препоръчително да използват гел за тяло. Винаги се спирайте на измиващи средства с етикет „за чувствителна кожа“ или „без аромат“. Често те съдържат по-малко изсушаващи съставки и повече овлажняващи, като хиалуронова киселина и различни масла. Продуктите „без аромат“ е твърде възможно да съдържат химикали, които неутрализират миризмата и могат да причинят дразнене.

5. Променете режима си за грижа за кожата според сезона

Ако кожата ви е суха и сърбяща, намалете употребата на продукти за грижа за кожата, съдържащи алфа-хидрокси киселини (AHA) и ретиноиди, тъй като те могат да доведат до влошаване на проблема и дори да са признак на иритативен дерматит (кожна реакция, която възниква след продължително излагане на дразнещо вещество). Избягвайте продукти, които съдържат алкохол и аромати, тъй като това ще помогне на кожата да запази естествените си мазнини. Изберете масла и кремове за вашата рутинна грижа за кожата и помислете за нанасяне на овлажнител върху тонера, ако последният причинява сухота. През нощта използвайте по-богат овлажнител и върху тялото си, включително ръцете и краката. Препоръчително е да търсите продукти с овлажнители, като хиалуронова киселина и глицерин. Това са чудесни съставки за лицето, тъй като позволяват на кожата да диша и е малко вероятно да допринесат за появата на акне. Що се отнася до вашите устни, задължително им слагайте овлажняващ балсам (вазелин или друг мехлем)- знаете, че през зимата те са особено уязвими на студа. Същото се отнася и за ръцете особено, когато често ги миете с топла вода или след като миете съдове.

6. Ексфолирайте редовно

Натрупването на мъртви кожни клетки може да притъпи блясъка на кожата ви и да запуши фоликулите, което често води до нездрав външен вид на кожата ви и обриви. В допълнение към натрупването на мъртви кожни клетки, липсата на ексфолиране може да попречи на работата на вашите продукти за грижа за кожата. Ексфолирането на лицето ви редовно, около 1-3 пъти седмично, помага да запазите кожата си свободна и чиста от остатъци, като същевременно подпомага проникването на вашите продукти за грижа за кожата. По-специално в студените, изсушаващи зимни месеци, това спомага за увеличаване на ползите от вашия крем, серум и овлажнител, като помага на кожата ви да поддържа подходящи нива на хидратация.

7. Нанасяйте слънцезащитен крем- дори в сивите зимни дни

В ярките зимни дни снегът отразява слънчевите лъчи, което от своя страна умножава вашето UV излагане. Знаете, че UV лъчите са свързани със слънчево изгаряне, рак на кожата и преждевременното и стареене. Това означава, че независимо дали сте на ски писта, играете в снега или се разхождате по улицата, е също толкова важно да нанасяте слънцезащитни продукти в суровото зимно време, както и през лятото. Не се заблуждавайте от по-тъмните, мрачни дни през зимата. До 80 процента от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето могат да проникнат в облаците и въпреки това да причинят врети.

8. Носете подходящи, удобни, недразнещи дрехи

Много материи за студено време могат да влошат сухата зимна кожа. Пазете вълната и грубите дрехи от пряк контакт с кожата ви- това може да причини раздразнение и сърбеж на сухата кожа. Вместо това носете леки слоеве от меки, дишащи материали (като памук или коприна) директно върху кожата си. Върху тях облечете по-тежките си, по-топли пуловери. И не забравяйте да защитите ръцете си от студения зимен въздух с ръкавици.

9. Не забравяйте да се храните правилно и да сте хидратирани

Не очаквайте драстични резултати, но е възможно да овлажните кожата си леко отвътре навън като пиете много течности. Знаете, че това се отнася за всички сезони и все пак- през зимата ожадняваме по-рядко и трябва да се подсещаме да пием по-често вода, дори да не ни се пие. Вашата диета също може да играе роля. Избягването на преработени храни и захари и яденето на храни, които са богати на основни витамини, минерали и мастни киселини, ще поддържат тялото и кожата ви здрави.

10. Подсушете, след което овлажнете

Подсушете ръцете си, след като ги измиете. Попиването или потупването на кожата подсушава, помага да се задържи повече влага. Не я търкайте! По възможност нанесете плътен овлажнител в рамките на няколко минути след къпане, за да запечатате водата в кожата.

И накрая не забравяйте, че ако кожата ви е твърде суха и проблемите с изсушаване и напукване продължават, въпреки съветите, които ви дадохме, е необходимо да потърсите лекар. Той ще ви каже дали става дума за обострена екзема, супер чувствителност към студа или друг вид проблем. Може да се нуждаете от хидратиращ крем с рецепта, за да преодолеете ефектите на изсушаване на кожата през зимата или сухата ви кожа може да е признак за кожно заболяване, което трябва да се лекува.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.