Search
Филтрирай по...

Кои храни са по-ценни?

По-ценни храниВ последно време в магазините се появиха храни, които заради специалните си съставки се наричат „по-ценни” продукти. В тях са добавени допълнително полезни за организма вещества като фибри и калций в млякото или витамини в натуралните сокове. Биодобавките в храните стават все по-известни заради липсите на витамини и минерали във всекидневното меню на всеки от нас. И тъй като добавките във вид на капсули плашат хората, защото ги приемат като лекарства, повечето производители на храни ги добавят в продуктите си.

Витопродукти

Още по времето на комунистическия режим някои производители започват да добавят в храните повече витамини. Най-често това е ставало при прясното мляко и брашното за износ. Днес добавянето на витамини се наблюдава в хлебните изделия и различни напитки – добавят се бета-каротин, витамини и др.

Фитопродукти

Напоследък се наблюдава добавяне на вещества от растителен и животински произход в храните. Най-разпространени са продуктите от соя. Соевите изофлавони облекчават симптомите на менопауза, влияят благоприятно върху сърцето, простатата, имунната система и плътността на костите. Соевият белтък масово се използва при производството на кремвирши, колбаси, майонеза, макарони и кайма. Друго вещество, което се добавя е лецитин, който се използва като емулгатор при какаовите продукти. Растителните фибри са последният хит при продуктите и се влагат в сокове и млечни продукти.

Биопродукти

В биопродуктите и в хранителните добавки с природен произход често се използват млечнокиселите и бифидобактериите. Те спомагат за балансирането на микрофлората в стомашно-чревния тракт. Техните производни (имуноглобулини и лактобулини) стабилизират кръвното налягане, имат антимикробни и антивирусни свойства и предотвратяват развитието на ракови клетки. Трябва да се знае обаче, че предозирането с витамини и минерали е също толкова вредно за здравето, колкото и техният недостиг.

При някои добавят, при други – отстраняват

Има и случаи, в които се налага премахването на някои вещества от продуктите. При млечните продукти, предназначени за възрастни хора, е хубаво да се отстрани лактозата, понеже тя е проблемна за тях. Ако не се премахне, за тях става невъзможно да си набавят калций и витамини от киселото мляко. Специално за случая учени добавят особен фермент, който разгражда голяма част от млечната захар на лесно усвояеми монозахари.

В крайна сметка – храна или лекарство?

Производството на такива храни с добавени полезни компоненти създават бурни спорове сред научните кръгове. Едни виждат решение на проблема с недостига на полезни вещества в организма, а за други това е само начин да се увеличи цената на продукта и съответно печалбата на производителите.

Основното, което потребителите трябва да разберат, е че храната (колкото и добавки да съдържа тя) не е лекарство и не би трябвало да разчитат само на нея и да й се доверяват напълно. Затова от производителите се изисква специално разрешение за производство и доказване на безопасността на продукта за здравето на човека. И най важното – разнообразието на храни, комбинирано с хранителни добавки, е в основата на здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло.

Ревита Ви препоръчва:

Соя изофлавони, 500 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Примадофилус, 63 mg

Примадофилус Кидс, 80 mg

Перли Ацидофилус

Перли IC (Интензив)

Перли YB (ферментационен баланс)

Перли WINTER+ (Зимен сезон)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top