×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Диабетът е коварно заболяване, което вдига нивото на кръвната захар главоломно дори и при най-обикновено хапване. Контролът на това състояние изисква много бдителност и понякога може да се окаже трудна битка. За да останете здрави и да избегнете турбуленциите в нивата на кръвната захар, е изключително важно да научите кои храни да избягвате


Добрата новина е, че повечето от вредните храни попадат в една и съща категория: „преработени”, като бяло брашно и захар. Съчетаването на въглехидратите с белтъчини, мазнини или фибри помага за забавяне на процеса на усвояване. Внимавайте за тези вкусни саботьори на кръвната захар. Ето и някои конкретни видове храни, които със сигурност трябва да избягвате ако имате диабет.

ПАКЕТИРАНИ ЗЪРНЕНИ ЗАКУСКИ

Яденето на пакетирани зърнени храни за закуска е един от най-лошите начини, които можете да изберете за начало на деня си, особено ако сте предразположени към или страдате от диабет. Въпреки маркетинговите усилия и рекламите, които ви убеждават колко полезни за вашето здраве са тези храни, повечето зърнени закуски са силно обработени и съдържат много повече въглехидрати, отколкото предполагате – за разлика от суровите култури, с които се приготвят традиционни домашни каши.

БЯЛ ОРИЗ

Белият ориз е цяло оризово зърно, което е полирано и обработено, докато не се е получила лесно смилаема бомба от нишесте. Не е изненадващо, че последните проучвания показват, че консумацията на бял ориз може да повиши значително кръвната глюкоза, особено ако се консумира често или в големи количества. Едно проучване показва 11-процентно увеличение на риска от диабет при всяка дневна порция бял ориз.

КАРТОФИ

Като споменахме картофи – и те влизат в графата „избягвайте“. Картофите може и да са естествен кореноплоден зеленчук, но са известни с това, че предизвикват повишаване на кръвната захар, тъй като се усвояват бързо. За да намалите този негативен ефект, приготвяйте картофите със здравословна мазнина, например зехтин, и увеличете количеството фибри, като добавите към тях зеленолистни зеленчуци. Или направете картофена салата с много лимонов сок и я сложете в хладилника. Киселината и студът променят молекулите на нишестето в картофите, за да забавят храносмилането.

ТРАНСМАЗНИНИ

Трансмазнините са изключително вредни за здравето, включително и на напълно здрави хора. Тези мазнини се произвеждат по изкуствен начин, за да станат по-стабилни и да гарантират по-дълъг срок на годност на различни хранителни продукти, като маргарини, фъстъчено масло, сосове и дипове, сметана, полуфабрикати и замразени храни, както и различни печива – най-вече пакетирани. Тъй като трансмазнините вече са сред забранените хранителните съставки, често се описват в съдържанието на продуктите като „частично хидрогениран“ – добре е да избягвате консумацията на подобни храни.

БЯЛА ПАСТА

Бялата паста се произвежда от рафинирано бяло брашно, което е лесно смилаемо нишесте. То повишава нивото на кръвната захар. Освен това има тенденция да провокира преяждане, тъй като се усвоява бързо и ни се иска да ядем отново, според Ейми Джеймисън-Петоник, Д-р говорител на Академията по хранене и диететика и директор на коучинг в Кливландската клиника.

БЕЙГЪЛ

По време на манията за нискомаслени диети, бейгълите бяха любими заради етикета си "без мазнини ", но това е една от причините, поради които те нанасят такъв хаос на кръвната захар. Рафинираните брашна предизвикват огромни скокове на инсулина и се абсорбират бързо, което води до проблеми. Ако трябва да си вземете бейгъл, комбинирайте го с намазано авокадо, което е пълно с полезни ненаситени мазнини, и няколко резена пушена сьомга (чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини), за да забавите храносмилането и да регулирате кръвната си захар. Получавате допълнителни точки, ако хапнете пълнозърнест бейгъл.

ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Много хора смятат, че изкуствените подсладители са безвредни добавки и са добър избор, ако имате диабет. Не е така. Изкуствените подсладители забавят метаболизма и увеличават отлагането на мазнини и могат да увеличат риска от диабет с 67%. Ако имате нужда да задоволите желанието си за сладко, по-добре е да се наслаждавате на храни, приготвени с истински подсладители, понякога са полезни в умерени количества.

ПЛОДОВ СОК

Подсладените напитки (газирани, безалкохолни, сладки зелени и плодови чайове) са най-лошият избор, който може да направи дори и здрав човек, а какво да кажем за хората предразположени или с вече установен диабет? Високите нива на захар, в това число фруктоза в безалкохолните напитки, могат да доведат до метаболитни промени, натрупване на мазнини в коремната област, потенциално вредни нива на холестерол и триглицериди и други здравословни проблеми. Дръжте под ръка плодови сокове, за да противодействате на хипогликемията (ниска кръвна захар), но направете така, че водата да бъде вашата основна напитка като част от ежедневната диета при диабет.

ЕНЕРГИЙНИ БАРЧЕТА

Заради всички добавени захари някои енергийни барове могат да бъдат наречени и бонбони. Всъщност едно барче може да има гликемичен индекс над 49 (всичко над 20 се счита за "високо"). Баровете, произведени от рафинирани брашна и захари, са най-големите виновници, тъй като те оказват най-силно въздействие върху кръвната захар. Ако харесвате удобството на енергийните барове, четете внимателно етикетите и избирайте такива, направени с ядки, пълнозърнести храни и малко добавени естествени подсладители.

НИСКОМАСЛЕНО ПОДСЛАДЕНО КИСЕЛО МЛЯКО

Очевидно е, че от нискомасленото кисело мляко е премахната мазнината, а това изглежда добър избор, ако имате диабет. Въпреки че нискомасленото кисело мляко има (малко) положително въздействие върху броя на калориите, то не е толкова добро за кръвната захар. Производителите компенсират загубата на мазнини, като добавят стабилизатори, сгъстители и захари. По-добрият подход е да пропуснете киселото мляко с плодов вкус и да изберете обикновено, което да подсладите с истински, цели плодове.

ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ

Бисквити, соленки, крекери, чипсове… пакетираните храни днес са безброй, купуват се евтино, продават се навсякъде и се хапват бързо. Всичко това звучи като лесно решение на глада ни, особено когато сме навън или става дума за междинно ядене и искаме нещо „малко“. Проблемът е, че това „малко“ всъщност нанася много големи вреди и трябва да се избягва, защото не носи почти никаква хранителна стойност, а повишава рязко кръвната захар. Особен проблем се получава при хората с диабет. Там нещата стават критични. Ако сте гладни между храненията, по-добре е да ядете ядки или няколко ниско въглехидрати зеленчуци с малко сирене.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Ралица Евгениева

По образование икономист, по професия журналист, по призвание майка, по душа творец и мечтател.

С над 10-годишен опит в журналистиката, нито една от медиите не ми е чужда: вестници, списания, телевизия, радио и интернет информационни сайтове.

Обичам да пиша за различни неща, но здравословният начин на живот ми е любимата тема. Чета много и съм любопитна да знам всичко!

Продуктът беше успешно добавен в любими.