Витопродукти
Още по времето на комунистическия режим някои производители започват да добавят в храните повече витамини. Най-често това е ставало при прясното мляко и брашното за износ. Днес добавянето на витамини се наблюдава в хлебните изделия и различни напитки – добавят се бета-каротин, витамини и др.
Фитопродукти
Напоследък се наблюдава добавяне на вещества от растителен и животински произход в храните. Най-разпространени са продуктите от соя. Соевите изофлавони облекчават симптомите на менопауза, влияят благоприятно върху сърцето, простатата, имунната система и плътността на костите. Соевият белтък масово се използва при производството на кремвирши, колбаси, майонеза, макарони и кайма. Друго вещество, което се добавя е лецитин, който се използва като емулгатор при какаовите продукти. Растителните фибри са последният хит при продуктите и се влагат в сокове и млечни продукти.
Биопродукти
В биопродуктите и в хранителните добавки с природен произход често се използват млечнокиселите и бифидобактериите. Те спомагат за балансирането на микрофлората в стомашно-чревния тракт. Техните производни (имуноглобулини и лактобулини) стабилизират кръвното налягане, имат антимикробни и антивирусни свойства и предотвратяват развитието на ракови клетки. Трябва да се знае обаче, че предозирането с витамини и минерали е също толкова вредно за здравето, колкото и техният недостиг.
При някои добавят, при други – отстраняват
Има и случаи, в които се налага премахването на някои вещества от продуктите. При млечните продукти, предназначени за възрастни хора, е хубаво да се отстрани лактозата, понеже тя е проблемна за тях. Ако не се премахне, за тях става невъзможно да си набавят калций и витамини от киселото мляко. Специално за случая учени добавят особен фермент, който разгражда голяма част от млечната захар на лесно усвояеми монозахари.
В крайна сметка – храна или лекарство?
Производството на такива храни с добавени полезни компоненти създават бурни спорове сред научните кръгове. Едни виждат решение на проблема с недостига на полезни вещества в организма, а за други това е само начин да се увеличи цената на продукта и съответно печалбата на производителите.
Основното, което потребителите трябва да разберат, е че храната (колкото и добавки да съдържа тя) не е лекарство и не би трябвало да разчитат само на нея и да й се доверяват напълно. Затова от производителите се изисква специално разрешение за производство и доказване на безопасността на продукта за здравето на човека. И най важното – разнообразието на храни, комбинирано с хранителни добавки, е в основата на здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло.
Ревита Ви препоръчва: