Search
Филтрирай по...

Какво знаете за свинския грип?

Какво знаете за свинския грип?Вече повече от седмица в редица райони на България е обявена грипна епидемия. Тази година у нас се разпространява вирусът на т.нар. H1N1 или “свински грип”. Знаете ли обаче всичко за него?

Какво е свински грип?

Вирусът H1N1, наричан още “свински грип” се появи за първи път през 2009 г. и бързо се разпространи по цялото земно кълбо, превръщайки се в истинска пандемия. Добре е да знаете, че вирусът поразява хората, а не прасетата. През 2010 г. Световната здравна организация обяви, че пандемията е преминала, но през зимния сезон вирусът продължава да поразява стотици, дори милиони хора по целия свят.

Какви са симптомите?
Симптомите на H1N1 приличат на всички грипни симптоми включително висока температура, кашлица, болки в гърлото и мускулите, главоболие, умора. Някои хора се оплакват от диария и повръщане. За да се докаже, че страдате от “свинския грип”, са необходими лабораторни изследвания, които обаче отнемат дни.

Кога трябва да се обадите на лекаря?
Ако се оплаквате от обичайните за грипа симптоми, в повечето случай грипът ще отмине като всеки друг. В случай обаче, че попаднете в една от рисковите групи (бременни, малки деца, хора с хронични заболявания, възрастни), трябва незабавно да потърсите лекарска помощ още при първите симптоми. Обърнете се към лекар и, ако не забележите подобрение след първите няколко дни.

Опасен ли е “свинският грип”?
Родителите трябва да потърсят незабавна помощ, ако детето им е болно и има проблем с дишането или кожата му е прекалено бледа. Потърсете специалист и в случай, че малчуганът не пие достатъчно вода, отказва да яде и повръща. Възрастните също трябва да обърнат внимание на сериозната кашлица, появата на обриви или прекалено високата температура. Добре е да знаете, че “свинският грип” протича много бързо. Ако забележите болки в гърдите или в корема, замаяност и проблеми с ориентацията, не се колебайте да потърсите лекар.

Какво знаете за свинския грип?Как се разпространява вирусът?
H1N1 се разпространява подобно на всеки друг грипен вирус. Може да се заразите от някой, който вече е болен или като докоснете заразени предмети, които вече са били пипани от носител на вируса. Ако често пипате носа, устата и очите си, опасността от зараза се увеличава значително. Ето защо трябва да миете често ръцете си. Грипните вируси се разпространяват ден преди симптомите да се проявят.
Как се лекува болестта?
През 2009 “свинският грип” се лекуваше с няколко антивирусни препарата като “Тамифлу” и “Реленца”. Добре е да знаете, че не всеки има нужда от тези лекарства. Повечето хора могат да се излекуват и с обикновени медикаменти като аспирин, например. Все пак обаче хората, които попадат в рисковите групи трябва задължително да се консултират със специалист преди да предприемат каквото и да е лечение.

Съществува ли ваксина срещу “свинския грип”?
Да. Бързо след като от Световната здравна организация обявиха пандемия фармацевтичните компании откриха ваксина срещу вируса H1N1. Ваксината може да се прилага като всяка друга сезонна ваксина – преди началото на зимния сезон.

Как може да се предпазим от болестта?
Има няколко начина за превенция:

  • Мийте често ръцете си с вода и сапун. Използвайте антибактериални кърпички навън и на работното си място.
  • Избягвайте контакт с болни хора.
  • Не докосвайте устата, носа и очите си.
  • Избягвайте публични събирания с много хора.

За подсилване на имунната система Ревита Ви препоръчва

Ехинацея, 400 mg

Ехинацея & витамин С, 492 mg

Ехинацея & астрагалус & рейши, 400 mg

Ехинацея, 30 ml (без алкохол)

Самбукус за деца сироп, 120 ml

Самбукус, 200 mg

Самбукус имун систем сироп, 120/240 ml

Самбукус сироп 120/240 ml

Vit C Release, 500 mg

Пчелен прашец, 580 mg

Алое вера (сок от цели листа), 1 000 ml

Алое вера (гел и сок) плодов, 1 000 ml

Алое вера (гел и сок), 1 000 ml

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top