Search
Филтрирай по...

Дифтерия

ДифтерияТова е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Corynebacterium diphtheriae. При дифтерия първо се засяга лигавицата на дихателния тракт (респираторна дифтерия), въпреки че може да бъде засегната и кожата (кожна дифтерия) и лигавиците на ухото, окото и гениталиите.

В миналото тя е била една от главните причини за детска смъртност. В Европа и в Америка са преминали няколко тежки епидемии на дифтерия, които са взели многобройни жертви. През 1920 година е създадена първата ваксина срещу дифтерия, в която е включен антитоксин срещу вируса причинител. С това броят на случаите на дифтерия намалява драстично като заболяването засяга основно неимунизирани деца и възрастни.

Симптомите на болестта се провокират от способността на бактерията да причинява локална възпалителна реакция на лигавичните клетки на горните дихателни пътища.  В някои случаи болестта може да протече по-сериозно и да засегне други тъкани и органи в тялото. Дифтерията се предава по въздушно-капков път или при директен контакт с назофарингиалните секрети или кожните лезии. За заразяването с болестта може да допринесат и лошите битови условия.

Заразените индивиди могат да развият симптоми на дифтерия или да бъдат само носители на бактерията. Във втория случай носителите могат да предадат болестта на голям брой хора.

Как може да разпознаете болестта? Симптомите на респираторната дифтерия обикновено се проявяват 2-5 дни след инкубацията. Те включват възпалено гърло, треска, неразположение, дрезгавост, затруднено преглъщане, трудно дишане. С напредване на заболяването може да се появи сива мембрана върху лигавицата на сливиците и назофаринкса. При тежки форми на болестта може да се появи отичане и уголемяване на лимфните възли. Ако сивата мембрана се разрасне към ларинкса и трахеята, може да настъпи задушаване и смърт.

Разнасянето на токсините на дифтерийната бактерия в тялото може да доведе до усложнения като възпаление на сърцето (миокардит) и неврологични проблеми като парализа на мекото небце, проблеми със зрението и с нервната инервация като парализа на небцето или мускулна слабост.

Кожната дифтерия се характеризира с незаздравяващи кожни рани, покрити със сиво-кафява мембрана. Това обикновено е локална инфекция, която не води до проблеми в други части на тялото.

За диагностициране се взема секрет от носа и гърлото, за да се изследва за наличие на Corynebacterium diphtheria. Лечението на дифтерията е свързано с приема на антитоксин, които да спре прогресията на болестта, затова е жизненоважно приемът му да започне колкото се може по-скоро. Този антитоксин не се прилага при кожна дифтерия или при преносители на болестта, при които няма изразена симптоматика. Препоръчва се и приемът на антибиотици, които да унищожат бактерията и да спрат производството на токсини. Дифтерията е особено опасна при пациенти на възраст под 5 години и над 40 години като при тях смъртността е най-висока.

Превенцията на дифтерия е свързана с имунизация срещу бактерията на болестта. В България ваксинацията на бебета срещу дифтерия е включена в задължителния имунизационен календар. Препоръчва се хора, пътуващи  в региони с повишен риск от епидемия от дифтерия, също да се подложат на реваксинация.

Ревита Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top