Search
Филтрирай по...

Омега-6 Арахидонова киселина


Арахидоновата киселина е представител на семейството на Омега-6 мастните киселини. Основната й роля в човешкия организъм е да контролира имунните реакции, но в същото време участва активно и в структурирането на клетките и синтеза на хормоните. Арахидоновата киселина регулира нивото на холестерол в кръвта и поддържа хормоналния баланс. Необходима е за възстановяването и растежа на скелетната мускулатура. Тя е и една от най-разпространените мастни киселини в мозъка и конкурира съдържанието на докозахексаеновата киселина като и на двете се пада по около 20% от сивото вещество. В този смисъл арахидоновата киселина е от изключителна важност за здравето на централната нервна система.

Нарушената обмяна на арахидонова киселина или недостигът й в диетата могат да доведат до неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер и биполярно разстройство. В същото време, повишеният прием на тази Омега-6 киселина може да обостри симптомите на възпаление при хора, страдащи от ревматоиден артрит, за сметка на което от провъзпалителните й свойства могат да се възползват активните спортисти.

Провъзпалителното действие на арахидоновата киселина е основна причина за слабото й приложение в терапевтичната практика. Допълнителни количества от нея приемат предимно хора, занимаващи се с културизъм, които искат да подсилят анаболния ефект върху мускулатурата си. Това обаче не означава, че арахидоновата киселина трябва да се избягва, тъй като, както вече беше посочено, тя играе редица ключови роли в развитието и нормалното функциониране на организма.

Арахидонова киселина се съдържа в умерени дози в храни от животински произход, особено в рибата, яйцата, черния дроб и мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top