Менингит

Менингитът представлява остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на обвивката на главния и гръбначния мозък. В зависимост от етиологията съществуват бактериален, вирусен, гъбичен и други видове менингит; в зависимост от характера на възпалителния процес – гноен и серозен менингит; според начина на протичане се разграничават остър и хроничен менингит; според произхода – първичен и вторичен (възникващ на фона на други заболявания като отит, синузит, черепно-мозъчни травми и др.).

Най-често срещаните признаци на менингит са следните:

 • интензивно дифузно главоболие
 • висока температура
 • гадене и повръщане
 • обща слабост
 • загуба на съзнание и кома
 • тахикардия
 • миалгии и менингиален синдром, включващ ригидност на вратните мускули, свиване на краката в коленните стави при опит главата да се наведе напред, затруднения при опит да се изправи свитата под прав ъгъл в коляното подбедрица (признак на Кернинг)
 • обща хиперестезия (свръхчувствителност към шум, светлина докосване и др.)

Възникването на менингит често е предшествано от инфекции на горните дихателни пътища. Предварителният прием на антибиотици подобрява клиничното протичане на заболяването. При пациентите с отслабена имунна система, менингитът обикновено протича като лека инфекция, придружена от главоболие и умерена треска, но може да доведе и до развитие на кома.

Гнойни менингити

Основните възбудители на гнойните менингити са бактериите хемофилус инфлуенце, пневмококи и менингококи, които се пренасят в централната нервна система по хематогенен път (при септицемия и други инфекции) или по контактен път (при синузит, мастоидит, остеомиелит, черепно-мозъчни травми, абсцес на мозъка и др.).

Менингококов менингит (менингококова инфекция)

Тежките форми на менингококов менингит са придружени от хеморагични обриви. Първоначално обривите са петнисти или еритоматозни, но на по-късен етап се трансформират в петехиални. Локализират се в областта на долните крайници (седалището, бедрата и прасците), в редки случаи се появяват по дланите и стъпалата, лигавиците и конюнктивата на очите.

Подобни обриви могат да се наблюдават и при менингити, предизвикани от ентеровируси, хемофилус инфлуенце, стафилококи, листерии и пневмококи, а също така при бактериален ендокардит, рикетсиози и васкулити.

Пневмококов менингит

Обикновено се развива вследствие от разпространяване на инфекции от различни инфекциозни огнища. При 25-50% от пациентите се наблюдават пневмония, среден отит, мастоидит, синузит и ендокардит. Особено тежко инфекцията протича при пациенти с понижена реактивност (при алкохолизъм, захарен диабет, след спленектомия, миеломна болест и на фона на кортикостероидна терапия, хемодиализа и цироза на черния дроб).

Характерни признаци на пневмококовия менингит са нарушения в съзнанието, огнищна симптоматика (хемипареза, погледна пареза, увреждане на черепните нерви) и епилептични припадъци. При някои пациенти се наблюдават рецидиви и летален изход на заболяването.

Възможните усложнения са свързани с нарушения в кръвосъсирването, гноен артрит, респираторен дистрес синдром у възрастни, тромбоза на дълбоките вени на долните крайници, тромбоемболия на белодробната артерия и електролитни разстройства.

За диагностициране на менингит се прилагат следните изследвания:

 • лумбална пункция
 • бактериологично изследване на кръвта
 • анализ на секрета от кожните обриви
 • бактериологично изследване на гръбначно-мозъчната течност за определяне на възбудителя на заболяването и неговата чувствителност към антибиотици

Лечението на менингит е насочено към унищожаване на възбудителя на заболяването (за тази цел се назначават антибиотици и други лекарствени средства), редуциране на интоксикацията и възпалението и понижаване на вътречерепното налягане. Ако развитието на заболяването е провокирано от възпаление на ухото или синусите, лечението трябва да започне с отстраняване на първичното гнойно огнище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...