Search
Филтрирай по...

Ларингит

Ларинксът, който е разположен между устата и трахеята, е звуковата кутия, която ни позволява да говорим, крещим, шептим и пеем. Той е изграден от хрущяли и в него са разположени гласовите струни. Всяка промяна във въздушния поток, които преминава през гласовите струни, променя силата и височината на звука. Ларингитът представлява възпаление на гласните струни, което води до дрезгавост на гласа и дори до неспособност за говорене. При бебетата и малките деца класическите симптоми на ларингит включват круп (вирусна инфекция на дихателните пътища), дрезгава кашлица, треска. При възрастните вирусната инфекция на горните дихателни пътища може да бъде свързана с хрема, суха кашлица и пресипналост. Ларингитът може да бъде резултат от прекомерно напрягане на гласните струни при говорене, пеене или крещене. Хроничният ларингит може да е резултат от продължителна употреба на алкохол, тютюнопушене или упорита кашлица.

Мускулите, които контролират формата и позицията на гласовите струни трябва да функционират правилно, за да звучи нормално самият глас. Те могат да бъдат повредени в резултат от травма на гърлото, хирургическа намеса, тумори на врата, възпаление и уголемяване на щитовидната жлеза. Инсултът също може да доведе до парализа на мускулите на гласните струни и до слаб и дрезгав глас.

Ако ларингитът е вирусен, той се предава по въздушно-капков път. При невирусния ларингит от значение са диетата, употребата на алкохол, аспирин, ибупрофен, тютюнопушенето, излагането на вредни химични вещества.

Лечението на ларингита е свързано с ограничаване на говоренето. При вирусния ларингит са необходими много течности, влажен въздух, болкоуспокояващи лекарства. Ако симптомите се задържат повече от няколко седмици, може да се наложат допълнителни изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top