Фотодерматоза (слънчева алергия) - Revita.bg

Фотодерматоза (слънчева алергия)

Фотодерматозата представлява алергично заболяване, свързано с увеличена чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Нарича се още фотодерматит, соларен дерматит, слънчева алергия. Това заболяване възниква под въздействието на UV-лъчите на слънцето, най-често след непосредствен контакт на кожата с някои специфични вещества като сок от растения (копър, магданоз), лекарствени средства (сулфаниламиди) или продукти от битовата химия.

Алергията се проявява чрез зачервяване на кожата на лицето, по-рядко на ръцете, краката и корема, образуване на мехури, отоци и силен сърбеж. Съществуват две форми на фотодерматозата – екзогенна и ендогенна.

Екзогенната фотодерматоза се обуславя от външни фактори, сред които са веществата със съдържание на цитрусови етерични масла, фенол и еозин и лекарствени средства като антибиотици, цитостатици, орални контрацептиви, антихистаминови и противовъзпалителни препарати. Тези вещества взаимодействат с ултравиолетовите лъчи на слънцето и предизвикват симптомите на фотодерматозата.

Ендогенната фотодерматоза е свързана с вътрешни фактори и може да бъде провокирана от физиологични състояния като авитаминоза, чернодробни и бъбречни заболявания, заболявания на ендокринната система и др. Възможна е също така наследствена предразположеност към фотодерматоза.

Фотодерматозата се проявява едно денонощие след излагането на слънчева светлина. След това възниква хиперпигментация и еритема, а в по-тежките случаи се образуват мехури. Наблюдава се ясно очертана граница между засегнатите участъци и здравата кожа; появява се чувство на парене и силен сърбеж.

При хронична фотодерматоза може да възникне удебеляване на епидермиса, соларна еластоза,  телеангиектазии и хиперпигментация. Този вид фотодерматоза може да бъде съпроводен от конюнктивит, хейлит и влошаване на общото здравословно състояние. При уртикария на повърхността на кожата се появяват сърбящи обриви, които преминават приблизително след 2-3 седмици. При следващо излагане на слънчева светлина обривите рецидивират.

За лечение на фотодерматоза се използва медикаментозна терапия с помощта на:

  • глюкокортикоидни кремове: бетаметазон, фторокорт
  • нестероидни противовъзпалителни средства: индометацин, ацетилсалицилова киселина
  • антихистаминови средства за облекчаване на сърбежа
  • хлорохин
  • никотинова киселина, витамини от група B

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...