Въглехидратите са важни - Revita.bg

Въглехидратите са важни

Важни са въглехидратитеВъглехидратите постъпват в организма с помощта на храната от растителен произход. Те са необходим хранителен елемент с важно енергийно значение. Благодарение на въглехидратите организмът получава около 56% от енергията, която му е необходима, а останалата част се набавя с помощта на белтъците и мазнините. В зависимост от своя строеж въглехидратите се делят на прости и сложни. Към простите въглехидрати се отнасят монозахаридите и дизахаридите, а към сложните –полизахаридите.

Простите въглехидрати (най-известните от които са монозахариди като глюкоза, фруктоза и галактоза) са разтворими във вода и са лесно усвоими със силно изразен сладък вкус. В свободен вид галактозата не присъства в продуктите, с които се храним. Тя е вещество, което се отделя при разграждането на основния въглехидрат на млякото – лактоза. Фруктозата се усвоява по-бавно от глюкозата в червата и не предизвиква повишаване на кръвната захар. До 70-80% от нея се метаболизират в черния дроб, където се превръщат в чернодробен гликоген. Дизахаридите захароза, лактоза и малтоза също се отнасят към лесно усвоимите захари, но те отстъпват по-сладост и разтворимост на монозахаридите. Глюкозата се използва от организма като източник на енергия за мускулите (в това число и мускулите на сърцето) и е изходен материал за синтез на гликоген. Гликогенът е животинският аналог на нишестето. Той поддържа нормалната работа на черния дроб при високи физически натоварвания и се използва от организма в качеството на резервен енергиен материал.

Глюкозата и фруктозата присъстват в различни пропорции в състава на плодовете. От натуралните продукти специално внимание заслужава пчелният мед. Съдържанието на глюкоза в него достига до 36.2%, а на фруктозата – 36.6%. Значителна част от въглехидратите се употребяват във вид на захар, произведена от захарно цвекло, в състава на сладките храни и напитки. Тези продукти създават чувство за ситост и блокират отделянето на стомашни сокове.

Към сложните въглехидрати се отнасят нишестето (скорбялата), пектиновите вещества и целулозата. Те се разтварят по-трудно във вода, а процесът на тяхното усвояване протича постепенно, след предварително разграждане с помощта на храносмилателните ензими до прости въглехидрати. Основният въглехидрат в храненето е нишестето, чийто дял съставя около 75-80% от цялото количество консумирани въглехидрати. Големи количества нишесте се съдържат в зърнените продукти ръж, пшеница, ечемик, ориз, царевица, а също така и в състава на картофите (около 20%).

Някои въглехидрати постъпват в организма и с храната от животински произход. Към тях се отнасят млечната захар (малтоза), която съдържа малки количества (4-6%) в млякото и млечните продукти и гликогенът, който се съдържа в животинския черен дроб.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...