×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
микробиом


Сезонът на грипа е в ход - у нас обикновено настъпва през октомври и продължава до март-април, като най-пикови са месеците януари и февруари. Една от стандартните мерки за защита срещу грип, е поставянето на противогрипна ваксина. Друг не толкова популярен, но изключително ефективен начин човек да се предпази, е като се погрижи за чревния си микробиом! 

 

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани, органи и протеини. Една от ключовите й роли е да се бори с чуждите нашественици (като например грипните вируси) и да защитава тялото от инфекции. Функционирането й се влияе от редица фактори, сред които от особено важно значение е здравето на чревния микробиом, съставляващ бактериите и други организми, които населяват храносмилателния тракт.

Според Nancee Jaffe, гастроентеролог и диетолог от изследователския център UCLA Vatche and Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases*  чревният микробиом на здравия човек е защитен срещу патогените, навлизащи в тялото чрез храната или водата. А доброто здраве на микробиома е от значение не само за храносмилателната система, но и за защитата от грипни инфекции.

* UCLA Vatche and Tamar Manoukian е пионер в диагностиката и терапията на инвалидизиращите и смъртоносни разстройства, засягащи стомашно-чревния тракт. UCLA Health е водещ лидер в определянето на стандартите за високи постижения в областта на медицинската наука и разполага с едни от най-добрите специалисти и с най-напредналите системи за лечение в света.

 

Ето важните неща, които трябва да знаете за чревния микробиом и връзката между неговото здраве и силния имунитет!

 

В червата живеят трилиони организми, повечето от които полезни

Храносмилателната система се обитава от огромно разнообразие бактерии, гъбички, паразити и вируси, голяма част от които имат ценна за здравето роля. Повечето от тях са симбиотични, което означава, че са от полза за хората и хората са от полза за тях. Само малък брой бактерии и други организми са патогенни и при определени обстоятелства предизвикват заболяване.“, обяснява Nancee Jaffe. „Нашите добри микроби предотвратяват свръхрастежа на патогени основно чрез създаване на конкурентна среда – те се състезават за хранителните вещества и за местата, където могат да се прикрепят към лигавицата на храносмилателния тракт“, пояснява тя.

За да процъфтяват полезните чревни микроорганизми, е нужно да им осигурим хранителна среда, състояща се от сложни въглехидрати – това са фибрите, съдържащи се в растителните храни, които човешкото тяло не е в състояние да усвои. Фибрите имат жизненоважно значение за поддържане на разнообразен и здрав чревен микробиом.

 

ВИЖТЕ ПРОДУКТИТЕ С ФИБРИ НА РЕВИТА --> ТУК 

 

Храносмилателният тракт е домакин не само на чревния микробиом, но и на повечето клетки, изграждащи имунната система – според UCLA Health става въпрос за около 70% имунни клетки. Самият чревен микробиом играе важна роля в „обучението“ на имунната система да разпознава кои микроби са лоши и кои добри така, че постоянно да атакува потенциално вредните, постъпващи в организма от консумираната храна.

 

Трудно е да се разбере дали чревният микробиом е здрав

Няма общоприети критерии за това как изглежда здравият чревен микробиом“, казва Nancee Jaffe и допълва: „най-доброто, което може да направите, е да поддържате изобилие от здрави, разнообразни по вид бактерии и правилен баланс между тях и лошите“.

Освен ако не сте си правили гастроинтестинален панел тест или не сте били изследвани чрез други методи за откриване на патогенни бактерии, вируси, гъбички или паразити, най-вероятно не сте наясно със състава на чревния си микробиом. Извършването на подобни тестове може да ви бъде от полза, за да сте наясно за евентуалната необходимост от приема на пробиотични добавки.

