Search
Филтрирай по...

Бръчки


Въпреки че бръчките могат да бъдат признак за помъдряване, по-голяма част от хората предпочитат тях да ги няма. Съществуват множество продукти и медицински процедури, които обещават да намалят бръчките. Някои нямат почти никакъв ефект, докато други могат значително да намалят бръчките.

Кожата по цялото тяло остарява, но в много по-голяма степен на местата, изложени на слънчево греене. Промените, свързани с излагането на слънце включват загрубяване и изсушаване на кожата, увисването й, кожни образувания подобни на кератози (петна по кожата) и бръчки. По-голяма част от бръчките се появяват в тези части на тялото, които са силно изложени на слънчева светлина – лицето, врата, горната страна на ръцете, раменете. Бръчките биват две категории – повърхностни и дълбоки. Лечението на бръчките е много по-ефективно при повърхностните бръчки. При дълбоките са необходими много по-агресивни методи като инжектиране на пълнежи или пластична хирургия.

Факторите, които благоприятстват появата на бръчки включват тютюнопушенето, светлия тип кожа, наследствените фактори, облеклото (липса на шапки, дълги ръкави, др.), някои занимания през свободното време (земеделие, игра на голф, ветроходство, др.)

Особено вредни за кожата са ултравиолетовите лъчи. UVA лъчите се използват в солариумите и освен че увреждат кожата, увеличават и риска от рак на кожата. Вече се продават множество слънцезащитни кремове, които осигуряват защита от ултравиолетовите А и В лъчи (UVA и UVB).

Съществуват няколко лекарствени средства, които намаляват бръчките. Такива са кремовете за локално приложение съдържащи третиноин, алфа-хидроксилна киселина, антиоксиданти (витамин А, С, Е и бетакаротин). Много добро действие имат и пилингите, тъй като те проникват дълбоко в кожата и изглаждат бръчките.

Съществуват и множество процедури за намаляване на бръчките. Преди да предприемете някоя от тях, трябва добре да се информирате за възможните рискове и странични ефекти:

•   микродермабразия – механично обработване на кожата със силициеви или алуминиеви кристали

•   дермабразия – подобна на микродермабразията процедура, която се извършва под упойка. Дава добри резултати, но крие риск от сериозни странични ефекти

•   лазерно облъчване

•   пластична хирургия

•   ботокс – инжектиране на ботулинов токсин, които парализира мускулите, отговорни за образуването на бръчки

•   пълнежи – инжектирането им в кожата увеличава нейния обем и изглажда бръчките. Най-често се инжектира колаген, хиалуронова киселина и калциев хидроксилапатит

Ревита Ви препоръчва:

Хидраплениш (65% Хиалуронова киселина) серум + Витамин С, 30 ml

Хидраплениш серум (88% Хиалуронова киселина), 30 ml

Хидраплениш § МСМ, 750 mg

Хидраплениш, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top