Search
Филтрирай по...

D-рибоза

D-рибозата е естествена захар, която е жизнено необходима за обмена на енергия, тъй като тя е основна градивна единица за производството на АТР (аденозин трифосфат) и за поддържането на нормални нива на АТР в тялото.

АТР е основният източник на енергия за клетъчните процеси. Това е молекулата, която подсигурява и съхранява енергията, необходима за ежедневните дейности. Тя се среща в цитоплазмата и нуклеоплазмата на всяка клетка и е необходима за всички физиологични процеси, които изискват енергия.

D-рибозата, въглехидратна молекула, която се среща във всеки жив организъм, улеснява и подпомага синтеза на АТР. Тъй като храната в клетките постепенно се окислява, освободената енергия се използва за повторно образуване на АТР, така че клетката да поддържа постоянен резерв от тази крайно необходима молекула.

Здравите, активни клетки подменят своя резерв от АТР постоянно, за да произвеждат необходимата клетъчна енергия. При стресови ситуации най-важните органи и тъкани като сърцето и скелетните мускули може да не си набавят АТР достатъчно бързо, за да работят оптимално. Добавките с D-рибоза може да подпомогнат възстановяването на енергия, да увеличат енергийните резерви и да поддържат задоволителни нива на енергия в сърцето и мускулната тъкан. Рибозата и сродното му вещество дезоксирибозата, са въглехидратите, които са необходим за образуването на ДНК и РНК (рибозата влиза в състава на РНК, а дезоксирибозата – в ДНК).

D-рибозата може да съкрати периода на възстановяване между две тренировки. Добавката, която първоначално е била предназначена за атлетите и бодибилдърите, има много ползи и за другите хора, без значение от възрастта, пола и физическото състояние.

Ползи за здравето от D-рибозата

Рибозата подпомага производството на енергия чрез подсигуряване на субстрат за синтеза на АТР, като по този начин подсигурява постоянен запаз от тази важна молекула. D-рибозата е една от най-популярните добавки сред атлетите, приемана за увеличаване на силата и издръжливостта и за подпомагане на възстановяването след тренировка. Обикновено тя се приема заедно с креатин, друго вещество, което помага на мускулите да си набавят АТР. Добавките са насочени към силови спортисти като бодибилдърите, силовите атлети, състезателите по силов трибой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top