 

ВИЖТЕ ПРОДУКТИТЕ С ПРОБИОТИЦИ НА РЕВИТА --> ТУК

 

Понякога разбира се, има признаци, подсказващи дисбаланс на чревния микробиом, като например прекомерно образуване на газове, често подуване на корема, нарушения в дефекацията и др. В тези случаи приемът на пробиотици е добро решение за подобряване състава на чревната флора и елиминиране на дискомфорта.

 

Чревните бактерии засягат имунното здраве

Активността на имунната система до голяма степен е базирана в храносмилателния тракт, но онова, което се случва в червата, рефлектира и извън тях.

Както е отбелязано в статия, публикувана в International Journal of Molecular Sciences, изследователите са идентифицирали няколко начина, чрез които чревните бактерии влияят на имунитета. Един от тях е производството на молекули, известни като късоверижни мастни киселини. Те се произвеждат от някои бактерии при редовна консумация на определени видове фибри, отбелязва Nancee Jaffe. Известно е, че стимулират активността на имунните клетки в различни области на тялото и също така спомагат за поддържане нормални нива на кръвната захар и холестерола.

Един пример за това как късоверижните мастни киселини влияят на имунитета, е молекулата, известна като бутират, се посочва в статия, публикувана в списание Nutrients. Доказано е, че бутиратът стимулира развитието на различни видове имунни Т-клетки, играещи ключова роля в отговора на тялото, след като то открие патоген, с който трябва да се пребори.

Според статия, публикувана в списание Mucosal Immunology, вече са изяснени някои от механизмите, по които чревните микроби поддържат белите дробове и предпазват от респираторни инфекции. Пример за това е доказателството, че късоверижните мастни киселини и други молекули, произведени от чревните бактерии, насърчават производството на определени протеини на имунната система в белите дробове! Тези протеини са известни като интерферони тип 1 (IFN-I) и за тях е установено, че проявяват мощна антивирусна и имуномодулираща активност, както и че са важни медиатори на противовъзпалителните реакции.

 

Храната има първостепенна роля за здравето на чревния микробиом

Когато иде реч за храни, полезни за добрите чревни бактерии, продуктите със съдържание на фибри заемат първото място! Според Nancee Jaffe, най-доброто, което може да направите, за да поддържате здравето на червата си, е да консумирате различни, богати на фибри храни – пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Колкото по-ориентирана е към растения диетата, толкова по-добро е здравето на чревния микробиом“, казва Nancee Jaffe. Друга ценна категория храни според Nancee Jaffe, са пробиотичните, съдържащи високи нива на полезни живи бактерии, включително кисело мляко, кефир, темпе, кимчи.

„От друга страна, т. нар. западна диета с високо съдържание на преработени продукти, животински протеини, захар, алкохол и ниско съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести и пробиотични храни, може значително да наруши чревния микробиом и да предизвика възпаление“, предупреждава Nancee Jaffe.

Според изследване, публикувано в списание Nutrients, възпалението се отнася до вид реакция на имунната система, която отслабва способността на организма да се бори с инфекциите. Именно прекомерната консумация на преработени храни е водещата причина, отговорна за неблагоприятните промени в състава на чревния микробиом и хроничното възпаление.

 

Фактори извън диетата, които компрометират чревния микробиом и имунитета

Въпреки че начинът на хранене е от първостепенно значение за здравето на червата и имунния отговор, има и други фактори, които също играят роля. Те включват психологически стрес, сън и физическа активност.

Микробиомът на червата може да бъде повлиян от оста мозък-черва“, която предава стрес или емоции между мозъка и червата по протежение на блуждаещия нерв. Психологическият стрес, тревожността, депресивните състояния провокират неблагоприятни промени в състава на чревната флора“, казва  Nancee Jaffe.

Изследване публикувано в Physiological Reviews, също потвърждава това като посочва, че мозъкът и червата „комуникират“ по редица различни начини, включително чрез имунната и нервната система.

 

ВИЖТЕ ПРОДУКТИТЕ СРЕЩУ СТРЕС И БЕЗСЪНИЕ НА РЕВИТА --> ТУК

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.