×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
здрави бъбреци

Бъбречните заболявания са „тихи убийци“, които могат до голяма степен да повлияят на качеството на живот и самочувствието на индивида. Съществуват няколко начина, които могат да спомогнат за намаляване на риска от развитие на хронично бъбречно заболяване.

Човек може да защити бъбреците си, като предотврати или управлява здравословни състояния, които причиняват увреждане на бъбреците, като диабет и високо кръвно налягане. 5-те съвета, описани по-долу, доказано помагат да се поддържа здравето на цялото тяло, включително и на бъбреците. Следващата статия ще ви даде ефективни и лесни за приложение съвети, чрез които можете да подобрите здравето на бъбреците си още днес.


Запознайте се с рисковите фактори за хронично бъбречно заболяване

Представете си, че летите от единия край на света до другия и през цялото време седите до прозореца, гледайки как минавате над градове, пълни с хора. Докато гледате надолу, знаете ли, че 33% от хората населяващи тези места са изложени на риск от бъбречно заболяване? Може да е шокиращо, но 1 от 3-ма възрастни по света е изложен на риск от развитие на бъбречно заболяване и не го знае. Познаването на рисковите фактори е ключово, тъй като ранната намеса може да спре или забави прогресията на бъбречното заболяване.

  • Диабет: Ако не се контролира, диабет тип 2 може да увреди малките съдове на бъбреците, което може повлияе негативно на способността им да филтрират токсините.
  • Високо кръвно налягане: Хората с високо кръвно налягане може да не го разпознаят, защото то се появява с малко забележими симптоми. Измервайте кръвното си налягане често и следвайте препоръките на Вашия лекар, ако страдате от артериална хипертония.
  • Фамилна анамнеза за бъбречно заболяване: Ако имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване, проследявайте бъбречната си функция всяка година.
  • Напреднала възраст: Годишните тестове за бъбречна функция са чудесен начин да я проследявате.
  • Наднормено тегло: Наднорменото тегло излага човека на риск от множество заболявания, включително бъбречно заболяване. Промяната на диетата и придобиването на навици за упражнения може да помогне да се достигне здравословно тегло.


Раздвижете се

Физическите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на болести, увреждания, наранявания и преждевременна смърт. Но голяма част от хората не спазват насоките за физическа активност и дейности за укрепване на мускулите, въпреки тези предимства. Може да е предизвикателство да спортувате, ако сте по-възрастни или имате хронично заболяване или друго увреждане. Добрата новина е, че не е нужно да имате членство във фитнес зала или скъпо оборудване, за да започнете да тренирате.

Ето няколко идеи за приятна физическа активност:

  • Разходете се навън. Ако метеорологичните условия не са идеални, потърсете голямо затворено пространство като мол или музей, където да се разходите.
  • Присъединете се към групови дейности като баскетбол, тенис, волейбол или йога.
  • Отидете на разходка сред природата или посетете парк.
  • Поработете в градината.
  • Танцувайте в хола си.
  • Потърсете безплатни упражнения за тренировка или йога и ги следвайте.

Не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, ако имате някакви медицински съображения, преди да започнете практикуване на даден спорт.


Запознайте се със силата на диетата на растителна основа

Доброто хранене е може би едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Някои проучвания дори предполагат, че хората с бъбречно заболяване, които следват растителна диета, имат по-ниска смъртност. Ако се притеснявате, че ще трябва да изключите изцяло месото от диетата си, не го правете. Все още можете да се насладите на предимствата на растителна диета, без да ставате строг веган или вегетарианец. Ето как:

  • Консултирайте се с вашия лекар: Без протеин нашите тела не биха могли да изграждат мускули, да възстановяват тъкани и да се борят с инфекциите. Но твърде много от него може да доведе до вреда, ако бъбреците не могат да филтрират излишъка. Консултирайте се с вашия лекар, за да решите дали диетата на растителна основа е подходяща за вас и също така да научете колко протеин трябва да консумирате, за да живеете по-здравословен живот.
  • Знайте размера на вашата порция: Една порция протеин е 7 грама, но това може да изглежда различно в зависимост от това какво консумирате. Например, под формата на тофу е ¼ до ½ чаша, докато под формата на ядково масло е 2 супени лъжици.
  • Заредете килера си със сушени бобови растения. Те са с ниско съдържание на мазнини и са пълни с растителни протеини, фибри и сложни въглехидрати. Можете да ги използвате да замените животински протеин в различни ястия.
  • Четете етикетите за хранителните стойности: Някои вегетариански замразени, консервирани или предварително приготвени храни съдържат високи нива на натрий и фосфор, които могат да бъдат вредни за вашите бъбреци. Изброените дневни процентни стойности и съставки ще ви помогнат да изберете храни в рамките на вашите специални диетични нужди.
  • Заместете бургерите от месо със зеленчукови бургери: Опциите за вегетариански бургери днес са безкрайни. Можете да направите тези вкусотии от почти всеки растителен продукт. Просто проверявайте всички готови смеси от подправки за бургери, които включват заместители на солта, тъй като те могат да съдържат калий.


Пийте достатъчно количество вода

Знаете ли, че тялото се състои от 60-70% вода? Всяка част от него се нуждае от вода, за да функционира правилно. Затова всяка форма на дехидратация, дори лека, може да повлияе неблагоприятно върху телесните функции. Имайки това предвид, запитайте се точно сега: „Жаден ли съм?“. Ако е така, направете почивка, вземете чаша вода и отпийте от нея, докато четете следващите редове.

Един от най-добрите индикатори, че пиете достатъчно вода, е вашата урина. Вероятно си набавяте достатъчно вода, ако тя е светла или безцветна, докато тъмно жълтата урина показва дехидратация.

Не забравяйте, че може и да приемате твърде много вода. Хората на диализа или в по-късен стадий на бъбречно заболяване може да се наложи да ограничат приема на течности, тъй като бъбреците вече не са в състояние да балансират правилно течността.

Ограничете безалкохолните и газирани напитки - много от тях са пълни с фосфор, захар и други добавки. Вместо това изберете вода или по-здравословни напитки като неподсладен сок.


Не забравяйте за психическото си здраве

Психическото здраве е толкова важно, колкото и физическото. Установено е, че депресията увеличава риска от здравословни проблеми, включително диабет и сърдечни заболявания. Ако имате проблеми със справянето със стреса, страдате от безпокойство или депресия, не се колебайте, а потърсете помощ от специалист.

Някои често срещани симптоми на депресия включват:

  • затруднения да правите неща, които обикновено ви харесват;
  • чувство на вина, срам, безполезност или безнадеждност;
  • промени в настроението и отдръпване от приятели и семейство.

Говорете с Вашия лекар. Той може да ви даде някои основни насоки за подобряване на психично Ви здраве, както и да Ви препоръча техники за справяне със стреса, психотерапия, лекарства или комбинация от трите.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.