Уртикария - Revita.bg

Уртикария


Копривната треска, позната още като уртикария, е свързана със зачервени, сърбящи участъци от кожата, които имат различна форма и големина. Те варират от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Обривите могат да бъдат кръгли или да образуват големи пръстени. Те могат да се появят по цялото тяло – по торса, ръцете и краката.

Изчислено е, че средно около 5% от всички хора развиват уртикария в даден етап от живота си. Тя се среща по-често при жените отколкото при мъжете.  Отличителна черта на уртикарията е свойството на петната да променят размера и местоположението си за броени часове. Понякога това може да бъде придружено с отичане наречено ангиоедема.

Уртикарийните обриви са резултат от производството на хистамин и други вещества от мастоцитите в кожата, което води до отделянето на течност от кръвоносните съдове към кожата.

Понякога уртикарията е резултат от приема на определени храни, лекарства, ухапвания от насекоми. По-голямата част от случаите не са резултат от алергична реакция и обикновено не се разбира причината за тях. Те могат да бъдат свързани и с физическа стимулация в резултат от температурни промени, вода, слънце или физически упражнения. Вирусните инфекции и стресът също се свързват с появата на уртикарията. В много редки случаи тя може да доведе до затруднено дишане и до анафилактичен шок.

Целта на лечението на уртикарията е да се облекчат симптомите, докато състоянието премине от само себе си. Това е свързано с приема на лекарства – антихистамини, които водят до неприятния страничен ефект сънливост. За локално приложение могат да се използват кремове и лосиони, които намаляват сърбежа. За облекчаването му се препоръчва прилагането на студени компреси върху засегнатата област.

Уртикария, 4.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...