Search
Филтрирай по...


Копривната треска, позната още като уртикария, е свързана със зачервени, сърбящи участъци от кожата, които имат различна форма и големина. Те варират от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Обривите могат да бъдат кръгли или да образуват големи пръстени. Те могат да се появят по цялото тяло – по торса, ръцете и краката.

Изчислено е, че средно около 5% от всички хора развиват уртикария в даден етап от живота си. Тя се среща по-често при жените отколкото при мъжете.  Отличителна черта на уртикарията е свойството на петната да променят размера и местоположението си за броени часове. Понякога това може да бъде придружено с отичане наречено ангиоедема.

Уртикарийните обриви са резултат от производството на хистамин и други вещества от мастоцитите в кожата, което води до отделянето на течност от кръвоносните съдове към кожата.

Понякога уртикарията е резултат от приема на определени храни, лекарства, ухапвания от насекоми. По-голямата част от случаите не са резултат от алергична реакция и обикновено не се разбира причината за тях. Те могат да бъдат свързани и с физическа стимулация в резултат от температурни промени, вода, слънце или физически упражнения. Вирусните инфекции и стресът също се свързват с появата на уртикарията. В много редки случаи тя може да доведе до затруднено дишане и до анафилактичен шок.

Целта на лечението на уртикарията е да се облекчат симптомите, докато състоянието премине от само себе си. Това е свързано с приема на лекарства – антихистамини, които водят до неприятния страничен ефект сънливост. За локално приложение могат да се използват кремове и лосиони, които намаляват сърбежа. За облекчаването му се препоръчва прилагането на студени компреси върху засегнатата област.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart